Főoldal » Mit tehet egy cég? (Környezet és társadalom)

Mit tehet egy cég? (Környezet és társadalom)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezet és a társadalom kapcsolata nagyon összetett. Mit tehet egy cég, hogy javítsa ezt a kapcsolatot, és társadalmilag elfogadottabbá tegye a környezetvédelmet, környezettudatosabbá tegye a társadalmat? Erről szól a mai cikkem.

A társadalmi felelősségvállalás egy összetett probléma, de ez a szemlélet a lényege a most következőknek. A társadalmi felelősségvállalás persze túlmutat a környezetvédelmen, és kiterjedhet akár az éhező gyerekekre, akár az etnikai és vallási kisebbségek elfogadására, akár a másként gondolkodók vagy a testi és szellemi fogyatékosok iránti toleranciára, de kiterjed az egészségügy, az oktatás, vagy a hajléktalanok helyzetére, a munkanélküliek, pályakezdők, nyugdíjasok, egyedülálló szülők támogatására, a hátrányos helyzetű gyerekek és a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatására, stb. de a környezetvédelem vitathatatlanul fontos része a társadalmi felelősségvállalásnak.

Ha egy cég környezettudatos, akkor ezzel már sokat tesz a környezet és a társadalom viszonyának javításáért, a környezetvédelem társadalmi elfogadásáért. De fordítva is működik a dolog: a cég társadalmi elfogadottságát, tekintélyét is növeli a környezettudatos gondolkodás és cselekvés.

A környezettudatosság jelei egy cégnél (a teljesség igénye nélkül):

 • Hazai alapanyagok használata.
 • Veszélyes anyagok mellőzése, biológiailag lebomló anyagokkal helyettesítése.
 • Használt termékek visszagyűjtése, újrahasznosítása.
 • A technológiában keletkező hulladékok cégen belüli ártalmatlanítása, feldolgozása.
 • Káros kibocsátások megelőzése, csökkentése.
 • Megújuló energia használata.
 • Víz-, anyag- és energiatakarékosság.
 • Növények, állatok jelenléte és rendszeres gondozása a cég telephelyén (pl. faültetés, madáretetés).
 • Környezetvédelmi világnapok megünneplése.
 • Környezetvédelmi akciók anyagi támogatása.
 • Tevőleges részvétel környezetvédelmi kezdeményezésekben.
 • A cég tevékenysége által okozott környezeti károk, szennyezések, tájsebek megelőzése, minimalizálása, gyors felszámolása.

Egy környezettudatos cég a döntéseit nem csak anyagi, üzleti, megtérülési, hanem környezetvédelmi szempontból is mérlegeli, figyelembe veszi a felhasznált természeti erőforrások mennyiségét, a keletkező hulladékokat, környezetszennyezést, káros kibocsátásokat, a károk megelőzésének, csökkentésének, elhárításának lehetőségét, és a tevékenységével okozott esetleges környezeti károkat igyekszik megszüntetni vagy ellensúlyozni. Ha egy cég környezettudatos, és felelősen gondolkodik, akkor a dolgozói is környezettudatosak lesznek, és magánemberként is környezettudatosan viselkednek, így növelik személyes példamutatásukkal és a cég példamutatása által a társadalom környezettudatosságát, a környezetvédelem elterjedését, elfogadottságát, és ezzel a cég, mint szervezet, és az alkalmazottak, mint környezettudatos emberek javítják a környezet és a társadalom kapcsolatát. Ezt jelenti a társadalmi felelősségvállalás a környezetvédelemben.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.