Főoldal » Mit tehet egy cég? (Környezetgazdálkodás és minőségbiztosítás)

Mit tehet egy cég? (Környezetgazdálkodás és minőségbiztosítás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég ezen a szakterületen? Nagyon sokat. Környezetvédelmi rendszereket vezet be, mint pl. ISO 14001, anyag- és energiatakarékosan szervezi a munkát, újrahasznosít, stb. Ezeket a lehetőségeket foglalom össze ebben a blogbejegyzésben. A témáról Földingné Osváth Gyöngyi cikkei adnak részletes tájékoztatást, én csak a lényeget és a legfontosabb alapelveket emelem ki.

A környezetgazdálkodás feladata: megőrizni a környezeti elemeket, a természeti erőforrásokat. Ezt anyag- és energiatakarékossággal segíthetjük elő a legjobban, de fontos az újrahasznosítás is, mert amit hulladékból készítünk, ahhoz nem kell újabb nyersanyagot kitermelni, előállítani, kíméljük a természeti erőforrásokat. Fontos a hulladékszegény technológiák használata, a hulladékképződés megelőzése, a környezetszennyezés megelőzése, elhárítása, semlegesítése is, hogy ne terheljük szennyező anyagokkal, levegő-, víz-, talajszennyezéssel és hulladékokkal a környezetet.

A minőségbiztosítás feladata végső soron a termék hosszú távú működőképsségének biztosítása, és a selejtarány csökkentése. Mindkét feladat fontos környezetvédelmi szempontból is. A hosszabb távon működő, tartós termékekből egységnyi idő alatt kevesebb fogy, tehát kevesebb erőforrást (nyersanyagot, energiát) használunk hozzá, és a gyártás, használat és elhasználódás során is kevesebb hulladék és környezetszennyezés keletkezik. A selejtarány csökkentése szintén a hulladékok szempontjából fontos, és ha esetleg a selejt nem forgatható vissza a technológiába, akkor erőforráspazarlás is a magas selejtarány. Ilyen értelemben tehát nem csak a környezetvédelmi rendszerek bevezetése, hanem a “normál”, nem környezetvédelmi jellegű minőségbiztosítás is jelentős környezetvédelmi haszonnal jár (az anyagi haszon mellett).

A környezetvédelmi rendszerek bevezetése a környezettudatosság kialakulása miatt fontos, nem véletlenül feltétele a rendszerek bevezetésének az elkötelezettség a környezetvédelem iránt. Ha már megvan az elkötelezettség, tudjuk, hogy megvédjük a környezetet, akkor a rendszer előírásai megmondják nekünk, hogy a tudomány mai állása szerint a technológiánk és anyagi lehetőségeink határain belül hogyan tehetjük meg ezt a leghatékonyabban. Ehhez környezettudatosságra van szükség, de szerencsére ez egy öngerjesztő folyamat (műszaki nyelven: pozitív visszacsatolás), mert a környezettudatosság megkönnyíti a környezetvédelmi rendszerek beveztését, és a rendszerek bevezetése, használata elősegíti környezettudatosságunk és környezetvédelmi ismereteink fejlesztését. Ezért is érdemes egy cégnek környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszereket bevezetnie.

Ezeket a szempontokat átgondolva és a gyakorlatban tudatosan alkalmazva minden cég sokat tehet a környezetvédelemért és saját termékeinek minőségéért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.