Főoldal » Mit tehet egy cég? (Környezetszennyezés)

Mit tehet egy cég? (Környezetszennyezés)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég a környezetszennyezések ellen? Először is: köteles megelőzni a szennyezéseket, amennyire csak lehet. Az alapelvek kb. megegyeznek a hulladékgazdálkodási elvekkel: első a megelőzés, a második a minimalizálás, a harmadik az ártalmatlanítás (lehetőleg még kapun belül), és csak a legutolsó a környezeti kármentesítés.

A megelőzés lehetőségei:

  • Használjunk kevésbé veszélyes anyagokat!
  • Amit lehet, azt zárt renszerben végezzünk!
  • Mindig tartsuk be a biztonsági, munkavédelmi előírásokat!
  • Mindig figyeljük az elszivárgó anyagokat!
  • Mindig ellenőrizzük a környezeti elemek (levegő, víz, talaj, élővilág) állapotát a telephelyen és környékén!

A minimalizálás elvei megegyeznek a megelőzés elveivel. Mindkettőnek az a célja, hogy minél kevesebb szennyezés kerüljön a környezetbe. Az elsődleges cél a megelőzés, de ha már elkerülhetetlen a szennyezés, akkor legyen minél kevesebb, és lehetőleg maradjon az üzemen belül!

A szennyezéseket lehetőleg minél gyorsabban és minél hatékonyabban ártalmatlanítsuk, lehetőleg úgy, hogy ne okozzunk nagyobb környezeti kárt, mint amekkorát elkerülhetünk.

Ha a szennyezés az üzem területén kívülre kerül, akkor a legfontosabb a lakosság pontos tájékoztatása és a szennyezés ártalmatlanítása. Közben folyamatosan figyelni kell a szennyezett terület állapotát. A szennyezés ártalmatlanításáért elsősorban a szennyező cég felel, a szennyező feladata az ártalmatlanítást, kárelhárítást elkezdeni és aktívan részt venni a teljes folyamatban!

A szennyezések minimalizálása és az okozott szennyezés gyors, hatékony és teljes körű ártalmatlanítása a cég környezettudatosságának és a cégről kialakult képnek, a lakosság bizalmának is fontos része. Amelyik cég nagy szennyezést, környezeti kárt okoz, az elveszti az emberek bizalmát, és ha nincs bizalom, nincsenek megrendelők, nincs bevétel, tönkremegy a cég. Ezért közvetlen veszélyt jelent a vállalkozás létére nézve, ha környezeti katasztrófát okoz, vagy a telephelyén kívül szennyezi a környezetet. Ezért fontos a környezetszennyezés megelőzése minden cégnek, intézménynek, szervezetnek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.