Főoldal » Mit tehet egy cég? (Környezetvédelmi technológia)

Mit tehet egy cég? (Környezetvédelmi technológia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezetvédelmi technológia a környezetvédelem fontos területe. És mit tehet érte egy cég? Egy szóval: mindent! A környezetvédelmi technológiákat ugyanis cégek, intézmények fejlesztik és alkalmazzák.

A környezetvédelmi technológiának elsősorban a megelőzést kellene szolgálnia, tehát minden olyan technológia, ami segít elkerülni vagy csökkenteni a hulladékok keletkezését, a környezetszennyezést, vagy a víz- anyag- és energiapazarlást, vagy kiváltja a fosszilis energiaforrások használatát, környezetvédelmi technológiának minősül.

Ugyancsak környezetvédelmi technológia minden olyan eszköz vagy eljárás, amelynek segítségével a keletkezett hulladék vagy környezetszennyezés visszaforgatható a termelés, gyártás folyamatába, a cég technológiájába, és miden olyan technológia, amellyel a keletkezett melléktermékek, hulladékok, szennyező anyagok hasznosíthatók.

Környezetvédelmi technológia még minden olyan eszköz vagy módszer, ami segít elkerülni, hogy a keletkezett hulladékok, szennyezések kijussanak az üzem területéről.

Végül, de nem utolsósorban környezetvédelmi technológia minden olyan eszköz, módszer, eljárás, amely a keletkezett hulladékokat és más környezetszennyezéseket segít ártalmatlanítani, akár az üzem területén belül, akár azon kívül találhatók.

A cégek elsődleges feladata a saját technológiájuk víz-, anyag- és energiatakarékossá, hulladékszegénnyé, káros melléktermékek nélkülivé és minden más szempontból is környezetkímélővé tétele, a környezetszennyezés megelőzése, a hulladékképződés elkerülése, és az esetleg mégis keletkező melléktermékek és hulladékok hasznosítása. Ha ez nem lehetséges, vagy csak részben megoldható, akkor a cég következő fontos feladata a keletkezett szennyezések és hulladékok üzemen kívülre jutásának megakadályozása, és minden szennyezés hatékony ártalmatlanítása, akár az üzem területén, akár azon kívül.

Ennek érdekében a cégek a következőket tehetik:

  • Átalakítják a technológiájukat, hogy környezetkímélőbb legyen.
  • Környezetvédelmi eszközöket és eljárásokat fejlesztenek ki.
  • Környezetvédelmi eszközöket vásárolnak, környezetvédelmi eljárásokat vesznek át, és ezeket megfelelően alkalmazzák.
  • Hasznosítják, vagy más cégnek hasznosításra tovább adják a technológiájukban keletkezett melléktermékeket és hulladékokat.
  • Ártalmatlanítják a keletkező szennyező anyagokat és hulladékokat.
  • Külső szakembereket bíznak meg a keletkezett környezetszennyezés és hulladékok ártalmatlanításával.

Ezek a módszerek természetesen nem zárják ki egymást, elképzelhető pl. az is, hogy egy cég átalakítja a technológiáját környezetkímélőbbre, de még így is keletkezik környezetszennyezés és hulladék, ezért a hulladékot hasznosítja, a szennyezést ártalmatlanítja. De az is elképzlhető, hogy egy cég a technológiai melléktermékek egy részét tudja használni, más részét nem, ezért amit lehet, azt felhasználja, a többit továbbadja olyan cégnek, amelyik tudja használni.

Tehát sokféleképpen alkalmazhat egy cég környezetvédelmi technológiát, ezért minden cégnek a saját profiljához, környezetvédelmi elkötelezettségéhez, termékei, hulladékai és melléktermékei jellegéhez alkalmazkodva kell eldöntenie, hogy milyen környezetvédelmi technológiát alkalmaz, hogyan teszi víz-, anyag- és energiatakarékosabbá és hulladékszegénnyé a saját működését, mit hasznosít, mit küld tovább másnak hasznosításra, mit ártalmatlanít és minek az ártalmatlanítására vesz fel külső szakembert, de minden cégnek megéri (anyagilag is és társadalmi megbecsülés szempontjából is) valamilyen környezetvédelmi technológiát bevezetni, alkalmazni, és a környezetvédelmi szempontokat a cég tevékenysége során figyelembe venni. A lényeg az elkötelezettség, a kreativitás, és a környezetvédelmi szempontok következetes érvényesítése a technológiában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.