Főoldal » Mit tehet egy cég? (Megújuló energia)

Mit tehet egy cég? (Megújuló energia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég megújuló energia témakörben? Természetesen azt, hogy használja a megújuló energiát, és lecseréli rá a fosszilis energiával működő berendezéseket.

Elektromosságot nap-, szél- és vízenergiából állíthatunk elő, hőenergiát biomasszából, napenergiából és geotermikus energiából nyerhetünk, üzemanyagnak biogázt, biomasszát, hidrogént használhatunk. Ezek a megújuló energiaforrások tisztábbak, mint a fosszilis tüzelőanyagok. Sőt, még az atomenergiánál is tisztábban működnek. (Az atomenergia az erőmű üzemszerű működése közben tisztább, mint a fosszilis, kevesebb káros anyag kerül a környezetbe belőle, csak a kiégett fűtőelemek elhelyezése nem teljesen megoldott.)

A cégeknek leginkább a nap- és szélenergiát és a geotermikus energiát ajánlom. A napsugárzás energiája napkollektor segítségével hővé, napelemmel elektromossággá alakítható. Ezek az eszközök könnyen beszerezhetők és felszerelhetők, és felhős időben is működnek. De mi történik, ha lemegy a nap? Ilyenkor szélkerékkel termelhet áramot a cég, és geotermikus energiával termelhet hőenergiát. Nagy esésű folyók közelében a vízenergiát is ajánlom elektromos áramtermelésre, feltéve, hogy az ehhez szükséges duzzasztóművek nem veszélyeztetik a vízfolyás élővilágát. (Ez mindig a folyó egyéni ökológiai sajátosságaitól függ.)

Ezeknek a megújuló energiáknak nagy előnyük, hogy tisztán előállíthatók és hasznosíthatók, nem keletkeznek belőlük üvegházhatású gázok, pl. szén-dioxid, még a biomasszából is csak annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a növény elnyelt, nem kerül széndioxid-többlet a légkörbe, a hidrogén elégetéséből csakis víz keletkezik, a többi energiatermelési mód pedig nem égetésen alapul, nem keletkeznek veszélyes anyagok. Még a geotermikus energia is égetés nélkül termel hőt, pusztán a Föld hőjének kihasználásával (ebben Magyarország viszonylag jól áll, Európában csak Izlandon növekszik gyorsabban a hőmérséklet a Föld középponja felé haladva, nem véletlenül vagyunk híresek a termálvizeinkről), tehát a megújuló energiaforrások segítségével anélkül termelünk hőenergiát, hogy megemelnénk a légkör szén-dioxid szintjét. Így segít a megújuló energia megelőzni vagy mérsékelni a klímaváltozás káros hatásait. De ha nem hőt, hanem elektromosságot termelünk, akkor még feltűnőbb a különbség a hagyományos energiatermelés és a megújuló energia között, a megújuló energiával ugyanis nem égetéssel termelünk áramot.

A szél- és vízerőművek egy áramló közeg (víz vagy levegő) mechanikai energiáját alakítják elektromossággá, éppen úgy, mint más erőművekben, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a turbina meghajtásához nem kell vizet melegíteni, gőzt előállítani fosszilis tüzelőanyagok égetésével, hanem már eleve rendelkezésre áll a turbina meghajtásához szükséges mechanikai energia. A napelemben pedig még mozgó alkatrész sincs, a fény közvetlenül elektromossággá alakul. (Ezt fényelektromos hatásnak nevezik, és a közhidelemmel ellentétben Albert Einstein nem a relativitáselméletre, hanem ennek a jelenségnek a vizsgálatára kapott Nobel-díjat.) Ezekből a technológiákból tehát sem szén-dioxid, sem más káros anyag nem kerül a környezetbe. És mivel a nap, szél, víz energiája és a Föld hője ingyen van, még költségkímélőbb is a megújuló energia használata!

Amelyik cég ilyen módszerekkel, termeli meg az energiaszükségletét, az sokat tesz a klmíaváltozás ellen, a tisztább környezetért és a zöldebb energiatermelésért. De még a megújuló energia használata esetén sem szabad elhanyagolni az energiatakarékosságot! Így tehetünk igazán sokat a környezetvédelemért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.