Főoldal » Mit tehet egy cég? (Programajánló)

Mit tehet egy cég? (Programajánló)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég programajánló témában? Természetesen azt, hogy környezetvédelmi programokat szervez, és részt vesz mások által szervezett környezetvédelmi eseményeken. Környezetvédelmi programot szervezni nem nehéz, csak figyelni kell a környezetvédelmi világnapokat, és a megflelő napon a világnap jellegének megfelelő tevékenységeket kell előtérbe helyezni. (Ehhez ajánlom a cégeknek a Felsőfokon egyik kiváló blogját: Jeles ünnepek, zöld napok.)

Néhány példa a környezetvédelmi világnapok megünneplésére a teljesség igénye nélkül:

  1. Március 22. A Víz Világnapja: ilyenkor érdemes víztakarékossági bemutatót tartani, díjazni a víztakarékos alkalmazottakat, beszélgetni a víztisztaságról, megnézni közösen egy kirándulás keretében egy természetes tavat, folyót, megnézni a víz tisztaságát, meglátogatni egy ivóvíztisztítót vagy szennyvíztisztítót, stb.
  2. Április 22. A Föld Napja: ezen a napon érdemes végiggondolni, hogy mivel károsítjuk a Földet, ötletbörzét rendezni, hogy a cég mivel tehetne jót a Földnek, környezetvédő munkatársakat díjazni, környezetvédelmi vetélkedőt szervezni, stb.
  3. Május 10. Madarak és Fák Napja: ezen a napon érdemes madármegfigyeléseket végezni, megismerni a védett madarakat, fát ültetni, csapatépítő jelleggel egy erdei túrán részt venni, stb.
  4. Június 21. A Nap Napja: ekkor pl. érdemes a Napra irányítani a figyelmünket, foglalkozni a napsugarak hasznos és káros hatásaival, a napenergiát hasznosító növények védelmével, a napenergia emberi felhasználásával (napelem, napkollektor: hogyan tudná ezeket hasznosítani a cég), esetleg a napsugárzást megszűrő ózonréteggel, ózonlyukkal (érdemes átgondolni, hogy a cég mivel károsítja az ózonréteget, és mit tehetne azért, hogy ne károsítsa), és talán ezen a napon ezek közül a napenergiára érdemes fektetni a hangsúlyt, mert a többi témának saját világnapja van.
  5. Szeptember 16. Az Ózon Világnapja (ez talán egyértelmű, az ózonlyukkal, az ózont károsító anyagok visszafogásával kellene foglalkozni ezen a napon).
  6. Szeptember 22. Autómentes Nap: ekkor érdemes mindenkinek tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral érkeznie a munkahelyre (és jutalmat adni annak, aki így tesz), elgondolkodni, hogy mit lehetne közelebbről beszerezni, mit lehetne autó nélkül megoldani, hogyan lehetne a munkát jobban megszervezni, hogy kevesebbet kelljen cégen belül közlekedni, stb. Ezen a napon is lehet bemutató pl. a szmogról, a fogyatkozó köolaj-készletekről, az autók környezeti hatásairól, stb.
  7. Szeptember 26. A Tiszta Hegyek Napja: ilyenkor érdemes hegyi túrát szervezni, szemétszedéssel egybekötve.
  8. Október 4. Az Állatok Világnapja: ezen a napon lehet a program állatkerti látogatás, védett állatokról szóló előadások, vetélkedők, állatismereti totó, stb. Mindenképpen az állatok fontosságáról szóljon ez a nap!
  9. November utolsó péntekén (idén november 30.) van a “Ne Vásárolj Semmit!” Nap. Ekkor érdemes tudatosítani az emberekben, hogy a karácsonyi készülődés nem csak a bevásárlásról szól, és hogy a túlzott fogyasztás, a fogyasztói társadalom hogyan tette tönkre a Földet, mennyi megvásárolt, de nem szükséges holmitól szabadulunk meg, ami másnak még jó lehet, és hogy a hulladékok fele csomagolóanyag, ami minden vásárlás elkerülhetetlen velejárója. Érdemes egy cégen belüli minibörzét és ötletbörzét is rendezni. A minibörze arról szólna, hogy mindenki bevinné a céghez a neki már nem kellő, számára már nem hasznos holmikat, ami másnak még jó lehet, és vásárlás nélkül, csak egymás közti cserével mindenki hozzájuthat olyasmihez, ami neki még jó lehet. Az ötletbörze lényege pedig az, hogy ki mit vásárol, és hogyan lehetne kevesebbet vásárolni, mit lehet elhagyni, mi az, amit nem szükséges megvenni, hanem elég elkészíteni, megtermelni, stb.
  10. Még decemberben is van világnap, pl. december 29-én A Biodiverzitás Védelmének Világnapja: ez a nap az élőlények sokféleségének megőrzéséről szól. Arról, hogy a nem kedvelt, általunk esetleg károsnak tartott fajok is a természet részei, és rájuk is szükség van a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Arról is szól ez a nap, hogy ha egy faj kihal, akkor más fajok is kihalhatnak. A fajokat összeköti a szimbiózis: ha az egyik faj kihal, akkor a vele együtt élő másik is, ilyen kapcsolat van pl. a már egyre ritkább szilfa és a szilfagomba között. De a tápláléklánc is összeköti a fajokat: ha kihal egy táplálékfaj, akkor kihalhat a vele táplálkozó ragadozó is, és ha kihal egy ragadozó, akkor az ő táplálékfajai, zsákmányai túlszaporodhatnak és kiszoríthatnak más fajokat, amelyek így kihalhatnak. Más kapcsolat is lehet a fajok között: pl. az egyik faj a másik lakóhelye (ha kivágjuk a fákat, akkor nincs hol élni a mókusoknak, kipusztulnak), vagy az egyik faj segít a másiknak szaporodni (pl. ha kihalnának a méhek, akkor az általuk beporzott növények nem tudnának szaporodni és gyorsan kipusztulnának), stb. És minél több faj hal ki, annál élettelenebbé válik a természet, ami az embernek sem jó.

Ilyen és ehhez hasonló világnapok megünneplésével sokat tehet egy cég a környezetvédelemért. Persze a világnap nem azért van, hogy csak azon az 1 napon foglalkozzunk azzal a témával, pl. a víztakarékosság nem csak a Víz Világnapján fontos, hanem egész évben, de ezekről a napokról mégis fontos megemlékeznünk, mert felhívják a figyelmet a környezeti problémákra, és utat mutatnak, hogy mire vigyázzunk, mely területeken tehetünk a legtöbbet a környezetvédelemért. Ezért vannak környezetvédelmi világnapok, és ezért ajánlom minden cégnek minél több környezetvédelmi világnap megünneplését, környezetvédelmi programok szervezését. Jót tesz a környezetnek, és a csapatszellemnek is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.