Főoldal » Mit tehet egy cég? (Tájvédelem)

Mit tehet egy cég? (Tájvédelem)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég a tájvédelemért? Szerintem nagyon sokat. A tájvédelemben, mint a környezetvédelem sok más területén is elsősorban a meglévő jó dolgok megőrzése, a károk megelőzése, másodsorban a meglévő és a jövőbeli károk felszámolása a fontos. Menjünk végig ezeken a szempontokon, és lássuk, mit tehet egy cég a tájvédelemért!

  1. A meglévő tájértékek védelme, megőrzése. A tájvédelemnek ez a fontos része minden magánszemély és cég közös feladata. A meglévő tájértékeket csak úgy őrizhetjük meg, ha nem telepítünk gyorsan terjedő, tájidegen fajokat, és az ilyen fajok betelepülése esetén gondoskodunk az irtásukról; nem építünk tájba nem illő épületeket, üzemeket (nem feltétlenül kell minden ipari épületnek egyforma nagynak, szürkének és szögletesnek lenni, választhatunk tájba illő formákat, barátságosabb színeket is); nem változtatjuk meg a felszíni formákat (pl. nem dózeroljuk simára a terepet, ha nem szükséges); minél kevesebb vonalas létesítményt építünk (pl. a villanyvezetéknek nem muszáj a levegőben, oszlopok közt húzódnia, megfelelő szigeteléssel a felszín alatt is elhelyezhetjük), fákat ültetünk, és egészséges, tájba illő növényekkel telepítjük be a környezetünket.
  2. A tájsebek megelőzése. A tájsebeket főleg a külszíni bányászat, az alapanyagok kitermelése (pl. kavics- és murvabánya) okozza. Erről már írtam 2 bejegyzést a bányászat és rekultiváció szakágban. Ezeket a tájsebeket főleg anyagtakarékos termeléssel és újrahasznosítással lehet megelőzni, mert így kevesebb nyersanyagot kell kitermelni, kevesebb tájseb keletkezik. Tájsebeket okozhatnak még természetes folyamatok is, pl. erózió, de a kellő növényborítottságú területeken ez a hatás jóval kisebb. Ha egy cégnek a munkája során el kell távolítania egy területről a talajt vagy a növényzetet, akkor a munkálatok befejezése után a talaj és a növényzet helyreállítása legyen az első, hogy a további károkat megelőzzük!
  3. A meglévő és jövőbeli tájsebek felszámolása. A tájsebek felszámolását, az eredeti állapot helyreállítását rekultivációnak nevezzük. Erről már több cikk is született ebben a blogmagazinban, ezt cégek, intézmények tudják csak elvégezni, magánszemély nem képes rá, de minden cégtől elvárható, hogy tevékenyen részt vegyen az általa okozott károk elhárításában, felszámolásában, a tájsebek megszüntetésében.

Nagyjából ennyit tehet egy cég a tájvédelemért akkor is, ha nem környezetvédelmi cég, de ezeket érdemes is megtenni, hogy igazi tájat láthassunk, és ne egy letarolt, kopár vidéken éljünk. Kedves cégek, a vezérkép melyik fele szebb? És melyiket okozza a cég tevékenysége?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.