Főoldal » Mit tehet egy cég? (Természetvédelem)

Mit tehet egy cég? (Természetvédelem)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy cég a természetvédelemért? Egyrészt hasonlókat, mint a magánemberek, másrészt azokat, amiket már az állatvédelemnél, tájvédelemnél, tanösvényeknél is leírtam. Most összefoglalom a cégek számára a legfontosabb tudnivalókat. Bármilyen egyezés a korábbi cikkeimmel nem a véletlen műve. (A kapcsolódó cikkek között minden hasonló témájú régebbi cikkem megtalálható.)

Az előző természetvédelmi cikkemben a magánembereknek a természet megismerését,  a madarak etetését, a természetjárást, a rovarirtó szerek mellőzését, a természetvédelmi programokat, a növényesítést, az önkéntes munkát, a természetvédelmi hírek követését és a természeti károk elhárításában való részvételt javasoltam. Ezeket a cégek is megtehetik.

A természet megismerése intézményesített módon, csapatépítő kirándulások formájában is történhet. A madáretetéshez, és más környékbeli állatokról gondoskodáshoz akár egy ember is elég a cégen belül, de bizonyos dolgokra mindenkinek oda kell figyelnie. Ilyen pl. az, hogy az állatoknak megfelelő életterük legyen, ne keresztezzük az útjukat, ne üssük el autóval a békákat, ne gyújtsuk meg az avart, ahol sünök is élhetnek, stb.

A rovarirtó szereket és más veszélyes anyagokat a cégeknek is érdemes kerülni a környezetszennyezés megelőzése, valamint az állatok és emberek egészségnek megőrzése érdekében.

Természetvédelmi programokat cégek is szervezhetnek, támogathatnak, ahogy már írtam a programajánló cikkemben is. Minden cég kitalálhat a saját profiljába illő természetvédelmi programot, vagy részt vehet mások által szervezett hasonló jellegű rendezvényeken (nem csak világnapokon).

A növényesítés esztétikai, tájvédelmi, és természetvédelmi szempontból is fontos, de a cég megítélését és a levegő minőségét is javítja.

A természetvédelmi hírek követése a természet megismerésének fontos része, a természet megismerése pedig alapvetően fontos ahhoz, hogy felismerjük a védendő természeti értékeket és aktívan részt vehessen a cég a természetvédelemben.

A természeti katasztrófák elhárítása és a más területeken (akár önkéntes alapon is) végzett munka javítja a cég megítélését, és bizonyos esetekben kötelessége is a cégnek (pl. ha valamilyen természetvédelmi kárt okozott, vagy védett terület van a cég tulajdonában vagy kezelésében).

Amit még egy cég ezen kívül megtehet: a termelés során figyelembe veheti a természet érdekeit, megelőzheti (és meg is kell előznie) a természetben okozott károkat, természetvédelmi rendezvényeket, kampányokat, akciókat szervezhet, és ezzel minden cég nagyon sokat tehet a természetvédelemért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.