Főoldal » Mit tehet egy hétköznapi ember a környezetért?

Mit tehet egy hétköznapi ember a környezetért?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet egy hétköznapi ember a környezetért? Ez talán a 21. század egyik nagy kérdése. Ennek ellenére méltatlanul keveset foglalkozunk vele, személyes tapasztalatom szerint még az egyetemi környezetmérnök-képzésben is elhanyagolják ezt a témát. Pedig a környezetért mindenki tehet. A modern fogyasztói társadalom és a fejlődő gazdaság sokat ártott a Föld állapotának. Fajok tűntek el, fogynak a nyersanyagok, energiahordozók, szennyeződött a levegő, a víz, a talaj, és egyre több a természetben le nem bomló hulladék. Ezeket a folyamatokat egy-két ember nem tudja megállítani, de vannak olyan kis lépések, amiket mindenki megtehet, és minél több ember megteszi ezeket a kis lépéseket, annál kevesebb kárt okozunk a Földnek, és annál hamarabb elmúlnak (vagy mérséklődnek) az emberi tevékenység káros hatásai.

Környezetmérnökként ezekről a kis lépésekről szeretnék írni a blogomban. Ízelítőül felsorolok néhány olyan apró lépést, amit szinte mindenki megtehet, és segítségükkel sokat javíthatunk bolygónk állapotán és saját életkörülményeinken. A tiszta levegő, víz, talaj; a változatos növény- és állatvilág megőrzése mindannyiunk közös érdeke.

A legismertebb környezetvédelmi tennivaló a madarak téli etetése, a parlagfűirtás és a szelektív hulladékgyűjtés. De ezeken kívül is tehetünk a környezetért.

Sok hulladék keletkezését előzhetjük meg azzal, ha nem vásárolunk előre csomagolt termékeket, mert a háztartásokban keletkező hulladék kb. 50%-a csomagolóanyag.

A hulladékok mennyiségét úgy is csökkenthetjük, ha nem vásárolunk egyszer használatos termékeket, hanem inkább tartós árut veszünk (ha valami gyakran elhasználódik, akkor ugyanannyi idő alatt többet kell belőle gyártani, több nyersanyagot és energiát kell hozzá elhasználni, és a végén több hulladék keletkezik belőle), vagy otthonunkban újrahasznosítjuk, újra felhasználjuk a megvásárolt termékeket.

De ha valamit nem tudunk hasznosítani, akkor inkább a szelektív gyűjtőbe dobjuk a hulladékokat, mint a vegyesbe, mert a szelektíven gyűjtött hulladékokat hasznosítják, a vegyes pedig a lerakóba kerül, ahol ugyan ellenőrzött körülmények között tárolják, hogy a legkisebb kárt okozza, de mégsem hasznosul, csak bomlik és szennyezi a környezetet.

Sok energiát takaríthatunk meg azzal, ha csak ott világítunk, ahol éppen vagyunk (és energiatakarékos kompakt fénycsövekre cseréljük a hagyományos izzókat); nem hagyjuk készenléti állapotban a televíziót és más elektromos eszközöket, hanem kikapcsoljuk; és csak akkor használjuk elektromos eszközeinket, ha szükségünk van rájuk (pl. nem háttértévézünk, hanem csak akkor nézzük, ha tényleg ráérünk és érdekel). Az elektromosságot ugyanis nagyrészt fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földgáz) felhasználásával termelik az erőművek, és ezekből a tüzelőanyagokból szén-dioxid kerül a légkörbe, ami fokozza az éghajlatváltozást. (Szerencsésebb éghajlatváltozásról beszélni, mint felmelegedésről, mert igaz ugyan, hogy a Föld átlaghőmérséklete nő, de ez az átlagos melegedés bizonyos helyeken akár lehűlést is okozhat, és nem csak a hőmérséklet változik, hanem egyre szélsőségesebbé válik a Föld éghajlata. Egyre több helyen lesz aszály vagy árvíz, hurrikán vagy tornádó. Eltolódnak az éghajlati övek határai, ezért egyes növény- és állatfajok elterjedési területe is megváltozhat, pl. néhány éven belül Magyarországon is megjelenhet a maláriaszúnyog, stb. Tehát ez egy nagyon összetett változás, amiről még keveset tudunk, de tény, hogy a szélsőségeket és a Föld átlaghőmérsékletének növekedését a szén-dioxid okozza, és ennek a szén-dioxid feleslegnek a nagy része az emberi tevékenységből származik.)

Azzal is energiát takarítunk meg, ha a lakást csak akkor fűtjük, amikor otthon vagyunk. Sajnos még a fűtési rendszerek nagy része is fosszilis energián alapul (főleg a városokban, ahol központi fűtés van), ezért ezzel is érdemes takarékoskodni.

Ebből a szempontból talán a légkondicionáló az egyik legfeleslegesebb és legkárosabb eszköz. Ha meleg van, sok ember bekapcsolja a légkondicionálót, és így hűti magát. De a légkondicionáló elektromos áramot használ, az áramot erőmű termeli, az erőmű szén-dioxidot bocsát ki, a szén-dioxid pedig éghajlatváltozást okoz. Vagyis azért, hogy pillanatnyilag jól érezzük magunkat és védekezzünk a szélsőséges meleg ellen, bekapcsolunk egy olyan készüléket, ami fokozza az éghajlati szélsőségeket. Mi okozzuk magunknak azt, ami ellen védekezünk!

De nemcsak az energiával érdemes takarékoskodni, hanem pl. a vízzel is, akár úgy, hogy elzárjuk a vízcsapokat, ha nincs rá szükségünk, nem hagyjuk csöpögni, nem mosogatunk folyó vízben (csak álló vízben), fogmosás közben sem hagyjuk szabadon folyni a vizet.

Ha lebomló, környezetbarát anyagokat használunk a háztartásban, ha nem dohányzunk, helyi terméket veszünk (amit nem kellett szállítani, nem szennyeződött kipufogógázzal a környezet), bioélelmiszert vásárolunk, nem veszünk el nejlonzacskót minden aprósághoz a boltban, vagy hűtőládát használunk hűtőszekrény helyett, akkor is sokat tettünk a környezetünkért.

Mindezekről és más környezetvédelmi témákról fogok írni a blogomban, és mindig az lesz a fontos, hogy mit tehetünk mi, hétköznapi emberek a környezetért. Már előre hallom a kifogásokat, hogy “Ez nagyon kevés, és hiába teszek meg mindent én, a kisember, ha a gyárak továbbra is szennyezik a környezetet. Miért változzak én, ha ők sem tesznek semmit?”, de erre is van kész válaszom. Azért tegyünk a környezetért mi, kisemberek, mert ha összefogunk, akkor a nagyokra is hatni tudunk. Ha senki nem vesz előre csomagolt terméket, akkor hamarosan nem is gyártanak olyat, és sok csomagolási hulladéktól mentjük meg a Földet. Ha mindenki környezettudatosan neveli a gyerekeit, akkor azok a gyerekek felnőttként is környezettudatosak lesznek, és aki cégvezető lesz közülük, az a saját üzemében is zöldebben termel majd, és ezzel is hatunk a nagyokra. Hosszú távon tehát bőven megtérülnek az erőfeszítéseink. Legrosszabb esetben, ha minden marad a régi, és csak a hétköznapi ember változik, már akkor is sok szennyezéstől, hulladéktól kímélhetjük meg a Földet, sok nyersanyagot és energiát takaríthatunk meg, és tudjuk, hogy az a legtisztább, amit nem kell megtermelni. Ezért érdemes tenni a környezetért legalább saját háztartásunkban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.