Főoldal » Mit tehetünk? (Állatvédelem)

Mit tehetünk? (Állatvédelem)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehetünk az állatok védelméért? Ezt a kérdéskört 2 fő témára bontanám, az egyik a háziállatok, a másik a természetes környezetükben vadon élő állatok védelme (utóbbival a természetvédelem témakörben is foglalkozom majd).

Mit tehetünk a háziállatok védelmében?

 • A legfontosabb a felelős állattartás! Csak annyi állatot tartsunk, amenyinek megfelelő élőhelyet és táplálékot tudunk biztosítani!
 • Ha nem kívánjuk tenyészteni házi kedvenceinket, akkor inkább ivartalanítsuk őket, hogy elkerüljük a váratlan szaporulatot, és ne kelljen ártatlan kis állatokat rögtön a megszületésük után kiirtani! Ha mégis kis állatok születtek, akkor annyit tartsunk meg, amennyiről tudunk gondoskodni, a többit pedig ne fojtsuk meg, hanem amikor már elválaszthatjuk őket az anyjuktól, akkor ajándékozzuk el, vagy vigyük állatmenhelyre, ahol segítenek gazdát találni nekik!
 • Kutyába, macskába helyeztessünk azonosító chipet, hogy megtaláljuk őket, ha elkóborolnak!
 • Ha madarat tartunk, ne röptessük nyitott ablaknál, mert elrepül!
 • Háziállatainkat mindig tartsuk tisztán, és adassuk be nekik állatorvossal a szükséges oltásokat!
 • Ne tartsunk otthonunkban közveszélyes, a magyar állatvilágba nem illeszkedő fajokat, pl. madárpókot, aligátorteknőst, mérges kígyókat! Ezzel az állatokat és az embereket is védjük.
 • Ne tartsunk otthon védett állatot! Ha elpusztul, az a mi felelősségünk, a védett állatokat bízzuk inkább szakemberre! Jobban tud róla gondoskodni egy állatkert vagy egy nemzeti park, mint egy laikus állattartó.
 • Mielőtt befogadunk egy állatot, tájékozódjunk a tulajdonságairól és szükségleteiről (pl. helyigény, testméret, mit és mennyit eszik, mozgásigény, barátságos vagy agresszív természet, napali vagy éjszakai életmód, szaporaság, tartási körülmények: hőmérséklet, vízszükséglet, élőhely takarítása…), hogy ne érjenek váratlan meglepetések! Nagy felelőtlenség pl. egy kölyökként befogadott kutyát felnőtt korában utcára tenni azért, mert mégsem fér el a lakásban…
 • Tartsuk be az állattartás helyi szabályait, ne tartsunk az engedélyezettnél több állatot!
 • Minden ragadozót (kutyát, vadászgörényt, és bármi mást, ami képes az embert megharapni) pórázon, szájkosárral sétáltassunk, ne engedjük szabadon!
 • Kutyánk, macskánk és más állataink anyagcsere-termékeit mindig takarítsuk el a közterületekről!
 • A kutya a gazdához, a macska a helyhez ragaszkodik, ezért ha sokat költözködünk, akkor inkább kutyát tartsunk, mint macskát, de egyiket se dobjuk ki költözéskor azzal, hogy “nem fér el a új lakásban”! Ha tényleg nem fér, akkor is jobb megoldás elajándékozni, vagy állatmenhelyre vinni, mint az utcára tenni.

Mit tehetünk a vadon élő állatok védelméért?

 • Erdőben, mezőn járva ne menjünk túl közel az állatokhoz, mert ha túlzottan megközelítjük őket, akkor veszélyt éreznek, és harapnak, karmolnak, csípnek… (szó szerint foggal-körömmel harcolnak). Ugye senki sem szeretne közelebbről megismerkedni egy gólya csőrével, egy róka fogsorával, vagy egy vaddisznó agyarával? Csendben, messziről figyelve könnyebben megfigyelhetjük a viselkedésüket és jobban megismerhetjük a szokásaikat.
 • Ha egy állat jön veszélyesen közel hozzánk (akár fullánkos rovar: méh, darázs, akár a fák között ugráló mókus, akár más, nagyobb testű állat), akkor álljunk meg, ne mutassuk, hogy félünk, ne meneküljünk és ne nézzünk a szemébe! (Lakótelepi kóbor kutyákkal is így célszerű eljárni.)
 • Néha a vadon élő állatokról is gondoskodni kell. Egy részük téli álmot alszik, más részük melegebb éghajlatra vándorol, de néhány faj télen is itt marad. Az erdőben etetik őket az erdészek, vadászok, de lakott területen is élnek gondoskodásra szoruló állatok: a nem vonuló énekesmadarak. Etessük őket télen, és ne tartsunk közben szünetet, mert ha odaszoknak az etetőnkbe és üresen találják, akkor elpusztulnak! A madarakat az első fagyoktól az utolsóig érdemes etetni.
 • Ha a természetben járunk, semmilyen állatot ne pusztítsunk el, ne lépjünk rá! (Még rovarokat sem!) Ha egy rovar ránk száll, akkor se nyomjuk össze, ne csapjuk le, hanem kíméletesen vegyük le a ruhánkról és helyezzük le a földre vagy egy közeli növény levelére!

Ezeket a tanácsokat megfogadva sokat tehetünk az ember és az állatok békés egymás mellett éléséért, és az állatvilág fennmaradásáért.

Kép forrása: http://nagykallo.hu/userfiles/pawhand1.gif (Google képtalálat, állatvédelem kulcsszóval), a többi a saját gondolatom.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.