Főoldal » Mit tehetünk? (Energetika)

Mit tehetünk? (Energetika)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Energetika. Ez egy nagyon szerteágazó terület, de a hétköznapi átlagember teendőit nagyjából összefoglalhatjuk egy szóban: takarékosság.

Mihez használunk energiát? Főleg fűtéshez és világításhoz, illetve elektromos eszközök működtetéséhez. Kezdjük a fűtéssel, hétfőn úgyis megkezdődik a hivatalos fűtési szezon.

Akkor használunk kevesebb hőenergiát, ha nem az utcát fűtjük, hanem a lakást, tehát megfelelő a hőszigetelés. Fontos még az is, hogy éjszakára lejjebb tekerjük a hőfokszabályzót (nappal 18-21 fokot, éjjel 16 fokot ajánlanak a zöld szervezetek), és inkább öltözzünk fel, ha fázunk, ne a hősugárzóhoz nyúljunk! Tehát: alacsonyabb hőmérséklettel és jó hőszigeteléssel a környezetet és a pénztárcánkat is kíméljük.

Sokat segtíhet környezetünk megóvásában az alternatív fűtési módszerek (napkollektor, geotermikus energia) használata is, ezkről a megújuló energia szakágban írok részletesen.

A lakások, házak eladásakor vagy bérbe adásakor kötelező energiatanúsítványt készíttetni. Ez ugyan kiadással jár, de csak egyszeri költség, és megmutatja, hol szökik a meleg a lakásból. Hőszigetelés után bőven megtérül a tanúsítvány és a szigetelés költsége, kétszeresen is: egyrészt a fűtésszámlánk is kevesebb lesz, másrészt a lakást is drágábban lehet eladni, bérbe adni, ha minden rendben van.

A vízmelegítéssel is takarékoskodjunk! Ne folyassuk sokáig a meleg vizet sem a fürdőszobában, sem mosogatás közben a konyhában, és a mosógéppel sem kell mindig 90 fokon mosni a ruhákat, legtöbbször a 40 fok is elég.

Az elektromossággal is takarékoskodhatunk, kímélve ezzel a pénztárcánkat és a környezetet. Használjunk energiatakarékos fényforrásokat: hagyományos izzó helyett kompakt fénycsövet (ezt sokan helytelenül energiatakarékos izzónak nevezik, pedig nem izzó fémszál van benne, hanem elektromosság hatására világító gáztöltet), LED-es világítást! Így világíthatunk környezetbarát módon. Az is fontos, hogy ne világítsunk feleslegesen, ha kilépünk egy helyiségből, kapcsoljuk le a villanyt!

Az elektromos berendezések készenléti állapotban is fogyasztanak áramot (egyes készülékek a bekapcsolt állapotban fogyasztott energia 40%-át is elhasználhatják készenléti állapotban), ezért soha semmilyen készüléket ne hagyjunk sokáig készenlétben, inkább kapcsoljuk ki, ha nem használjuk! Fontos, hogy nem feltétlenül kell mindent elektronikával megoldani, pl. elektromos kés helyett jó a hagyományos is. Egyszerre ne üzemeljen túl sok elektromos készülék, mert megnő a fogyasztásunk, és a biztosítékot is lecsaphatják. Mindig A vagy A+, A++, stb. energiaosztályú készüléket használjunk, így kevesebb energiát fogyasztunk.

Természetesen az elektromos áramot is előállíthatjuk megújuló forrásokból, de ezt megint a megújuló energai szakágnál részletezem.

Tanulság: energiatakarékossággal a pénztárcánkat és a környezetet is kímélhetjük.

A kép megint Google képkeresőből van Energetika keresőszóval (természetesen mindig a szakág neve a keresőszó, a találatok közül teljesen szubjektíven választok képet): http://www.geopolitika.lt/data/images/Energetika.jpg, a többi saját ötlet. Minden kritikáért vállalom a felelősséget, és igyekszem tanulni belőlük.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.