Főoldal » Mit tehetünk? (Hulladékgazdálkodás)

Mit tehetünk? (Hulladékgazdálkodás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hétköznapi ember is tehet valamit a hulladékgazdálkodásért. A hulladékgazdálkodás alapelveit a vezérkép mutatja. (Forrás: http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/red-kings/uploads/image002.gif Google képtalálat a hulladékgazdálkodás szóra.)

A kép alapján nézzük meg a legfontosabb hulladékgazdálkodási elveket, és hogy mit tehet értük egy hétköznapi ember!

[token node title-raw]

A legjobb a megelőzés. Nem vásárolunk felesleges termékeket, mindenből csak annyit veszünk, amennyire szükségünk van, és nem a jól becsomagolt árut választjuk, hanem ami kevésbé van becsomagolva. Figyeljünk rá, hogy csak olyan terméket vegyünk, ami jó minőségű és tudjuk használni valamire, és csak olyan árut vegyünk meg, amire valóban szükségünk van.

Ez után jön a minimalizálás, ami azt jelenti, hogy figyelünk a termék mennyiségére és minőségére (jó minőségű termékeket sokáig használhatunk, tehát kevesebb kell belőle).

Az újrahasználat azt jelenti, hogy egy terméket többször is használunk, pl. nem eldobható papírtányért veszünk, hanem olyan étkészletet, amiből még 20-30 (vagy akár 50-100) év múlva is ehetünk, eldobható elemek ehlyett újratölthető akkumulátorokkal működtetjük eszközeinket, akinek van gyereke, az nem eldobható, hanem mosható pelenkát vesz neki, utántölthető tisztítószereket veszünk, hogy legalább a flakont ne kelljen többször megvenni, stb. Lehet használni ugyanarra a célra, de másra is. Sőt, ha valami már nem használható tovább az eredeti céljára, akkor is használhatjuk más célra, pl. kinőtt ruhákat felmosórongynak, stb.

Az újrafeldolgozás a következő lehetőség: ezzel majd az újrahasznosítás szakágban foglalkozom részletesen. Az a lényeg, hogy mindent gyűjtsünk szelektíven, amit lehet, az elektronkai cikkeket adjuk le a gyártónak/forgalmazónak, a gyógyszeres dobozokat, lejárt szavatosságú gyógyszereket vigyük vissza a gyógyszertárba, stb. Így nem vész el a hasznosítható anyag.

Az energia-visszanyerés leggyakoribb formája az égetés. Nem mindent lehet házilag égetni, pl. gumit, műanyagot inkább ne égessünk el! Kerti avart lehet, de annak is van más hasznosítási módja, pl. komposztálás (amit az újrafeldolgozáshoz sorolhatunk), és vannak veszélyei is, amit már kifejtettem egy korábbi cikkemben, az avarban égő sünök témájában.

A lerakás a legrosszabb lehetőség, de ennek is van megfelelő és nem megfelelő módja. A megfelelő módszer az, hogy a szemetesbe tesszük a hulladékunkat, vagy ha nem fér bele, vagy esetleg veszélyes hulladék (pl olaj, stb.), akkor bevisszük a legközelebbi hulladékudvarba. Nem megfelelő módszer a hulladékot az utcán, az árokparton vagy a bokor alatt lerakni, mert ezzel súlyosan szennyezzük a környezetet!

A legfontosabb, hogy tartsuk be a piramissal ábrázolt sorrendet, fogjuk vissza a fogyasztásunkat és hasznosítsunk mindent, amit lehet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.