Főoldal » Mit tehetünk? (Klímaváltozás)

Mit tehetünk? (Klímaváltozás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A blogmagazin rendszeres olvasóinak talán feltűnhet, hogy átugrottam 2 szakágat. Az egyik a Kik vagyunk? a bloggereink bemutatása, a másik a Kinek kellek én?!, ahol gazdát kereső állatok vannak. Az elsőt azért ugrottam át, mert az csak bemutatkozás, ami ugyan fontos, de a (Mit tehetünk a környezetért?” kérdés szempontjából nem értelmezhető, a másikat pedig részben azért, mert kevés cikk van ott, részben pedig azért, mert az állatvédelem témájában már írtam a felelős állattartásról és a háziállatok védelméről. A következő szakág a klímaváltozás, erről írok most.

Napjaink egyik nagy problémája a klímaváltozás. A klímaváltozást az üvegházhatás felerősödése okozza, amit részben természetes erdetű, részben emberi tevékenységből származó gázok idéznek elő, főleg a metán és a szén-dioxid. A “globális felmelegedés” nevet arról kapta, hogy néhány °C emelkedést okoz a Föld átlaghőmérsékletében, de nem ez a fő hatása, hanem az éghajlati övek eltolódása, a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodása, a sarki jég olvadása (ami megváltoztatja  atengerek szintjét, hőmérsékletét, sótartalmát, áramlatait, és ezeken keresztül az élővilágukat is) és a csapadék térbeli és időbeli eloszlásának megváltozása (ami a szárazföldek nagy részén szárazabb klímát jelent). Ez a változás hat az élővilágra, ami sok helyről elvándorol, más helyeken kipusztul. Ez ellen egy hétköznapi embernek is tennie kell. De mit tehetünk?

A következőket szinte mindenki megteheti (van némi átfedés más szakágakkal, de a környezetvédelemben minden mindennel összefügg):

  • Érdemes kevesebbet fűteni, és takarékoskodni az energiával, vagy átállni megújuló energiára, hogy kevesebb fosszilis energiahordozó fogyjon, mert az elégetésükből szén-dioxid keletkezik. (Ezt részleteztem az energetikai cikkemben.)
  • Érdemes gyalog vagy kerékpárral járni, vagy hosszabb távon tömegközlekedni.
  • Akinek kertje van, annak nem érdemes az avart elégetni, inkább komposztálni érdemes.
  • A klímaberendezések hamis barátok. Ha bekapcsoljuk, hideget érzünk, de hosszú távon a felmelegedést segítjük. Ezek a berendezések elektromos árammal működnek, amelynek nagy részét fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, és így szén-dioxid keletkezik belőlük, ami üvegházhatású gáz, így segíti a felmelegedést.
  • Növényeket mindenhova telepíthetünk: szén-dioxidot kötnek meg, így csökkentik a klímaváltozás hatásait.

Ezekből is látszik, hogy egy átlagember is tehet korunk egyik legnagyobb problémája, a klímaváltozás ellen. Tegyünk is ellene!

Kép: http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2009/02/2008020809402815.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.