Főoldal » Mit tehetünk? (Környezet és társadalom)

Mit tehetünk? (Környezet és társadalom)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ritkaság, hogy rögtön az első Google képtalálat jó vezérképnek, de most ez történt. A környezet és társadalom kulcsszót írtam a keresőbe, és ez a kép egyből megragadta a fantáziámat: http://www.zoldkoznapok.hu/pics/zoldakcio_2.jpg. Ragajduk meg hát mi is a lehetőséget, hogy tegyünk valamit a környezetért! Most éppen a környezet és társadalom téma kerül sorra. Mit tehet egy hétköznapi ember azért, hogy társadalmilag elfogadottabb legyen a környezetvédelem, és zöldebb legyen a társadalom?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre: zölden élünk, és másokat is erre biztatunk. Hogyan lehet zölden élni? Erről szól ez az egész cikksorozat, sőt, az egész szakterület. Ha a környezetvédelem társadalmi vonatkozásait nézzük, akkor az egész így foglalható össze: Vedd és védd a hazait! Mit jelent ez? Például ezeket:

  • A hazai termékek vásárlása előny a magyar gazdaságnak, munkahelyeket teremt, nem kell sem sokáig szállítani, sem tartósítani, így firssebb, egészségesebb és környezetkímélőbb termékeket kaphatunk, egyszerre kímélhetjük a környezetet, egészségünket, a pénztárcánkat és a magyar gazdaságot.
  • A nagyüzemi termékek helyett inkább háztáji (lehetőleg vegyszermentes) élelmiszereket vásároljunk, így egészségesebben élhetünk, védjük a környezetet (a vegyszermentességgel), és a helyi kistermelőket segítjük.
  • Hasonló okokból az iparcikkekből is érdemes házi készítésűt vásárolni. (Gondolhatunk itt akár házilag főzött szappanra, kézzel faragott fakanálra és más konyhai eszközökre, házilag készült textíliákra, stb.) Ezek a termékek természetes anyagokból készültek (tehát környezetkímélők), jó minőségűek, és a megvásárlásukkal munkahelyeket teremthetünk, a hazai termelők megélhetését biztosítjuk.
  • Védjük a hazai, őshonos állat- és növényfajokat, és a haszonnövények, haszonállatok közül is inkább hazait válasszunk! (Pl. a mangalicának egészégesebb is a húsa, mint a többi sertésfajtának.)
  • Ismerjük meg hazánk tájait, természetvédelmi nevezetességeit, túraútvonalait, ezzel élményeket szerezhetünk, a természetet is könnyebben megvédhetjük, ha megismerjük (és a természetjáró emberben a természetvédelem iránti igény is könnyebben kialakul), egészséges is a természetben sétálni, olcsóbb is, mint külföldre utazni, és ha utazás közben netán pénzt költünk (pl. busz- vagy vonatjegyre a természeti látnivalókig, belépőre egy arborétumban, stb.) akkor azt a pénzt itthon költjük el s a hazai gazdaságot erősítjük vele.
  • A hazai gazdaságot erősítjük a szelektív hulladékgyűjtéssel is, az így nyert másodnyersanyaggal olcsóbb lesz a termelés, és versenyképesebbek leszünk, amellett, hogy a környezetet is védjük.
  • Talán meglepő lehet, de az alternatív energiára átállva is erősítjük hazánkat: csökkentjük a függőségünket az import kőolajtól, földgáztól. Az alternatív energiára átállni környezetkímélő is (főleg klíma és levegőszennyezés szempontjából), és még egészséges is, hiszen kevesebb egészségkárosító égéstermék keletkezik. Az így megtermelt energia olcsóbb is, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével termelt elektromosság és hőenergia. Tehát ebben az esetben is egybeesik az ország érdeke a környezet- és egészségvédelemmel és pénztárcánk védelmével.

Összefoglalva: ami környezetvédő, az legtöbbször a hazai gazdaságot is védi, és ami jó a hazai gazdaságnak, az általában a környezetnek is jó. Meglepően sok esetben esik egybe a hazai gazdaság, a környezetvédelem, az egészségvédelem és a pénztárcánk érdeke, és ha ezt belátjuk és az itt leírt tanácsokat követjük, akkor a személyes jólétünk növelése mellett sokat teszünk a környezet védelméért, egészségünkért, hazánk fejlődéséért, a környezetvédelem társadalmi elfogadottságának növeléséért, a gazdaság és a társadalom zöldítéséért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.