Főoldal » Mit tehetünk? (Környezetgazdálkodás és minőségbiztosítás)

Mit tehetünk? (Környezetgazdálkodás és minőségbiztosítás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez az a terület, amiért kifejezetten a vállalatok tudnak tenni, az ISO 14001 és hasonló rendszerek bevezetésével – gondolja ezt egy átlagember. (Az ISO 14001 rendszerről Földingné Osváth Gyöngyi ír szakszerű, olvasmányos, gyakorlatias és szemléletes  cikkeket ISO 9001 és 14001 HELP blog címmel.) Csakhogy mi, környezetvédők nem átlagosan, hanem tudatosan élünk, és tudjuk, hogy mit tehetünk. A környezetgazdálkodás a környezetünk és a természeti javak ésszerű használatáról, és a jövő számára történő megőrzéséről szól, a minőségbiztosítás pedig ebben az esetben életminőségünk és a környezet minőségének megőrzését jelenti. Mindezeket összefoglaló néven fenntarthatóságnak hívjuk.

A fenntarthatóságról a legjobb cikket érdekes módon nem a Környezetvédelem területen, hanem a Gazdaság és üzlet szakterület Kihalni esélyes című blogjában olvastam. (Fenntarthatóság, erkölcs, etika III.) A cikk bemutatja, hogy a közismert Brundtland-féle definíció, amit még én is tanultam az egyetemen környezetmérnökként, mennyire nem fnntartható, mennyire nem megvalósítható. A cikk nagy léptékben, világméretekben ír a fenntarthatóságról, ezért nem hivatkozom rá, csak követendő jó példaként említettem, és a továbbiakban azzal foglalkozom, hogy mit tehet egy hétköznapi ember kicsiben a fenntarthatóságért, hogyan gazdálkodjunk a környezettel, a természeti javakkal, és mit tehetünk életminőségünk megőrzéséért.

Az első és legfontosabb elv a takarékosság. Ha valamit nagyobb mértékben használunk, mint amilyen mértékben megújul, akkor előbb-utóbb elfogy (ha nyersanyag), vagy kipusztul (ha élőlény). A kőolaj pl. többmillió év alatt keletkezett, és mi néhány évtized  bányászattal már többet termeltünk ki, mint amennyi még maradt. Hasonlóképpen, amikor egy állatból többet vadászunk, vagy egy növényből többet gyűjtünk, mint amennyi meg tud újulni, akkor az az állat vagy növény kipusztul. Mivel takarékoskodhatunk? Vízzel, energiával, nyersanyaggal, csomagolóanyagokkal, stb. Ezeket az alapelveket a megfelelő szakágaknál ismertetem, a lényege az, hogy amire nincs szükség, azt ne használjuk. Pl. ne vegyünk felesleges termékeket, ne égessük a villanyt, ha kimentünk már a szobából, ne hagyjuk készenléti állapotban az elektromos eszközöket, ne folyassuk a vizet végig mosogatás vagy fogmosás közben, stb.

De ahhoz, hogy megújulhasson valami, megújulónak kell lennie. Tehát mindenből megújulót, újrahasznosíthatót vegyünk, gondolok itt akár a megújuló energiák használatára (ha éppen nem távfűtéses lakásban élünk), a szelektív hulladékgyűjtésre, a házilagos újrahasználatra, hasznosításra.

Mindenből csak annyit használjunk, amennyi éppen kell, se többet, se kevesebbet, így lassíthatjuk a nyersanyag- és energiakészletek fogyását és Földünk elszennyezését.

A természet megújulását is segíthetjük, ha megismerjük a növény- és állatfajokat, és gondoskodunk róluk, pl. téli madáretetéssel (amit mostanában aktuális elkezdeni). Érdemes figyelni a költöző madarakat, pl. a fecskéket: ha elmennek, akkor már nem felel meg az éghajlat, nem találnak táplálékot, el kell kezdeni etetni az itt maradókat, ha visszajönnek, akkor már kedvezők a körülmények, a többi madár is megél, abbahagyhatjuk az etetést. (Ha éppen nincs költöző madár a környéken, akkor viszonyíthatunk pl. a hőmérséklethez. Ősszel, ha már úgy érezzük, hogy fűteni kell, akkor a madarak is fáznak, kell nekik az energia, az etetés. Ha már kitavaszodik és nem kell fűteni, akkor a madarak sem fáznak, kevesebb energiára van szükségük, abbahagyhatjuk az etetést.)

Ennyit mindenki megtehet a természet megújulásáért. A problémakör másik fele a minőségbiztosítás. Ha jó minőségű termékeket használunk, az a környezetnek is, jó, hiszen a jó minőségű termékek nem használódnak el olyan hamar, ezért kevesebb kell belőlük. Ha egy készülék fél év alatt felmondja a szolgálatot, akkor abból évente 2 kell, 5 év alatt 10. Ha 5 évig működik, akkor 5 év alatt csak 1 kell, nem 10. Tizedannyi a gyártási hulladék, és tizedannyi a termék elhasználódásakor keletkezett hulladék, tehát 1/10 része a környezetszennyezés. És ugyancsak a tizede a felhasznált erőforrások mennyisége, tehát a természet javait is kíméljük, ha mindig tartós, minőségi termékeket használunk. Így kapcsolódik a minőség a környezetvédelemhez, és ez az, amit mindenki megtehet.

Ha védjük a környezetet, azzal életminőségünk is javul, tisztább levegőt lélegzünk be, tisztább vizet iszunk, tisztább környezetben nevelkedett növényekből és állatokból készülnek élelmiszereink, ezáltal étkezésünk is egészségesebb, és tovább élhetünk. Lassabban fogynak el a nyersanyagok, tehát az árak is lassabban emelkednek, és tovább fenntarthatjuk megszokott életmódunkat.

Látjuk tehát, hogy a tudatos gazdálkodással, nyersanyag- energia és víztakarékossággal és a minőségi termékek vásárlásával pénzünket, egészségünket és a természet szépségeit is megőrizhetjük, fenntarthatóbbá tehetjük életünket, és ehhez csak egy kis odafigyelés kell.

Kép: http://hirportal.sikerado.hu/images/kep/201104/f%C3%B6ld_napi_programok.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.