Főoldal » Mit tehetünk? (Környezetvédelmi technológia)

Mit tehetünk? (Környezetvédelmi technológia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ehhez a bejegyzéshez most a kép is saját, interneten Google képkeresővel találtam képet egy fogaskerékről, amit zöldre színeztem, majd beleillesztettem GIMP képszerkesztővel egy szintén Google képkeresővel talált földgömböt. Így átfogóan kifejezhetem a környezetvédelmi technológia lényegét: környezetvédő, vagyis zöld eszközökkel, a technológia segítségével védjük a Földet. A zöld szín a környezetvédelmet jelenti, a fogaskerék a technológia jelképe, és azért veszi körbe a Földet, mert azt mutatja, hogy a zöld technológia védi a Földet. De mit tehet ezen a téren egy hétköznapi ember? Leginkább azt, hogy zöldíti az eszközeit, berendezéseit. Ez néha sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

A legegyszerűbb, ha csökkentjük otthonunk gépesítettségét. Ez a fogyasztói társadalom, és a technikai fejlődés szempontjából látszólag visszalépésnek tűnik, de komoly előnyökkel jár a környezetvédelem szempontjából. Néhány ötletet szeretnék adni, amivel főleg energiát takaríthatunk meg, de egyes ötletekkel környezetszennyezést is csökkenthetünk, hulladékkeletkezést is megelőzhetünk.

  • Gépkocsi helyett kerékpáros közlekedéssel egészségesen élhetünk, és még a környezetet sem szennyezzük.
  • Elektromos eszközeinket mechanikusra cserélve (pl. villanyborotva helyett pengés borotvát, turmixgép és elektromos habverő helyett kézi habverőt használva, stb.) energiát takaríthatunk meg, ami jó a környezetnek.
  • A gépesítést csökkenthetjük, ha több célra is használunk egy-egy eszközt (persze csak rendeltetészerűen), így kevesebb eszközt használunk.

De nem a gépesítés csökkentése az egyetlen környezetvédelmi technológiai lehetőségünk. Az eszközök gazdaságosabbra cserélése is járható út. Ami tartósabb, vagy kevesebb vizet, energiát, stb. fogyaszt, az mindig gazdaságosabb is, környezetkímélőbb is.

  • Komoly vízmegtakarítást érhetünk el egy egyszerű, csapba szerelhető eszközzel, ami porlasztja a vizet, így kevesebb is elég belőle.
  • Energiát takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzókat energiatakarékos fényforrásokra cseréljük. Ilyen fényforrás a kompakt fénycső (népi nevén: energiatakarékos izzó, de ez helytelen, mert nem izzásban lévő fém, hanem gáz világít benne), és a LED.
  • Ugyancsak energiamegtakarítást érhetünk el hűtőszekrény helyett hűtőládára áttérve, vagy esetleg egy korábban már megjelent cikkben leírt hűtő nélküli hűtési, tartósítási módszereket követve.
  • A kiselejtezendő, elromlott eszközeinket ne dobjuk ki, inkább őrizzük meg a még használható részeiket, és csak a már nem működő részeket tegyük a szemetesbe, így csökkenthetjük a hulladékképződést, és megnövelhetjük a háztartási eszközeink élettartamát, ha cserealkatrésznek használjuk régi eszközeink működő részeit. (Persze ehhez csak az fogjon hozzá, aki működőképesen össze tudja rakni azt az eszközt…)

Látható, hogy akár egy hétköznapi ember is sokat tehet a környezetbarát technológia elterjedéséért, akár a háztartásban is. Figyeljünk oda az apró részletekre, mert így a pénztárcánkat és a könyezetet is kíméljük. Néha csak apróságokon múlnak a dolgok, de sok kicsi sokra megy, és bőven megtérül a befektetett idő és pénz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.