Főoldal » Mit tehetünk? (Megújuló energia)

Mit tehetünk? (Megújuló energia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mi a megújuló energia? Ahogy a mellékelt kép is mutatja: szél, nap, biomassza, víz. Ami nem látszik a képen: hidrogén, geotermikus energia.

Megújuló energia minden, ami hamarabb újul meg, mint amilyen ütemben fogyasztjuk. A Nap, a szél és a vizek energiája folyamatosan újratermelődik, ahogy a Föld hője is. A biomassza is évről évre megújul, de nem korlátlanul. Az ember már sok helyről kipusztította a növényzetet, vagyis a biomasszát. A hidrogén előnye az, hogy égésekor víz keletkezik és semmi más, hátránya, hogy akár a levegőből vonjuk ki, akár vízbontással állítjuk elő, mindenképpen energiaigényes és drága előállítani, de a vízbontásos módszerrel a vízből hidrogén, a hidrogénből pedig újra víz lesz, így megújul ez az energiahordozó.

A megújuló energiaforrások felhasználása nem okoz környezetszennyezést, csak a biomasszából szabadul fel szén-dioxid, de abból is csak annyi, amennnyi az elégetett növény bomlásából is felszabadulna. A vízerőművek néha megváltoztatják a tájképet és a vizek folyását, élővilágát (főleg akkor, ha túlméretezettek), de helyes tervezéssel elérhetjük, hogy a természet tökéletesen alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez és ne károsodjon az élővilág.

A fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földgáz) nem újulnak meg, hanem egyszercsak elfogynak (az olaj és a gáz néhány évtized, a szén kb. 200-500 év múlva) és elégetésükkor üvegházhatású szén-dioxid keletkezik, ami fokozza az éghajlatváltozást.

Ugyancsak nem újulnak meg az atomerőművek fűtőanyagai sem, pl.urán, sőt, éppen azáltal termelnek energiát, hogy az uránatomok más, kisebb atomokra hasadnak. Balesetmentes működés esetén tisztán üzemelnek ezek az erőművek (csak a kiégett fűtőelemekkel van némi gond: évezredekig kellene biztonságosan tárolni ezeket a veszélyes hulladékokat, amire ma még nincs tökéletes megoldás), de a balesetek súlyosan és tartósan károsítják a környezetet és az emberek egészségét.

Éppen ezeket a nem megújuló energiaforrásokat (a fosszilis tüzelőanyagokat és az atomenergiát) kellene megújulóval kiváltani. Ezért a nemes célért egy átlagember is sokat tehet.

A háztartásokban legtöbbször kétféle energiát használunk: elektromosságot és hőenergiát. A harmadik fontos energiafelhasználás a járművek meghajtása. Ebben a bejegyzésben nem adok energiatakarékossági tippeket, azt már megtettem az energetika szakágnál, most csak azt mutatom be, hogy milyen energia mire jó.

Hőenergiát termelhetünk napenergiából napkollektorral, geotermikus energiából hőszivattyúval, vagy biomasszából égetéssel. (A biomasszához sorolom most a hagyományos tűzifát, a fabrikettet és a pelletet is, mert ezek is élő anyagból, fából készültek.)

Elektromosságot termelhetünk napenergiából napelemmel (ez más, mint a napkollektor: a kollektor fekete felülete összegyűjti a hőt és átadja a vezetékben keringő víznek, vagy pl. napkollektoros aszaló esetében a napsugárzás hatására feláramló levegőnek; a napelem viszont elektromossággá alakítja a napsugárzást), vagy szélenergiából szélkerékkel.

A hidrogén gyorsan, robbanásszerűen ég el, ezért ez a gáz leginkább járművek meghajtására alkalmas, de hajthatunk járművet biomasszából nyert üzemanyaggal, pl. bioetanollal is.

Egyedi fűtésű házban egy hétköznapi ember is lecserélheti a fűtési rendszert pelletkazánra, hőszivattyúra, a bojlert napkollektoros vízmelegítőre, stb. Távfűtés esetén más a helyzet. Aki távfűtéses lakásban él, annak korlátozottak a lehetőségei, legfeljebb a gépkocsit lehet átalakítani biogáz vagy hidrogén üzeműre.

Az elektromosságot is inkább csak a családi házban élők nyerhetik megújuló energiából, lakótelepen a távvezetéken jön az áram, legfeljebb takarékoskodni lehet vele.

A megújuló energiát tehát egy hétköznapi ember csak családi házban tudja igazán jól hasznosítani, lakótelepen legfeljebb annyit tehetünk, hogy szorgalmazzuk az áram- és távhőszolgáltatónál a megújuló energia használatát, hátha legalább részben áttérnek. Egy-egy ember szava ugyan nem sokat számít, de tömeges igény esetén talán meggyőzhetők a szolgáltatók…

Kép: http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2010/07/megujulo-energia2.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.