Főoldal » Mit tehetünk? (Programajánló)

Mit tehetünk? (Programajánló)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ebben a cikkemben arra keresek választ, hogy egy átlagember mit tehet a környezetvédelmi programok, rendezvények elterjedése érdekében.

Két dolgot tehetünk: programokat szervezünk, és elmegyünk mások programjaira.

A programokra elmenni nem nagy dolog, de érdemes, mert tágíthatjuk  látókörünket, szélesíthetjük ismereteinket, új élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatunk, és a rendezvényeken látott, hallott, tapasztalt újdonságok segítségével környezettudatosabbak lehetünk. Érdemes kapcsolatba lépni a helyi zöld szervezetekkel, a helyi nemzeti parkkal, érdemes olvasni az újságok programajánló rovatát, megrendelni a környezetvédelemmel foglalkozó internes hírleveleket, hogy minél több zöld eseményről értesüljünk.

A “szervezés” szótól sok ember megijed: “Én erre nem vagyok képes!”. Pedig nem kell nagy dolgokra gondolni. Bárki képes lehet összehívni a rokonságot és kirándulni velük a természetben, összefogni a szomszédokkal és felszedni a szemetet az utca végén lévő parkban, vagy a munkatársakkal közösen elültetni néhány fát a cég telephelyén, stb. Az egyes környezetvédelmi világnapokat is mindenki megünnepelheti: lehet pl. egynagy családi találkozó keretében környezetvédelmi vetélkedőt szervezni a rokon gyerekeknek, környezetvédelmi játékokat játszani velük, stb. De lehet pl. a munkahelyen biciklitárolót avatni az autómentes napon, vagy akár megszervezni egy lakótelepi házban, hogy mikor ki lapátolja el a havat, mikor ki tölti fel a ház madáretetőjét, és még számtalan ilyen kisebb-nagyobb  környezetvédelmi összefogásra van lehetősége az átlagembernek is, csak egy kis fantázia és jó szándék kell hozzá.

Ezek a környezetvédelmi programok összehozzák a rokonokat, szomszédokat, munkatársakat, jól működő közösséget alakítanak ki az egymással napi kapcsolatban lévő emberekből, környezettudatosabbá teszik az embereket, és tisztábbá, zöldebbé varázsolják környezetünket. Kicsiben is érdemes elkezdeni, mert sok kicsi sokra megy!

Kép: https://www.felsofokon.hu/bloggerelet/2012/03/31/felsofokon-banyalatogatas-bataapatiban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.