Főoldal » Mit tehetünk? (Tanösvények)

Mit tehetünk? (Tanösvények)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tanösvények a környezeti nevelés, valamint a természet- és tájvédelem fontos eszközei, egyszerre turisztikai, természetvédelmi és természettudományos (főleg botanikai és zoológiai, néha geológiai témájú) ismeretterjesztő célú létesítmények. 3 fontos alkotóelemük:

  • az ösvény, ahol megcsodálhatjuk a látnivalókat, a természet szépségeit, érdekességeit,
  • a tájékoztató táblák, ahol némi kiegészítő információt kaphatunk a látottakról, bővíthetjük természettudományos ismereteinket, és megtudhatjuk, hogy miért ritka, mitől érdekes, egyedi, és esetleg miért védett az a növény- vagy állatfaj, esetleg geológiai képződmény, amit látunk,
  • és a természetjáró ember, aki végigmegy a tanösvényen és ezáltal megismeri és befogadja a környék természeti látnivalóit, felfedezi azokat az érdekességeket, amelyek a tanösvények nélkül talán fel sem tűnnének neki.

A tanösvényeken egy hétköznapi ember annyit tehet, hogy végigmegy rajta és igyekszik minél alaposabban megismerni és tanulni belőle. Ehhez adok most néhány tanácsot!

  • Menjünk végig a tanösvényen, közben járjunk nyitott szemmel, figyeljük az állatokat, növényeket, szokatlan felszíni formákat, kőzeteket! Jó, ha minden lépésnél (vagy legalább 10-20 méterenként) körülnézünk, hogy mit látunk. Nem mozdul-e állat egy bokorban? Nem látunk-e máshol nem élő növényeket?
  • Ha táblához érünk, álljunk meg, olvassuk el a táblát, és keressük meg az ábrázolt természeti nevezetességeket! Próbáljuk a tábláról azonosítani az út közben látott természeti látványosságokat!
  • A tanösvényen (mint általában a természetben) kényelmes, a mozgást nem akadályozó, de zárt ruhában, kényelmes, de zárt cipőben közlekedjünk, a rövid ruha és a nyitott cipő még nyáron sem ajánlott (pl. kullancsveszély miatt).
  • Mindig nézzünk a lábunk elé, próbáljunk zajtalanul közlekedni, és egymáshoz is csak keveset szóljunk, azt is csak halkan! A zajjal csak elriasztjuk a tanösvény körül élő ritka állatokat. De ha csendben vagyunk, akkor megláthatjuk őket, megismerhetjük szokásaikat, életmódjukat.
  • A tanösvényről ne vigyünk haza semmit! Ha megörökítenénk a látványt, azt inkább fényképezőgéppel tegyük! A tanösvény körül ne tépjük le a növényeket (főleg a védett növényeket), ne szedjünk fel kavicsokat, stb. mert ha hazavisszük a természeti kincseket, akkor a tanösvény értelmét veszti, nem lesz mit bemutatni.
  • A tanösvényen ne hagyjunk semmit! Ne szórjuk tele szeméttel a természetet, hadd gyönyörködjenek mások is a tiszta és érintetlen tájakban, a természet szépségeiben!

Ha így teszünk, megismerhetjük a természet kincseit, és még sokáig természetes állapotukban megőrizhetjük a tanösvényeket.

Kép: http://www.muosz.hu/uploads/blokk/532.jpg (Google képkeresőben a tanösvény szóra ez volt az első olyan, ahol egyszerre látszik a tanösvény mindhárom része: az ösvény, a tájékoztató tábla és az ösvényen sétáló emberek. A kép amúgy a Gyadai-rétnél kialakított tanösvény gyalogos függőhídját ábrázolja a Naszály-hegyen. A Naszály-hegy  a Cserhát legnyugatibb tagja, Vác felett emelkedik. A tanösvényről a Felsőfokon.hu blogmagazinban is született már cikk: https://www.felsofokon.hu/termeszetre-hangolva/2012/06/04/gyadai-tanosvenyelmeny-az-egesz-csaladnak)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.