Főoldal » Mit tehetünk? (Újrahasznosítás)

Mit tehetünk? (Újrahasznosítás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az újrahasznosítás nemzetközi jelét mindenki ismeri (lásd a vezérképen). Sokan a környezetvédelem (egyik) jelképének is tartják. Van némi összefüggés, mert a környezetvédelem a természet, a természetes anyagok, természeti folyamatok és az élet nagy körforgását igyekszik megőrizni az emberi tevékenység káros hatásai ellenére, az újrahasznosítás pedig a mesterséges anyagokat segít körforgásban tartani, és ezáltal a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét csökkenteni. Az újrahasznosítás ezért a környezetvédelem fontos része, a hulladékgazdálkodás egyik ága, és azért kezeljük kiemelt környezetvédelmi területként, mert egy hétköznapi átlagember talán ezen a területen tehet a legtöbbet a környezetvédelemért.

Néha talán nem is tudjuk, hogy éppen újrahasznosítunk… Amikor egy kiürült üdítős flakont tisztára mosunk, és abban viszünk innivalót kirándulásra; amikor az üres és tisztára mosott üdítős flakont kilyukasztjuk, magot szórunk bele és kitesszük madáretetőnek (ugyanez a tetejétől megszabadított konzervdobozzal is működik); amikor anyuka felfejti a gyerek kinőtt pulóverét és lábtörlőt, sálat, kesztyűt köt a fonalból, vagy csak elhasználja a kinőtt ruhákat felmosórongynak; amikor az üres tejfölös dobozba virágot ültetünk; stb. az mind-mind újrahasznosítás. Akinek kertje van, az a zöld hulladékot is újrahasznosíthatja, ezt nevezik komposztálásnak. Ebből is látszik, hogy az újrahasznosítás leginkább kreativitás kérdése.

Mi az, amit mindenki megtehet? Közvetlenül újrahasznosítjuk, amit tudunk, amit a kézügyességünk és a fantáziánk enged, és segítünk másoknak, hogy újrahasznosítsák, amit lehet. A közvetlen újrahasznosításra az előző bekezdésben soroltam néhány példát, és a galériában is van néhány kreatív újrahasznosítási ötlet.

A közvetett újrahasznosítás legfontosabb eszköze a szelektív hulladékgyűjtés. Újrahasznosítható a kartonpapír, az újságpapír, a műanyag, a fehér és színes üveg (nálunk Veszprémben ez az 5 fajta hulladék gyűjthető szelektíven, régen 5 külön edényben, mostanában kezdünk áttérni az egyszerűbb papír-műanyag-üveg felosztásra), sőt egyes városokban  az alumínium üdítős dobozokat is külön lehet gyűjteni.

Már sok helyen vannak elemgyűjtő edények, és egyes helyeken egyéb elektronikai hulladékokat is külön gyűjthetünk, pl. Veszprémben is van néhány nagyobb áruház, ahol a CD/DVD és flopy lemeztől az izzón át az elemekig és akkumulátorokig mindenféle elektronikai hulladékot bedobhatunk a bejáratnál kihelyezett gyűjtőbe, de az elektronikai hulladékot a gyártó, forgalmazó is köteles visszavenni. (Az elektronikai hulladék, az olaj és a gyógyszer veszélyes hulladéknak számít. Az olajat a MOL-nál, a gyógyszert és a kiürült gyógyszeres üveget a gyógyszertárban, az elektronikai hulladékot a forgalmazónál adhatjuk le, de mindegyiket visszaveszik a hulladékudvarban is, 1 köbméterig ingyen.)

A szelektív gyűjtéshez sorolom, de legtöbbször szociális célokat is szolgál a ruhagyűjtés. Már egyre több helyen vannak ruhagyűjtő konténrek, ahová a használt, megunt, kinőtt ruhákat lehet dobni (persze csak kimosva), hátha még jók lesznek valakinek. Ezeket a ruhákat a segélyszervezetek (pl. Vöröskereszt) adományként osztják a rászorulóknak. Ha ilyen gyűjtőedényekbe helyezzük el a ruháinkat, akkor a környezetet is védjük, és rászoruló embertársainknak is segítünk.

Cikkem végére érve a közvetlen újrahasznosítás további két kreatív módját szeretném még bemutatni. Az egyik az ajándékok és dísztárgyak készítése, erre jó lehetőséget ad akár a blogmagazinunkban tegnap megjelent pályázat, akár egy veszprémi környezetvédő szervezet, a Csalán Egyesület felhívása (“Frappáns” – karácsonyfadísz-készítő verseny). A másik a használati tárgyak készítése, mint pl. kartonpapírból készült szék, amiről én az az alternatív energia hírlevélben olvastam egy jó cikket.

A galériában az első képen szelektív hulladékgyűjtő edények láthatók, az újrahasznosítás fontos eszközei, a további képeken pedig a Google képkeresőben az újrahasznosítás kulcsszóval kapott legötletesebb újrahasznosítási lehetőségeket mutatom be. (A válogatás szubjektív, de remélhetőleg hasznos és szemléletes. Igyekeztem minél sokoldalúbban bemutatni az újrahasznosítást.)

Vezérkép: http://www.sff.hu/files/images/RecyclingSymbolGreen.preview.JPG

Galéria:

 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/d/d9/Hullad%C3%A9kgy%C5%B1jt%C5%91k.jpg/300px-Hullad%C3%A9kgy%C5%B1jt%C5%91k.jpg
 2. http://m.blog.hu/ou/ourfashion/image/%C3%BAjrahasznos%C3%ADt%C3%A1s.jpg
 3. http://www.arukereso.hu/akciostippek/wp-content/uploads/2009/03/disc_pen_holders.jpg
 4. http://hg.hu/upload/images/photos/000/064/674/bonsai.jpg
 5. http://magyar.mashkulture.net/wp-content/uploads/2009/05/the-blend-crew-04.jpg
 6. http://magyar.mashkulture.net/wp-content/uploads/2009/05/the-blend-crew-07.jpg
 7. http://m.blog.hu/ka/kartonjatek/image/bottleshoe_1.jpg
 8. http://www.homeinfo.hu/images/stories/lakberendezes/csinald_magad/20120413_zold_1.jpg
 9. http://www.homeinfo.hu/images/stories/lakberendezes/csinald_magad/20120413_zold_6.jpg
 10. http://2.bp.blogspot.com/_ZIUa735dUGQ/S8Xsg5hTm5I/AAAAAAAAAN8/1yTuxz3NUNc/s1600/Recycled-Keyboard-Purse_2643-l.jpg
 11. http://homelove.hu/wp-content/uploads/2011/09/top5_ujra_lampabura.jpg
 12. http://hg.hu/upload/images/photos/000/064/346/f%C3%A9mr%C3%B3zsa.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.