Főoldal » Mit tehetünk? (Vízgazdálkodás)

Mit tehetünk? (Vízgazdálkodás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sorozatom utolsó részében a vízgazdálkodással foglalkozom. Mi célt szolgál a vízgazdálkodás? Mit tehet egy átlagember a vízgazdálkodásért, ezeknek a céloknak az eléréséért? Erről szól a Mit tehetünk? blog első részének utolsó cikke.

A vízgazdálkodás célja: megőrizni a Föld édesvíz- és ivóvízkészletének és természetes, élő vizeinek mennyiségét és minőségét.

A környezettudatos emberek feladatai: víztakarékosság, természetes vizek megőrzése, vízszennyező anyagok mellőzése.

A víztakarékosságért többek között a következőket tehetjük:

 • Csak annyi vizet használjunk, amennyi feltétlenül szükséges!
 • Ne engedjük tele a fürdőkádat! Elég lehet egy rövid zuhanyozás is.
 • Ne hagyjuk nyitva a csapot fogmosás közben!
 • Ne mosogassunk folyó vízben! (Többrészes mosogatóval rendelkezők előnyben, de egyrészesben is megoldható, hogy először elmossuk az edényeket álló vízben, majd ugyancsak álló vízben leöblítjük.)
 • Van egy egyszerű kis eszköz, ami a csapra szerelve porlasztja a vizet, így kevesebb víz is elég. Szereljük fel vízcsapjainkra és csökken a fogyasztásunk!
 • Ne hagyjuk csöpögni a vízcsapokat, mindig alaposan zárjuk el a vizet, vagy ha nem lehet, hívjunk szerelőt!
 • Ahol lehet, gyűjtsük az esővizet! Kitűnően alkalmas mosásra, szobanövények locsolására, háziállatok ititására, takarításra, stb.
 • Tudatosan figyeljük a vízfogyasztásunkat, és figyeljük meg, mire használunk sok vizet! Igyekezzünk ott takarékoskodni, ahol elfolyik a víz!

A vízszennyező anyagokat, vegyszereket érdemes kiiktatni a háztartásból! Vásároljunk természetes anyagokból készült tisztító- és tisztálkodószereket (pl. mosópor helyett mosódiót, stb.), és fedezzük fel a természetes anyagok (citromlé, ecet, szódabikarbóna, stb.) tisztító hatását!

Vigyázzunk a természetes vizeink tisztaságára is!

 • Folyékony hulladékokat soha ne öntsünk a vízbe, inkább vigyük el ártalmatlanítani!
 • Strandoláskor fontos lehet védekezni az UV-sugárzás ellen, de ne akkor kenjük be magunkat napolajjal, amikor a vízbe megyünk! Előbb menjünk a vízbe, és utána kenjük be magunkat, vagy hagyjuk beszívódni a bőrbe a krémet, hogy ne oldja le rólunk a víz!
 • A folyókban, tavakban megfürödhetünk, sőt, akár háziállatainkat is megfürdethetjük (persze közegészségügyileg nem a legjobb, ha együtt fürdik ember és állat, de környezetvédelmi problémát nem okoz), de a járműveinket nem! Menjünk inkább autómosóba!

Ilyen és ezekhez hasonló, mindenki által belátható, egyszerű szabályok betartásával őrizhetjük meg vizeink minőségét és mennyiségét, és így tehetünk a hatékony vízgazdálkodásért.

Kép: http://innoteka.hu/images/articles/img-79.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.