Főoldal » Mitől lesz hős egy fa?

Mitől lesz hős egy fa?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemrég megválasztották az idei év fáját. Ezen a rendezvényen mindig kiosztanak egy különdíjat is: A Hős Fa címet. Érdekesség, hogy Az Év Fája és A Hős Fa is egy-egy budapesti platán lett. Előbbi a Jászai Mari téren, utóbbi a Városligetben áll. Ez a jelenség (és az a tény, hogy idén először nyert budapesti fa) talán azt jelzi, hogy mostanában a fővárosi fák szorulnak leginkább védelemre.

Elég sok fakivágással járó terv és folyamatban lévő építkezés van mostanában arrafelé. Nagy tervek, amihez építkezni kell. Az építkezések meg sajnos fák pusztulásával járnak. 2024-es olimpiai tervek, mobilgát a Római parton, 2017-es vizes vb, múzeumnegyed a Városligetben… (És mivel 110 km-re élek a nagyvárostól, biztosan nem is tudok mindent.) Lassan minden helyet beépítenek már, amit csak lehet. De miért is építkeznek fák helyére, közparkba? Erre nincs igazi válasz.

Pedig a fák adják az oxigént, ami az élet alapja. Ahol sok fa van, ott kevésbé szennyezett a levegő. A fővárosból, az ország legzsúfoltabb, legszennyezettebb részéből pedig már így is elég sok fa hiányzik. És ha 50-100-150 éves fákat kivágnak építkezés miatt, azt 50-100-150 évig tart pótolni. Egy fa, ha békén hagyják, fajtól függően akár 200, 500 vagy 1000 évig is élhet. Addig a fa termeli az oxigént, megköti a szennyezéseket a levegőből, árnyékot ad az alá telepedő embereknek, otthont ad madaraknak, rovaroknak, mókusoknak… Röviden: fenntartja az életet 500 évig! És erről az 500 évről döntenek olyan emberek, akik kb. 70-80 (nagy ritkán 100) évig élnek! És hogyan döntenek? Ahogy a fának jó? Sajnos nem mindig. Sajnos nem csak a beteg, fertőzött fákat vágják ki, amelyek tovább fertőzhetnek más fákat. Sokszor egészséges fát is megtalál a fűrész… Miért? Mert útban van egy sok pénzt hozó nagyszabású tervnek… Akár hasznos az a terv, akár nem, semmiképpen nem fontosabb egy építkezés, mint egy élőlény. Főleg egy olyan élőlény, aki az emberrel ellentétben segít más élőlényeknek fennmaradni, és főleg akkor, ha az az élőlény hosszabb életű, mint aki pillanatnyi érdekektől vezérelve dönt róla.

A fákat tehát mindig érdemes megvédeni, megbecsülni. A megbecsülésnek sok formája lehet, akár egy “év fája” kitüntető cím is, de ezek a címek inkább nekünk, embereknek, szólnak. Azt jelzik, hogy az a fa egy különösen nagy érték, és fontos megőrizni. De a fának leginkább az a legnagyobb megbecsülés, ha békén hagyjuk. Látogathatjuk a fát, megcsodálhatjuk, lefényképezhetjük, odaülhetünk az árnyékába, leszedhetjük az érett termését (már amelyik fának ehető), felmászhatnak rá a gyerekek (ha nem törik le az ágat), megfigyelhetjük rajta a madarakat, mókusokat, gyönyörködhetünk a tavaszi virágzatában és az őszi leveleiben, nagy szárazságban akár öntözhetjük is, de kivágni vagy megcsonkítani nem szabad. Hagyjuk élni, mert ő is segít, hogy élhessünk! Termeli nekünk az oxigént.

A fák tehát minden elismerést megérdemelnek, akármilyen kicsi vagy nagy fáról is legyen szó. Mindegy, hogy tölgy, juhar, kőris, hárs, platán… De mégis mitől lesz hős egy fa? Attól, amitől egy ember is. Hogy sok mindent átélt, de mégis kibírta. Ők a hétköznapi hősök. Szótlanul állnak, több száz évig, akár esik, akár fúj. Kibírnak villámlást, földrengést vagy kisebb tüzeket, árvizet, aknázómolyt vagy gyapjaslepkét… És közben oxigént termelnek, gyümölcsöt érlelnek, elviselik a felkúszó borostyánt, az ágaik közti fagyöngyöt, otthont adnak madaraknak, mókusoknak… Ez az igazi hősiesség!

És mitől lett hős a városligeti platán? Már eleve attól is, hogy 200 éves és 30 méter magas.

 

Kép a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalról:

De attól is hős ez a fa, és azért is kapta meg A Hős Fa kitüntető címet, mert a Városligetbe tervezett építkezések útjában áll. Persze akármilyen nagy ez a fa, és akármilyen kicsi a fűrész, ha a döntéshozók úgy akarják, mégis a fűrész az erősebb. De ez a kitüntetés talán segít abban, hogy ne így akarják a döntéshozók. Jó lenne, ha nem kerülne sor erre az “erőpróbára” a városligeti platán és a láncfűrész között… Egy 200 éves, 30 méteres platánfa nem ilyen sorsot érdemel. Talán ez A Hős Fa kitüntetés segít neki abban, hogy ne kelljen hősi halált halnia…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.