Főoldal » Mivel etessük a cinkéket?

Mivel etessük a cinkéket?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Havas, zúzmarás, ónos esős hajnalokon, ha a madarak nem jutnak eleséghez, néhány óra alatt nagyon legyengülnek (felfokozott anyagcseréjük lévén 12-16 óránál hosszabb ideig nem képesek éhezni), ezért az énekesmadarak védelméhez havas és fagyos időben hozzátartozik a rendszeres etetés. Az énekesmadarak rá vannak utalva az ember segítségére.<--break->

A fagyok beállta után (november vége, december eleje) kell elkezdeni az etetést, és amíg tart a hideg idő (február végéig), folyamatosan eleséget kell rakni a madáretetőbe. Enyhe időben kevesebbet adjunk.

A madáretetőket, főleg a magvakkal táplálkozók keresik fel, mint a pinty, rigók, citromsármány, de a cinke is. Ez utóbbi a faggyúba olvasztott magot kedveli (ezt házilag is elkészíthetjük). A magevőknek a madáretetőbe napraforgómagot, diót, kender és dinnyemagot, almamagot, kölest, rizst, lombos és tűlevelű fák magvait, továbbá nem sózott(!) szalonnát is tehetünk ki nekik. Tehetünk ki kenyérmorzsát, főtt tésztát is, a feketerigók számára apróra vágott főtt húst, zöldséget vagy burgonyát (csak egy napra valót tegyünk ki nekik, mert ha ezek megsavanyodnak, bélfertőzést okoznak).

A cinkék örömmel csipegetik föl a kiszórt, növényi olajban gazdag dióbelet, de ügyesen kapaszkodnak bele a kiakasztott szalonnabőrdarabba vagy a boltokban kapható marhafaggyúba kevert és belefagyott vegyes magvakból álló madárkalácsba is.

Kezdjük kis adagokban az etetést! Egyszerre ne tegyünk ki túl sok ennivalót, amikor a madarakat a balkonra, teraszra akarjuk csalogatni. A megmaradt eledel könnyen átnedvesedhet és megpenészedhet. Ezért a kezdeti kisebb adagokat fokozatosan növeljük: ahogy egyre több madár jelentkezik, és egyre gyorsabban fogy az eleség. Énekes madarak egy-két nap alatt odaszokhatnak.

A cinkéket lehet az ablak elé kívülről fölerősített etetőben vagy egy közeli faágra függesztett etetőn is táplálni. Aki kertes házban lakik, saját lábon álló dúcetetővel is etethet – ennek előnye, hogy a fedél megóvja az eleséget a csapadéktól, viszonylag szélvédett, s amit a berepülő madarak leszórnak, a rigók, gerlék a földről felszedegethetik.

Bárhova tegyük is az eleséget – faágra akasztott madáretetőbe, erkélyládára vagy az ablakpárkányra -, hamar eldől, hogy a madarak “megbíznak-e” az élelemforrásban. Szeretik a könnyen elérhető helyeket, de még fontosabb számukra, hogy könnyen elröppenhessenek onnan, ha veszélyt éreznek.

A jól működő, “nagy forgalmat lebonyolító” madáretető vonzza a macskákat, s a tollasok, belefeledkezve a lakmározásba, nehezebben veszik észre a lopakodó ragadozót. Épp ezért az etetőt macskabiztos erkélyre, a fákon, bokrokon kellő magasságba helyezzük el.

Ha elkezdtük a madarak etetését, akkor nem szabad tavaszig abbahagyni, mert a terített asztalhoz hozzászokott kis vendégek éhen pusztulnak!

Források és további érdekességek:

http://balkon.blog.hu/2008/11/04/madaretetes_telen

http://www.origo.hu/tudomany/fold/20041124amadaretetes.html

Kép forrása:

http://img6.indafoto.hu/8/7/102547_b82b431a707e150506e4e4af4b267d03/9707377_635e35b1c0c9be79a89ca15e78292543_s.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.