Főoldal » Mobiltelefon egy kincs

Mobiltelefon egy kincs

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Becslések szerint csak a német háztartásokban mintegy 60 millió régi, használaton kívüli mobiltelefon hever szekrények vagy fiókok alján. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak különböző fémeket, melyekre egyre fokozódó szükség van világszerte.

 A németországi IFAT környezetvédelmi kiállítás és vásár egy kezdeményezéssel állt elő: az idei kiállításon (2012. május 7-11., München) kiállítók és látogatók egyaránt leadhatják több gyűjtődobozban régi mobiljaikat. Az ötlet nemcsak gazdasági nyereséget jelent a kezdeményezés egyik résztvevője, a Remondis hulladékgyűjtéssel és -kezeléssel foglalkozó cég számára. Azt vállalták ugyanis, hogy gondoskodnak a mobilok újrahasznosításáról, és a visszanyert nyersanyagok árát visszafizetik a Messe München részére. A bevételt a müncheni vásárváros karitatív célokra fogja fordítani.

Ha belegondolunk, hogy az IFAT kiállításon évek óta 2500-2800 körüli a kiállítói standok száma, és 100 ezer fő körüli a látogatottság, akár több mázsányi használatlan, potenciális hulladéknak minősülő mobiltelefon lehet újra alapanyaga újabb termékeknek, anélkül, kiváltva ezzel további új források kizsigerelését.

Az ötlethez kapcsolódik egy kiállítás is az idei IFAT-on, „Mobiltelefon kincslelet” névvel, melyen bemutatják, hogy mely ritkafémeket és egyéb anyagokat építik be a mobilokba gyártásuk során. A külön kiállítás együttműködő partnere a Bajor Állami Környezetvédelmi és Közegészségügyi Minisztérium, aki felügyeli a nyersanyag-visszanyerés folyamatát is.

Sokan vannak azonban, akik nehezen válnak meg régi tárgyaiktól, az egykor használt, „kedves” maroktelefonok is ilyenek lehetnek. A gyűjtők és ragaszkodók motiválására (is) találták ki a szervezők azt a jól ismert marketing fogást, hogy a mobiljuk/jaikat egy névjegykártya kíséretében leadók között naponta két szerencsés nyertest sorsolnak ki, akik egy-egy iPhone-t vehetnek át.

Forrás: http://www.kornyezetvedelem.co.hu/index.php/153-vegre-egy-kornyezettudatos-lepes-amivel-mindenki-jol-jar

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.