Főoldal » Mónika napi interjú Demeter Mónikával, az interjúsorozat ötletgazdájával

Mónika napi interjú Demeter Mónikával, az interjúsorozat ötletgazdájával

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veszprémben végeztem Környezetkutatóként Környezetkémia szakirányon. Céltudatos, kitartó, felelősségteljes és nagyon lelkes személyiségnek tartom magam. Fontos számomra a folyamatos fejlődési lehetőség, nagyon nyitott vagyok az új dolgok iránt. Négy hónapja kezdtem el a felsofokon.hu szakmai blogmagazinnál publikálni, amit azóta is nagyon élvezek és szeretem csinálni. Szerencsésnek érzem magam, mert dolgozhattam tudományos diákköri munkában, ahol megérthettem mivel jár ha valaki kutató szeretne lenni, és volt szerencsém a gyakorlati környezetvédelemben is dolgozni, ahol a mérnöki társadalom oldaláról ismerhettem meg a szakmát. E kétféle gyakorlat olyan látásmódot adott, amit ritkán kaphat meg az ember. Gyerekkoromtól fogva érdekeltek az állatok, növények, maga a természet, ezért is mentem Környezetkutatónak, amit a mai napig nem bántam meg, mert olyan komplett látásmódot és ismereteket sikerült szerezni, amit a környezetvédelemben bárhol alkalmazni lehet.

Hobbim az akvarisztika és a dietetika, nagyon érdekel az orvostudomány is. Van egy öcsém, aki épp fizikusnak készül, nagyon büszke vagyok rá. Jelenleg a párommal élek Tiszaújvárosban, de a családalapítással még várni szeretnék pár évig mindenképp.

Hogyan találtál rá a Felsőfokonra és mi tetszett meg benne, hogy elkezdtél itt publikálni?

Januárban találtam rá Mészáros András hirdetésére az interneten, és egyből meglátva a kiváló lehetőséget azonnal jelentkeztem szakmai bloggernek. Akkor indítottam szakmai blogomat, amit azóta is folyamatosan fejlesztek és már 4 hónap alatt is úgy érzem, rengeteg új ismeretre és képességre tettem szert a blogírás által.

Az oldal teljesen hozta a várakozásaimat, inspiráló szakmai környezet, folyamatos visszaigazolás, fejlődési lehetőség várt az oldalon. Az tetszik benne a legjobban, hogy itt kiélhetem folyamatos fejlődés iránti vágyam, ami töretlen. Itt folyamatosan honorálják az ember lelkesedését és szorgalmát: csak nemrég kezdtem el itt írni, máris szakágvezető lehettem. A legfontosabb számomra továbbá, hogy tájékoztathassam az embereket arról, éppen mi zajlik a világban, valamint, hogy segítsek nekik megérteni, miért olyan fontos tenniük a környezetért és hogy  egyemberként is igen sokat tehetnek azért, hogy bolygónk „zöldebbé” válhasson.

Hogyan látod szakmád jelenlegi helyzetét és jövőjét az országban?

Amikor az egyetemre jártam egy olyan általános nézet lett úrrá a diákok körében, hogy egy környezetkutató végzettség nem kell sehová és nem jó semmire. Ezt a nézetet már az egyetemen sem értettem miért alakult ki, mert én hiszek abban, hogy miénk a jövő és a környezetvédelemé. Persze, új szak révén még nem olyan ismert, de meg kell értetni a cégekkel mi mihez értünk és miért érdemes velünk dolgozni. A jövő nagy szó, mert jelenleg nagyon kevés elhelyezkedési lehetőség van egy pályakezdőnek, kevés a munkalehetőség.

Bízom abban, hogy a jövőben a vállalatok is felfogják, mennyire fontos a környezetvédelem, és akkor több ilyen diplomásra is szükség lesz.

Szerinted mennyire elfogadottak a mai magyar internetfelhasználók körében a szakmai blogok, mint hiteles információforrás?

Ez egy nagyon új dolog, így még kellő ismertséget kell, hogy szerezzen az olvasók körében. A legjobb benne, hogy a hírek nem csupán tényként jutnak el az olvasóhoz, hanem szakemberek, hozzáértők magyarázzák meg a dolgok hátterét, így az olvasó a helyes igazságot olvassa. Itt nincs helye kertelésnek és valótlan állításoknak.

Az oldalban az a jó, hogy bár a cikkeket eleve szakemberek írják, mégis egymást is folyamatosan ellenőrizzük, így még hitelesebbé válhat a publikálás. Mivel sokféle szakma és szakmabeli találkozik itt, az egész egy kerek egészt alkot. Szerintem fontos, hogy az olvasó több szakmabeli álláspontját is ismerje a témában, ez által már jobban tud viszonyítani. Szerintem minden embernek fontos a megfelelő tájékoztatás. Ezt itt meg is kapják, legalábbis igyekszünk megadni.

Szerinted a Felsőfokonnak miért van helye az internetezők világában?

Azért, mert Magyarország legnagyobb szakmai blogmagazinjaként egy új műfajt megteremtve hiteles információforrást jelent az olvasóknak. Sokkal másabb és több, mint egy sima hírportál. Az oldal folyamatosan bővül és fejlődik, egyre többen publikálnak nálunk és vesznek részt a közösségi életben.

Aki itt ír, szakmai véleményvezérré válhat, nyilvánosságot kap. Nagyon interaktív oldal, az olvasók bátran hozzászólhatnak a bejegyzésekhez és kérdezhetnek is, itt mindenki megkapja a választ a kérdésére. Fontos ez, hiszen egy újságot olvasva sok kérdés merülhet fel egy témával, cikkel kapcsolatban az olvasóban, amit ott nem fog neki senki megválaszolni. Itt azonnal eloszlatjuk a kétségeit és tisztán láthat.

Szerinted közösségként vagy szakmai információforrásként működik jobban a Felsőfokon?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Először is vannak a felsofokonon olyan szakmai területek, amik még kicsit lemaradásban vannak a környezetvédelem szakterületünkhöz képest. Oda szerintem még sok bloggert kell szerezni, hogy a megfelelő szakmai információforrás kiépülhessen és a sok blogger közül a legkommunikatívabbakból egy igazi közösség kiépülhessen.

Ha a környezetvédelem szakmai területet nézem, akkor szerintem még föként szakmai információforrásként működik jobban, mert több az olyan blogger, aki ír blogbejegyzést, azonban jóval kevesebben vesznek részt az ötletelésekben, fejlesztésekben, levlista kommunikációban, és kevesebben szólnak hozzá a blogbejegyzésekhez.

Azt is meglepődve tapasztaltam, hogy bár elindult a számlálás, a pontverseny, mégsem szólnak olyan sokan hozzá a bejegyzésekhez. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a szakértői pontok és az elnyerhető jutalom értük nem annyira motiváló a bloggereknek. Talán a megoldást az jelenthetné, ha közvélemény kutatást végeznénk közöttük, hogy őket mi motiválná és tenné interaktívabbá a blogmagazinban.

(Az interjút Mészáros András készítette.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.