Főoldal » Műfenyő vagy igazi?

Műfenyő vagy igazi?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokan szeretnék egyszerre élvezni a karácsony örömeit és csökkenteni a környezetterhelésüket, vagyis az ökolábnyomukat. Örök kérdés szokott lenni, hogy a mű- vagy az igazi fenyővel maradunk-e környezettudatosabbak? Sok a személyes érv és ellenérv mindkét oldalon. A végső döntést azonban az hozza meg, hogy melyikkel tudunk környezetkímélőbbek lenni. A cikkből ez is kiderül, az eredmény igen meglepő lesz.

Valódi karácsonyfát vegyünk, amit két hét, egy hónap után úgyis kidobunk, vagy műanyagot, ami akár hét-tíz év múlva is ott állhat a nappaliban december végén? A kérdés megválaszolásához két nagyon fontos szempontot kell figyelembe venni. Az emberek személyes igényeit, azaz személyes érveket és azt, hogy melyik megoldással lesz végül hosszú távon kevesebb károsanyag kibocsátás (melyik módszer a környezetkímélőbb). Mindkét oldal nagyon fontos, nem lehet egyiket a másik elé helyezni, mert van, aki megteheti, hogy csak a környezettudatosságra figyel, de sokan vannak, akiknél a személyes érvek sokkal többet nyomnak, mint az, hogy környezettudatosan cselekedjenek. Gondoljunk például a fenyőallergiásokra, öregekre, akiknek minden évben a járókerettel együtt fel kellene cipelni a fenyőfát az emeletekre. Ez csak két kiemelt példa, de a sor hosszú.

Először érdemes azt megvizsgálni, milyen személyes érvek szólnak pro és kontra. Az igazi fenyő és a műfenyő mellett is rengeteg érvet szoktak felsorolni. Ugyanakkor rengeteg ellenérvet is találunk mindkét megoldásnál. Ezek közül a leggyakoribbak a következőek:

Igazi fenyő mellett:

– Sok embernek munkát ad az árusítás, termesztés.

– Van illata.

– Igazi, hagyományos.

 

Igazi fenyő ellen:

– Van, aki allergiás rá, számára egy fa elronthatja az egész karácsonyt.

– Nagyon hullik a levele, a szőnyegekbe is beleragad.

– Ami szebb az drága. Viszont ez igaz a műfenyőre is.

 

Műfenyő mellett:

– Fenyőallergiásoknak a legjobb megoldás.

– Sokszor szebb, mint az igazi, mert sűrűre van elkészítve és szabályosra.

– Kisbabák nem eszik meg a lehullott tűleveleket.

– Egyszer kell költeni rá, és több évig lehet használni, így a többi évben a fa ára megmarad, amely nem egy csekély összeg, ráadásul évről évre nő az igazi fenyő ára.

– Nincs szőnyegbe ragadt tűlevél.

– Nem kell a tartóba faragni, így kevesebb a baleset.

– Nem kell felvonszolni az emeletekre, mint az élő fát minden évben.

 

Műfenyő ellen:

– Nem igazi ezért nincs illata. Persze igazi fenyőágból készített asztali dísszel az illatot egyszerűen pótolni lehet.

– Ami szebb az drága. Viszont már az igazi is az, és azt minden évben újra meg kell venni.

– Kevesebb embernek lesz munkája az igazi fenyő termesztésével, árusításával.

Ezek mellett, biztosan sokkal több érv is felsorolható, én csak párat emeltem ki. Szerinted milyen fontos szempontok maradtak ki?

Jól látható tehát, hogy mindkét oldalon szoros a verseny, mert ami előny az egyiknél, hátrány lehet a másiknál. Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzunk, ki kell tudnunk választani a listából, mely érvek a legfontosabbak számunkra és melyek elhanyagolhatóak. Egy allergiás embernél például annyira nyomós érv az allergiás tünetek elkerülése, hogy egyértelművé válik számára, hogy csak műfenyővel élvezheti a karácsonyt. A személyes érvek alapján a műfenyő kerül ki győztesnek.

A nyomós, személyes érvek után vizsgáljuk meg a környezetvédelmi szempontokat is.

A műfenyő gyártásánál figyelembe kell vennünk a gyártás folyamatát, az anyag tulajdonságait a szállítást, a használat időtartamát és az újrahasznosíthatóság hatékonyságát.

Az igazi fenyőnél viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a fenyő kivágásához, elszállításához, hazaszállításához és az “elhasznált” elszállításához is energia, üzemanyag szükséges. Ráadásul a műtrágyázásuk miatt is jelentős a környezetkárosítás.

A műfenyők túlnyomó többségét sajnos Kínában gyártják, és a többezer kilométeres szállítás Európába vagy Észak-Amerikába tehát jelentősen megnöveli a termék ökolábnyomát. További hátrányként jelentkezik, hogy hat-tíz év elteltével a műfenyők már eléggé rosszul néznek ki, tehát ilyenkor tulajdonosaik már megszabadulnak tőle, így szinte biztosan a szeméttelepen kötnek ki. Elméletileg a műfenyő újrahasznosítható, azonban többségük műanyag törzse és levelei polivinilkloridból (PVC-ből) készülnek, amelyet meglehetősen drága újrahasznosítani és a legtöbb osrszágban helyileg nem is megoldható, tehát újabb szállítással (és ezáltal károsanyag kibocsátással) kellene szembe nézni.

A valódi fenyőket viszont az új évben biológiai úton le lehet bontani, komposztálni. A műfenyő mellett továbbá nem jelentkezik mostmár az a gyakran felhozott érv, hogy erdők kivágását gátoljuk meg. Ennek az az oka, hogy ma már a karácsonyra szánt (és legálisan forgalmazott) fenyőket általában külön e célra létesített faiskolákban termelik, tehát aki ellenőrzött helyen vásárol valódi fenyőt, az nem az erdőirtáshoz járul hozzá.

Egy részletes tanulmány szerint a valódi fenyővel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás egyharmada annak, mint amennyivel a műfenyővel kapcsolatos kibocsátás jár (abban az esetben, ha a mesterséges fenyő átlagosan hat éves élettartamával számolunk). A műfenyőt ugyan öt-hat karácsony alatt be lehet állítani a lakásba, de még ez sem elég ahhoz, hogy környezetbarátabbnak bizonyuljon a valódi fánál.

A kutatásban Quebec-ből származó fenyőt és Kínában gyártott műfenyőt vettek számításba. Mindenre kiterjedően vizsgálták a folyamatokat és részletes számításokkal támasztották alá az eredményeket. Tehát a környezetvédelmi érvek alapján az igazi fenyő kerül ki győztesnek.

A személyes és a környezetbarátabb érvek alapján tehát az tapasztalható, hogy az előbbinél inkább a műfenyő, utóbbinál egyértelműen a valódi fenyő a jobb megoldás. Természetesen aki mindkét érvet figyelembe szeretné venni a fa kiválasztásakor, annak is vannak köztes megoldások. Például vehet földlabdás fenyőfát, melyet ezután ki lehet ültetni. A műfenyő műanyagmennyiségét kompenzálhatjuk kevesebb szintetikus anyag megvásárlásával. Használt műfenyőnket hat év után se dobjuk ki, hanem inkább ajándékozzuk el. Kevesebb autózással pedig az élő fenyővel kapcsolatos károsanyag-kibocsátást lehet mérsékelni, tehát minden esetet külön kéne számolni, ezért kell mindenkinek magának eldönteni , hogy az ő esetében mi az, ami kevésbé káros környezetünkre és közben megfelel saját, személyes céljainak is egyaránt.

Képek forrása:

Igazi fenyő, műfenyő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.