Főoldal » Nagyító alatt a mosódió!

Nagyító alatt a mosódió!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Korábbi bejegyzésemben említettem, hogy harmadik gyermekünk születése után kezdtünk mosható pelenkát használni és ez megindította a környezettudatos “lavinát” a csalában. Jött a mosódió, vízspórolás, és a mikrosütőnek sem volt maradása. Ebben a cikkben a mosódiót szeretném bemutatni.

A mosódió , amely a  szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó Sapindus Mukorossi vagy a Sapindus Trifoliatus a trópusi-szubtrópusi területeken, főleg Indonéziában és Dél-Indiában őshonos.Hosszú életű fafajta, 1500 méter feletti területeken gyakori. Akár 18 méteresre is megnőhet, 9 év alatt fejlődik ki, utána viszont mintegy 90 évig terem.

A termés “aratása” szeptembertől februárig tart, ezután a héját napon szárítják ki, majd csomagolják és szállítják.A mosódió előállításához nem használnak vegyszereket, egyedül szállítása jelent környezeti terhelést, későbbi használata során viszont behozza ezt a hátrányt.

A termés héja felületaktív szaponinokat tartalmaz, melyek úgy hatnak, mint a szappan, azaz micellák formájában eltávolítják és oldják a zsíros szennyeződéseket. Ez az anyag magas, 14%-os koncentrációban van jelen a mosódió héjában, de sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos mosószerek: nem roncsolja az anyag szerkezetét és megóvja a színeket is.

Környezetbarát, hiszen a szaponinok a környezetben teljesen elbomlanak, azaz ha mosódiót használunk mosáshoz, nem terheljük meg az élővizeket vegyszerekkel. Az elhasznált héjat komposztálhatjuk is,használatával csak és kizárólag természetes anyagokat bocsátunk vissza a körforgásba.

Nagyon hasznos ez a kis dió azoknak is, akik kisbabájukra vagy egy nagyon érzékeny bőrű, ekcémás családtagjukra mosnak. A szaponinok kevésbé terhelik meg a bőrt, mint a foszfátok és tenzidek, melyek a mosószerek nagy részében találhatók. Mivel a mosódió lágyítja a vizet és a ruhákat, akár el is hagyhatjuk az öblítőt. Természetesen a bőrkímélő hatás csak akkor érvényesül, ha nem használunk mellé hagyományos bolti öblítőt vagy csak olyat, amit kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztettek ki.

A bioboltokban vagy drogériákban vásárolt mosódiókhoz az esetek többségében adnak kis vászonzacskót. Használata meglehetősen egyszerű. A dió belső magja sem étkezésre, sem tisztításra nem alkalmas, a feltört termés héjával lehet mosni. Apró vászon- vagy pamutzacskóba kell  3-5 szem dió héját beletenni, s bekötni a zsákocska száját. A csomag a szennyessel együtt kerül a mosógép dobjába, majd a ruhákat a szokásos módon – hozzáadott szintetikus mosószer nélkül – kell kimosni.

Hivatalosan semleges illatú a tisztára mosott ruha, de tapasztalatom az, hogy “mosódió” illata lesz tőle, amit egyesek kedvelhetnek, mások nem. Akik az utóbbiak közé tartoznak, azok számára ajánlhatom a szintén bio-,vagy zöld-boltokban kapható mosóparfűmöt vagy a természetes illóolajokat. Ezekből pár cseppet lehet a vászonzsákocskára cseppenteni és a ruhák illatozni fognak, akár a hagyományos öblítőnél. Fehér ruhákhoz érdemes fehérítő sót adni, mert a termés önmagában nem fehérít. A makacsabb foltokat, először megnedvesítve dörzsöljük be mosószappannal, majd ezt követően mossuk ki a ruhaneműt. A mosódió bármilyen textília (selyem és gyapjú is!), bármilyen hőfokon (30-90 C) történő tisztítására alkalmas és 2-3 alkalommal felhasználható.

Gazdaságos is, hiszen ha hetente 2-3 alkalommal mosunk, s alacsony mosási hőmérséklet esetén kétszer – háromszor is ugyanazt az adag termést használjuk fel, akkor 1 kg mosódióhéj kb. egy évre elegendő.

Lehet, hogy körülményesebbnek tűnik a használata,a hagyományos mosószerekhez képest, pedig egyáltalán nem az,  környezetkímélő hatása figyelemreméltó!

 Forrása:

Vezérkép:

http://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/mosodio_a_bor-es_kornyezetbarat_tisztitoszer/20120406170535?utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20120410&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Feletmod%2Fotthon%2Fcikkek%2Fmosodio_a_bor-es_kornyezetbarat_tisztitoszer%2F20120406170535

http://www.zoldbolt.hu/cikk/mosodio-vasarlas

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.