Főoldal » Nagyobb sebességre kapcsolt a klímaváltozás

Nagyobb sebességre kapcsolt a klímaváltozás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Melegszik a Jeges-tenger, a metán felszabadult. Úgy látszik, a vég elkezdődött.

 

Az Arktisz jege alatt a metán hidegben, nagy nyomás alatt található. Ha felmelegszik a tenger, a metán felszabadul, és felgyorsíthatja a felmelegedést. Ettől jogosan és megalapozottan félt sok kutató. Sajnos a folyamat már beindult. Megfigyelték, hogy óriási, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét, így a tengerfenékről közvetlenül a légkörbe juttatja ezt a felmelegedés szempontjából veszélyes gázt. Az aggasztó jelenséget nemrég orosz kutatók fedezték fel, akik attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja mostmár a globális klímaváltozás folyamatát.

 

„Egy kevesebb, mint 26 ezer négyzetkilométernyi területen több mint száz forrást, vagy fáklya-szerű kiáramlást számoltak össze, amelyeken keresztül metán árad fel a felszínre a fenékről és egyenesen a légkörbe szökik.  Nagyjából 115 állomáson végeztek ellenőrzéseket és elképesztő – eddig valószínűleg sohasem látott mennyiségű – metánmezőt találtak. A légkörbe jutó gázkoncentráció ezerszerese volt a normális értéknek”. A metán azért ilyen veszélyes, mert a szén-dioxidnál 21-szer ártalmasabb a klímaváltozást nézve. Az eredmények valósággal sokkolták a kutatókat.

 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy korábban már találtak ehhez hasonló fáklyaszerű kiáramlásokat, de azok legfeljebb tízméteres átmérőjűek voltak.  „Ez az első alkalom, hogy ilyen folyamatos, erőteljes és jelentős szivárgást észleltek, amelyek a több mint 1000 méteres átmérőt is elérik”.

 

A kutatócsapat kb. száz metánbuborékot fedezett fel, becsléseik szerint még ezernyi hasonló gázkiáramlás lehet az orosz szárazföldtől az észak-szibériai arktiszi jégpadig nyúló területen.

A veszély sajnos nem csak a sarkvidéki vizkre korlátozódik. Már a tundra tavaiban is megfigyelték a metán kiáramlásokat. Ezen a videón is ez látható bizonyítékként:

http://www.youtube.com/watch?v=eM5WPl69Z18&feature=player_embedded

A globális felmelegedést ma már mindenki tényként könyveli el. A hőmérséklet növekedésére számos bizonyíték létezik a levegő és az óceánok hőmérsékletének melegedésétől a gleccserek olvadásán át a tengerszint emelkedéséig. Ráadásul most itt egy újabb bizonyíték is a fent leírtakban. A folyamatot mára már elfogadtuk, a vita egyelőre azon folyik, hogy mennyire természetes lezajlású a folyamat és mennyire az emberi tevékenység eredménye gyorsuló sebessége. A témával foglalkozó tudósok több mint 90%-a szerint a folyamat emberi tevékenység eredménye. A jelenlegi melegedési szakasz része a glaciális  és interglaciális szakaszok természetes váltásának, a nagy kérdés tehát az, hogy az emberi tevékenység ezt mennyivel gyorsítja és így mennyivel nehezíti a felmelegedéshez való alkalmazkodást.

 

Sajnos sztereotípiaként terjedt el a köztudatban, hogy mindenért a szén-dioxid a felelős. A legtöbben erre öszpontosítanak A helyi törvényhozás az üzemanyag gazdaságosság növelésére összpontosít, az erõmûvek szén-dioxid kibocsátásának korlátozására és alternatív energiaforrásokba való beruházásra. A fogyasztóknak adott tanácsok is a CO2 kibocsátásra összpontosítanak: vásároljunk üzemanyag takarékos autót és készülékeket, és csökkentsük használatukat.

 

Ez súlyos tévedés. Dr. James Hansen és mások publikált adatai azt mutatják, hogy nem a CO2 kibocsátás a fõ oka a megfigyelt légköri hõmérséklet emelkedésnek. Hansen a NASA Goddard Űrkutató Intézetének igazgatója, a „globális felmelegedés nagyatyjaként” emlegetik.  Eredményeit általánosan elfogadják a globális felmelegedés szakértõi, köztük olyan nagy nevek is, mint Dr. James McCarthy, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) II. munkacsoportjának társelnöke.

 

Míg a CO2 légköri koncentrációja 31%-kal nõtt az ipari forradalom kezdete óta, a metán koncentráció több mint duplájára emelkedett. Mivel a metán okozza a bolygó ember indukálta felmelegedésének közel felét, a metán csökkentése elsõdleges fontosságú. Metánt több forrás is termel, mint pl. a szénbányászat és a szeméttelepek – de a legbűnösebb az állattenyésztés. Sokan tehát a vegánná válásban látják csak a kiutat. A kérdés az, mit szólnak ehhez a nagy húsfogyasztó népek, például az amerikaiak.  Nem véletlenül népszerű a nálunk futó „Fald fel Amerikát” tv műsor sem.

Képek: 

http://debrecenlive.hu/user_content/content_type_1/340/200087_1.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Kilimanjaro_glacier_retreat.jpg

http://images.postr.hu/uploads/blogs/1496/98709/post_98709_20120905210508.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.