Főoldal » Napelem, kicsit másképp

Napelem, kicsit másképp

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokat és sokfélét hallottunk már a napelemekről,de íme egy forradalmi alkotás, a Spin Cell, ami új értelmet ad a napenergia hasznosításának.

“A gyártócég egyméteres sugarú kúpban formálja meg a napelemet, melyben több száz, háromszög alakú cella található. A kúp napközben forog a tengelye körül, ezzel hűtve a felületet és biztosítva a sokkal hatékonyabb működést. A forgást a termelt energia egy részével biztosítják, de a gyártó szerint ehhez a funkcióhoz elhanyagolható mennyiségű energiára van szükség.

A síkfelületű napelem táblák egyik nagy hátránya ugyanis a folyamatos magas hőmérsékletnek való kitétel, ahol vagy hőálló anyagok felhasználására, vagy külön hűtés biztosítására van szükség. Azonos koncentrációjú besugárzás mellett a Spin Cellben nagyjából harmad akkora hőmérséklet tapasztalható, mint a sík napelemekben.

A Spin Cell sokkal kisebb alapterületet foglal el, mint a sík napelemek és ennek köszönhetően nagymértékben csökkenthető a környezeti hatás is.  A kúpokat a kivitelező vállalat úgy helyezi el, hogy egyik se árnyékolja a másikat vagy akadályozza annak működését.

A gyártó azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a jelentősen kisebb darabszámmal „drámaian csökkenthető a bekerülési költsége egy-egy napelem farmnak, így sokkal több beruházó számára lehet gazdaságilag életképessé tenni a projekteket”.A kúp teljesítménye 1 kW, és a forgás következtében 15%-kal hatékonyabb a sík kialakítású társainál.” (Forrás: Kaszap Gábor)

http://v3solar.com/

http://phys.org/news/2012-10-v3solar-photovoltaic-cell-electricity-flat.htmlhttp://v3solar.com/nature-is-as-beautiful-as-it-is-functional-just-like-the-spin-cell-nature-is-the-mother-of-all-invention/

http://cleantechnica.com/2013/01/24/v3solar-spin-cell-cones-cheap-solar/

Videó:

http://www.youtube.com/watch?v=ExRYpq6NM6U

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.