Főoldal » National Geographic Ökonap 2012

National Geographic Ökonap 2012

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Kerüljünk egyensúlyba! Fenntartható-e a Föld, a mi világunk? Hogyan élhetünk környezettudatosan, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat? Várjuk az NG Ökonapon, ahol megtudhatja, hogy Ön és családja hogyan járulhat hozzá ahhoz, hogy csökkentsük a Föld terheit és egyensúlyba kerüljünk.”

 

Olvasható a National Geographic honlapján. A 2012-es Ökonap, melynek rendezvényei szeptember 15-én szeretettel várnak Mindenkit itt: MILLENÁRIS (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.)

 

 

De hogy mik is lesznek pontosan?

Íme, a programfüzet:

 

 

          KONCERTEK  

 

    11:00-12:00 Kaláka

 

   

    12:30-13:00 Bóbita Együttes

 

   

    13:30-14:00 Hahó együttes – Földlakó

 

   

    15:00-16:00 Kerekes Band

 

   

    16:30-17:30 Szalóki Ági

 

   

    18:00-19:00 The Carbonfools

 

   

 

 

 

          ÖKOPROGRAMOK  

 

 

Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség

 

„Hulladékból Termék” kis kiállítás

ugrálóvár

bungee run

darts

mobiltelefon-csúsztató verseny

„Ki nevet a végén?”

 

 

 

ELMŰ-ÉMÁSZ 

 

három dimenziós energiatakarákossági játék keretében, ki lehet próbálni egy elektromos autót

helyszíni, személyre szabott energiatakarékossági tanácsaadás, tippek, anyagok

 

 

FKF Zrt.

 

interaktív oktatójátékok

óriástársasjáték

 

 

 

BASF

 

Kids’ Lab – játékos kémiai kölyöklaboratórium

 

 

 

FHB BANK

 

szórakoztató programokkal és meglepetések

 

 

 

 

          SZAKMAI KONFERENCIA  

 

Tervezett program

 

10:00  Konferencia megnyitó – Dr. Juhász Árpád, geológus: Hova tartunk? Mennyire gyors a változás? Tudunk majd alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez?

 

10:10  Köszöntők

 

10:35  Meddig tehetjük meg, hogy több energiát fogyasztunk, mint amennyi jut? – Mennyire fenntartható az energiafogyasztásunk? Milyen sikerrel jártak a korábbi tudatosságnövelő kampányok?

 

Tóth Gyula kommunikációs vezető, Energiaklub

 

A lakossági energiafogyasztás és energiatudatosság bemutatása madártávlatból. Mennyire fenntartható mai energiafogyasztásunk? Milyen sikerrel jártak a korábbi tudatosságnövelő kampányok? Milyen pozitív változásra lehet számítani az elmúlt 5-10 év eredményei alapján? Milyen eszközök és módszerek hoztak sikert, illetve bizonyultak sikertelennek?

 

10:55  Energiatakarékos falu a főváros közepén – A Faluház energiahatékonysági felújítása.

 

Csikai Mária tanácsadó, Energiaklub

 

Az 1970-ben épült Faluház közel 900 lakásával és 4000 lakójával Magyarország legnagyobb lakóháza. A panelépületen 2009-ben a lakók, Óbuda önkormányzata, az állam és az Európai Unió összefogásában megvalósult energiahatékonysági óriásberuházás keretében korszerű nyílászárók váltották fel a régieket, korszerűsödött a hőszigetelés és a fűtés, napelemek kerültek az épület tetejére. Az európai mintaprojekt eredményeként a lakók energiaköltsége a korábbi 50-70 százalékára csökkent.

 

11:15  Felelősen vágjunk bele! – Hogyan segíthet nekünk az építészet abban, hogy energiafogyasztásunk fenntarthatóbb legyen? Energiatudatos építési és felújítási szempontok.

 

Hegedűs Attila okleveles építészmérnök-tervező, Holnapház

 

A passzívházak és alacsonyenergiás épületek fűtési (hő-)energiaigényük nagy részét a környezetből fedezik. Persze nem lehet minden épületet lebontani és passzív-házként újraépíteni, de ha felújításba vagy építkezésbe kezdünk, az energiahatékonyság szempontjait és a kínálkozó lehetőségeket is érdemes figyelembe venni. Nagy vállalkozás a felújítás, és különösen az építkezés, több évtizedenként jön el a pillanat, amikor hosszú távú, felelős döntéseket kell hoznunk. Rajtunk is múlik az egyensúly; az ilyen pillanatokban sokat tehetünk érte.

 

11:30  Kerekasztal-beszélgetés: Mennyit és hogyan adhatsz vissza? – a fenntartható hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés perspektívái.

 

Résztvevők: Király Zsuzsanna projektvezető, Energiaklub; Török Szabolcs szóvivő, Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, az FKF Zrt. képviselője

Moderátor: Dr. Juhász Árpád geológus

 

A hulladékgazdálkodással foglalkozó intézmények  és hatóságok a fenntartható hulladékgazdálkodás terén nagyban függenek a lakosság együttműködési készségétől – a lakosság ugyanakkor jóval többet tehet  a fenntarthatóságért, ha az infrastruktúra felelősei készek figyelembe venni igényeiket. Hogyan tehetnek, és mit tesznek a hulladékgazdálkodó szervezetek a fenntarthatóságért? Miként támogathatja őket a lakosság?

 

13:00  Szünet

 

14:00  Lassíts, élj tartalmasabb életet!

 

Krajcsó Nelli alapító, Slow Budapest

 

Gyorsul a világ: az internet, a kommunikáció, a termelés, az értékesítés, a járművek serege, és ezzel a mi életünk is gyorsul: gyorsabban szórakozunk, gyorsabban neveljük gyermekeinket, randevúinkat is gyorsabban bonyolítjuk. Egy ma még kicsiny, de egyre gyarapodó közösség viszont azt vallja: ez a gyorsaság nem fenntartható, hosszú távon tönkreteszi kreativitásunkat, nem kedvez a társadalomnak, a kultúrának. A lassulás lehetőségeit kereső mozgalom itthon még csak szárnyait bontogatja, de a helyi termékek fogyasztása, a közösségi termelés, az ökoturizmus és az alternatív pedagógia területén már sok előzményre építhet. Mi az a Slow Movement? Miben, és miként érdemes lassítanunk?

 

14:30  Nem kell mindent a hipermarketben vásárolni – Alternatív élelmiszer-értékesítés Magyarországon.

 

Kármán Erika alapító, Szatyor Egyesület

 

Akinek fontos, hogy termelőtől vásároljon, hogy minőségi, bio- minősített vagy kíméletes gazdaságból származó élelmiszerhez jusson, már rendelkezésre állnak alternatív lehetőségek. A helyi termelő és fogyasztó közvetlen kapcsolatán alapuló értékesítési hálózatok sokban hozzájárulhatnak a szemléletváltáshoz, a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás kiépítéséhez. Hogyan működnek ezek a rendszerek? Hogyan csatlakozhatunk?

 

15:00  Tegyél bele, kiveheted! – Lokális barter- és pénzrendszerek Magyarországon.

 

Dr. Szalay Zsuzsanna Eszter adjunktus, Corvinus Egyetem

 

Ha egy közösség saját pénzzel gazdálkodhat, nem állhat elő az a helyzet, hogy szükség lenne bizonyos munkálatok elvégzésére, és lenne is jelentkező, de nem dolgozhat, mert hiányzik az anyagi háttér. A közösség saját pénze, a helyi pénz ugyanis helyben marad, így a közösség átgondolhatja és következetesen végigviheti terveit, külső események csak csekély mértékben zavarhatják a folyamatot. Hogyan működnek a lokális barter- és pénzrendszerek? Idehaza milyen példákat ismerünk?

 

15:20  Kerekasztal-beszélgetés: Mutassuk meg, létezhet egyensúly!

 

A közösségi kertek, az alternatív élelmiszer-vásárlási módok, a helyi pénzrendszerek vonzó társadalmi innovációk, működtetésük és a részvétel ráadásul közösségi élményt is ad. Az alternatív rendszerek megismerését is könnyebbé teszi, ha szervezők és résztvevők együtt beszélgetnek el arról, miért jó önrendelkező, fenntartható közösséghez tartozni.

 

16:30  Konferencia zárás

 

A látogatóknak előre is hasznos és jó szórakozást kívánok!

 

 

Forrás:

 

http://www.ng.hu/fooldal/ng_stuff/ngokonap2012/okonap_2012

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.