Főoldal » Ne csak a fenyő legyen zöld! – 5. rész

Ne csak a fenyő legyen zöld! – 5. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Karácsonyi sorozatom befejező részében a fekete és fehér karácsonyról lesz szó. Mindenki fehér karácsonyra vágyik, mert szenteste a fekete égbolt, és a szikrázóan fehér hó egymással ellentétes, de mégis harmonikus látványa és az ünnepi fényben csillogó hóesés megadja az ünnep meghitt hangulatát. Karácsonyi hangulatunk persze akkor is lehet, ha nincs hó, de a fehér táj látványa mégis hozzátartozik az ünnephez.

A fehér karácsony nagyon szép, de mit tehetünk érte és hogyan kapcsolódik ez a környezetvédelemhez? A válaszom: tehetünk is érte és nem is. Az idei fehér karácsonyért már nem sokat tehetünk (még mindig bizonytalan, hogy melyik országrészben lesz fehér karácsony és hol lesz fekete), de abba még beleszólhatunk, hogy a következő években milyen legyen a karácsony. Persze nem időjárás-befolyásoló készülékkel (olyan még nincs), hanem a fehér karácsony ellen ható klímaváltozás lelassításával.

És mit tehetünk a klímaváltozás ellen? Használhatunk megújuló energiát, és élhetünk energiatudatosan. Persze ezek nem zárják ki egymást, sőt az lenne a legjobb, ha mindkettő megvalósulna. Az energiatudatosságra ad néhány karácsonyi ötletet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Most az ő szavaikkal folytatom a cikket.

Közeledik a Karácsony és ajándékokat szeretnél venni? Jönnek az ünnepek, és pihenni szeretnél, nem törődve semmivel, csak a kényelemmel, és a jóléttel? Úgy érzed, hogy az egész éves spórolás után most már költekezhetnél bátrabban?

Tedd okosan, és örülj, hogy neked van miből jól élni. Alább összegyűjtöttem néhány ajándék-, illetve életmód tippet, amelyekkel pénzt spórolhatsz, nem ártasz másoknak, nem növeled ötszörösére az ökológiai lábnyomodat, és közben nemcsak jól érzed magad, de abban a tudatban lehetsz, hogy a környezettel az átlagnál nagyobb összhangban élsz.

 

Kezdjük a kényelemmel. Használj olyan hosszabbítót, amin 6 elosztó van! Ha ki akarod kapcsolni az áramellátást, nem öt különböző helyen kell, hiszen az elosztón van egy kapcsoló. Ha még okosabb akarsz lenni, számos energiatakarékos kütyü között böngészhetsz: a Zöldboltban vagy a Zöldzugban.

Ha szórakozni akarsz, ne a TV-vel, vagy a számítógéppel kezdd. Sokkal többet ér, ha – főleg így a karácsonyi szünetben – a barátaidat látogatod meg, vagy közös túrára mentek. Néha én is meglepődök, hogy a számítógép előtt órákat töltök el, várva, hogy boldog legyek, és a barátaimat fel se hívom. Azután találkozunk, és csak annyit kérdezek magamtól: miért töltöttem én ennyi időt a gép előtt?! Ha lusta vagy túrát szervezni, bekapcsolódhattok valamelyik önkéntes túra-oldal túrájába pl. www.setafika.hu vagy www.turatars.com, esetleg www.adventures.hu

Ha ajándékokról van szó, biztosan te is tudod, hogy a legjobb az az ajándék, amit te készítettél. Itt persze nem arra gondolok, hogy rajzolj valamit (kivéve, ha művész vagy), hanem, hogy legyél kreatív, és nézz körül, mi mindent készíthetsz.

Tippek:
Faragj valamit. Akár étkészletet vagy polcot is készíthetsz fából. Használj olyan fát, amiről tudod, hogy a környezetbarát módon, a közelben lett kitermelve vagy hasznosíts újra saját vagy helyi falap-faléc hulladékot. Ezáltal segíted a helyi közösséget, és csökkented a káros kibocsátásokat.

Legyél kreatív! Annyi mindent készíthetsz újrahasznosított tárgyakból, anyagokból. Készíts mobil-tartót, ajándékozz CD-tokot, papírzsebkendő-tartót, pénztárcát, válltáskát, szemüveg-, vagy pendrive-tokot, párnát, és ha nagyon ügyes vagy, díszeket is eszkábálhatsz. Ezek igazán hasznos ajándékok és mostanában egyre több ilyen piac vagy műhely működik, ahol inspirációt gyűjthetsz vagy akár kézműveskedhetsz is, egyik tagszervezetünknél.

Persze, ha így karácsony előtt mindenáron nagy elektronikus gépet pl. új hűtőt vagy TV-t akarsz venni, úgyse tudlak lebeszélni róla. Csak arra kérlek, hogy ne az legyen a fő szempont, hogy minél nagyobb legyen vagy minél több – amúgy soha nem használt – felesleges funkciót tudjon. Vegyél akkorát és olyan kapacitásút, amekkorára valóban szükséged van, és nézd meg a fogyasztását az öko-címkéjén.

Van egy párezer forintos áramfogyasztás-mérő kis készülék, amely segítségével lemérheted, hogy mennyit fogyasztanak az elektronikai berendezéseid. Ha látod, mennyit fogyasztasz, biztosan jobban oda fogsz figyelni, hogy mennyi pénzt adsz ki feleslegesen.

Elgondolkodtatásként néhány adat:
• A készenléti üzemmódról (stand-by-ról) való leállás átlagosan min. 10%-kal csökkentheti egy háztartás áramfogyasztását.
• Egy átlagos családi ház hőszigetelésével, fűtéskorszerűsítésével és nyílászárók cseréjével az éves energiaköltség akár 80%-a megspórolható. Már az ablakszigetelés- vagy csere is 15-20% megtakarítást jelenthet.
• Ha csak 1°C-kal lejjebb tekerjük a fűtést, min. 5-10%-ot megspórolhatunk a fűtésszámlából. További fűtés-tippek a GreenDependent-től itt.

Fenyőfát szeretnél? Vegyél kisebbet, és karácsony után ültesd ki a szabadba, vagy a kertedben lévő fát díszítsd fel. Vagy készíts alternatív fenyőfát saját kezűleg! Biztosra veszem, hogy sokan meg fogják csodálni. Az újságpapír-karácsonyfa forrása és más inspirációk itt.

Mindenekelőtt ajándékozz IDŐT annak, akit igazán szeretsz.

Ha további energiatakarékos tippekre is kíváncsi vagy, számos lehetőség előtt állsz:egy tagszervezetünk tippjei itt.

Jó készülődést!

Forrás: http://mtvsz.blog.hu/2011/12/15/energiatudatos_tippek_karacsony_elott#more3463113

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.