Főoldal » Ne várj karácsonyig a fenyőtoboz kereséssel!

Ne várj karácsonyig a fenyőtoboz kereséssel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előrelátó virágkötőknek és pedagógusoknak, szülőknek mondom ( de sokan biztosan tudják nélkülem is) Ilyenkor potyognak a tobozok tömegesen az erdei és a fekete fenyőről. Érdemes tehát a közeli parkokat, fenyveseket felkeresni, hogy begyűjtsük a halottak napjára a koszorúhoz valót, karácsonyra a fát díszítő tobozt vagy éppen angyalka készítéshez szükséges darabokat.
Száraz időben szépen ki is nyilnak, kihullik belőlük a pörgethető leheletfinom magocska. A fűben nem egyszerű megtalálni a magokat, ezért érdemes a tenyerünkhöz ütögetve felfogni a őket, vagy egy papirlapon, padon, járdán.
[token node title-raw]
Nagyon finoman kell velük bánni, mert a hártyás repítő készülék bizony könnyen törik. Ha megnézitek a magok képeit, a jobb szélre tettem a hártyából kipöckölt magokat. Nagyon fontos tananyag ez! Ugyanis itt érhető tetten, hogy miért nevezzük nyitvatermőnek a fenyőt! Igen! Nem azért, mert a toboz (virágzat) kinyílik, hanem azért, mert a magocska nem bezárva van egy tokba, mint a hozzá látszatra hasonló juhar termés, hanem kiesik belő, hiszen csak körülveszi, de nem zárja magába! Ezért Pinoccio orrot sem tudunk belőle csinálni. Cserébe legalább tudjuk, hogy nyitvatermő!
Melegebb helyeken ezzel egyidőben megfigyelhetjük a toboz virázatot ( termős) és a barkához hasonló porzós virágzatot ( galériában)
Itt könnyen megtanulhatják a gyerekek az egyivarú virág fogalmát…( egy ezrelék meg is tanulja….legalábbis az általános iskolások nemigen szoktak lelkesedni ezekért a fogalmakért)
Ha eltesszük a magvakat ( jó sokat), érdemes lesz tavasszal elvetni egy- két tejfölös dobozba vagy cserépbe. Fenséges látvány, a kikelő fenyőmag: Sok sziklevéllel csírázik, miközben a fején tolja kifelé a maghéjat. Mókás.
Ha van a közelben vörösfenyő, azt is ilyenkor érdemes meglátogatni. Már látszanak a tobozkái és ő az a fenyő, akit meg lehet simogatni. Ugyanis nem szúr.  Érdekessége, hogy lombhullató, tehát a lombos fákhoz hasonlóan most fakad a lombja, kis pamacsszerű csomókban.
Hasznos és kellemes kirándulás lesz! Jó lesz az őszi napközis foglalkozásokon visszaemlékezni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.