Főoldal » Németországban átadták a világ első hidrogén-hibrid erőművet

Németországban átadták a világ első hidrogén-hibrid erőművet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Válasz a szélenergia ellenzőinek Uckermarkból.

A projekt célja bemutatni és igazolni, hogy lehetséges fenntartható módon megújuló energiaforrásokra alapozni az energiaellátást, úgy, hogy közben az biztonsággal ki is tudja szolgálni a piaci igényeket. A hibrid erőmű első ízben egyesíti a szél, a hidrogén és a biogáz alapú energiatermelés előnyeit.

Az ábrán a felső sor közepén van a szélerőmű. A sárga nyilak az elektromos áram útját jelzik. A balra mutató nyíl azt jelzi, hogy a szélerőművel termelt áram közvetlenül betáplálható a hálózatba. A jobbra mutató nyíl az jelenti, hogy a hidrogén előállításához is a szélerőmű termeli az áramot. A kék nyilak a hirdrogén útját jelzik: üzemanyagcellába is jó hidrogén-meghajtású járművek működtetéséhez (lefelé mutató nyilak), és biogázzal összekeverve elektromos áramot is lehet termelni belőle. A balra mutató kék nyíl jelzi a hidrogén útját a keverőbe, a zöld nyíl a biogáz útja. A biogázból és a hidrogénből hőenergiát is termelnek, ezt jelzi a lefelé mutató piros nyíl. Ez tehát egy többféle hajtóanyaggal működő, többcélú erőműrendszer. A többféle hajtóanyag (szél, biogáz, hidrogén) azért jó, mert így ha az egyik nem áll rendelkezésre (pl szélcsend van), akkor is lehet energiát termelni a többi energiaforrással.

A rendszer szíve egy 500 kW teljesítményű túlnyomásos elektrolízis tartály (jobbra fent), amelyből vagy üzemanyagcellás autóknak nyílik tankolási lehetőség, vagy pedig, biogázzal keverve két 350 kW-os teljesítményű erőműegységben termelnek energiát vele (balra, középen). (Kép, Enertrag.)

A három szélturbina által termelt rögtön fel nem használt elektromos áramot, CO2-mentes hidrogéntermelésre használják. A megtermelt hidrogén akkor kerül eltüzelésre, ha a hálózati villamos energia igény kielégítésére nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű szélenergia.  A megtermelt és el nem használt hidrogént berlini és hamburgi töltőállomásokon értékesítik.

A brandenburgi miniszterelnök, Matthias Platzeck, az Enertrag AG, a Total Deutschland GmbH, a Vattenfall áramszolgáltató és a Deutsche Bahn vasúttársaság prominenseivel idén ősszel adta át az energiatermelő egységet. A teljes beruházási összeg 21 millió €-ra rúgott. Összesen mintegy 5 GWh villamos és hőenergiát biztosít az üzem, utóbbi nyolcvan ház hőigényét fedezi.

További információ:
http://www.enr-ee.com/fileadmin/user_upload/Downloads/Konferenzen/Netze_09/ENERTRAG_Hybridkraftwerk_Broschuere_Englisch_korrigiert_vsp.pdf

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/n%C3%A9metorsz%C3%A1gban-%C3%A1tadt%C3%A1k-a-vil%C3%A1g-els%C5%91-hidrog%C3%A9n-hibrid-er%C5%91m%C5%B1vet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.