Főoldal » Nemzetközi Duna Nap 2012. június 29.

Nemzetközi Duna Nap 2012. június 29.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Duna,Európa második leghosszabb folyója. A világon az egyetlen folyó, amelynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik. A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából, tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első NEMZETKÖZI DUNA-NAPot. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a  naponta használt és gyakran kihasznált folyóra, megismertesse változatos és értékes növény- és állatvilágát. Az idei nemzetközi Duna-napon is számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete erdőtől a Fekete tengerig.

Felmerül sokunkban a kérdés,hogyan ünnepelhetünk meg egy folyót. A hazai programok jó kiindulást adnak,hogy minél többekkel megszerettesük drága folyónkat.A  rendezvényeken túl,aki nem kedveli a tömeget és nyüzsgést,szervezhet duna-parti esti piknikezést,pecázást baráti társaságának. A lényeg,hogy a Dunára irányítsuk a figyelmet, rácsodálkozunk értékeire, amelyek évezredek óta alakítják gondolkodásmódunkat, történelmünket és kultúránkat, gyakorlatilag mindennapjainkat.Jó lenne,ha sokakban gyökeret vernének ezek az élmények és nem csak egy bulis,szemetelős napként maradna meg az emlékeikben.

Az igazi az lenne,ha egy pozitív folyamat kezdeteként,az év valamennyi napján tisztelnénk és védenénk a Duna értékeit! Nem kell nagy dolgokra gondolni,elég,ha naponta egy perccel kevesebbet töltünk a zuhany alatt,vagy nem hagyjuk napokig csöpögni a csapot.

Itt

http://www.hivaduna.hu/ a budapesti rendezvényről tájékozódhatsz,amely a Lánchíd pesti hídfőjénél zajlik majd. Változatos programok keretében lesznek játékok, koncertek és a Vízlábnyom Roadshow is a helyszínre érkezik. Az érdeklődők kipróbálhatják az interaktív eszközöket, amelyekből kiderül például, milyen halak élnek a Dunában és milyen szelíden árasztja el a folyó a vízparti területeket, hiszen tévképzet az, hogy minden árvíz ártalmas.A Duna téged is hív!

Források:

http://wwf.hu/vizeink_/1/nyakunkon-a-duna-nap

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/nemzetkozi_dunanap

http://www.gwpmo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=39:nemzetkozi-duna-nap-2012-junius-29–felhivas&catid=1:hirek&Itemid=5

Vezérkép forrása:zoldjovo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.