Főoldal » Nemzetközi Madármegfigyelő Napok

Nemzetközi Madármegfigyelő Napok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez az utolsó pótlólagos cikkem október elejéről, a többi világnapról (hétfőtől) szokás szerint mindig aznap írok majd. A Madármegfigyelő Napok minden október első hétvégéjén vannak (más források szerint október 8-án).

http://img.somogymegye.net/134123141001104939-dreamstime-3289606.jpg

Miért kell megfigyelni a madarakat? Miért fontos ez a világnap? Leginkább azért, mert a megfigyelésből tudhatunk meg a legtöbbet a madarak életmódjáról és a rájuk leselkedő veszélyekről. A megfigyelés lehet közvetlen, amikor egy közeli bokorból, vagy távcsővel messziről nézzük a madarat, és megfigyeljük, hol él, mit eszik, hogyan gondozza az utódait, stb. De megfigyelésnek számít a gyűrűzés is. Ezzel a módszerrel egy madár mozgását követhetjük nyomon. Ahol megtalálják a meggyűrűzött egyedet, ott feljegyzik a helyet és időpontot, ebből lehet sokat megtudni egy-egy madár mozgásáról. Még pontosabb, és folyamatos megfigyelésre alkalmas, de sokkal drágább módszer a jeladó.

http://www.botfaihaz.hu/sites/default/files/styles/shadow_nagy/public/gyuru_PARPAL_20111030_Botfa.JPG?itok=laYdUZ7b

A közvetlen megfigyeléssel a faj szokásairól, a gyűrűzéssel vagy jeladóval pedig egy egyed mozgásáról, vándorló fajok útvonalairól szerezhetünk információt.  Mindkettő fontos, mindkettőből megismerhetjük a faj egyedeit fenyegető veszélyeket. A vándorlási útvonalak megfigyeléséből tudjuk pl. azt is, hogy a fecskék átrepülnek Málta felett, ahol egyfajta férfivá avatási szertartás a fecskevadászat. A szokások közvetlen megfigyeléséből pedig azt lehet megtudni, hogy ha pl. kihal egy faj, amivel az a madár táplálkozik, akkor a madár is eltűnhet az adott területről.

http://www.mme.hu/sites/default/files/images/stories/2_cikk_mappak/madarak/abc/bubosbanka_Loki_Csaba_IMG_8078.JPG

A madármegfigyelés tehát fontos természetvédelmi feladat. Segít, hogy többet tudjunk meg a madarakról, és ezáltal jobban megvédhessük őket az őket érintő veszélyektől. Ezért van minden év októberében madármegfigyelő világnap.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.