Főoldal » Novemberi zöld napok

Novemberi zöld napok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mint szinte minden hónapban, természetesen novemberben is vannak zöld napok. Vannak köztük ismertebbek és kevésbé ismertek is. A legismertebb talán a hónap végén a “Ne vásárolj semmit!” nap. De addig még el kell jutnunk, van még néhány környezetvédelmi ünnep november elején is. A dátumok listáját innen [1] és innen [2] szedtem össze, az ünnepekről szóló mondatok saját gondolataim.

November 1. Vegán világnap [1] – Egy húsevőnek nagyobb terület kell, mint egy növényevőnek, ezért aki növényi eredetű táplálékot fogyaszt, az csökkenti az általa felhasznált terület nagyságát (szakkifejezéssel: az ökológiai lábnyomát), ezáltal kevésbé veszi igénybe a Föld erőforrásait. Ezért környezetvédelmi nap ennek a táplálkozási formának az ünnepnapja.

November 6. Nemzetközi nap a környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért [2] – Ez a nap nem is szorul igazán magyarázatra. A háborúk nem csak az embereket pusztítják el, hanem a környezetet is. Egyrészt egy ledobott bomba mindent letarolhat, akár hegyeket, erdőket is, másrészt pl. egy harci gáz sem csak az embereket pusztítja el, hanem megmérgezheti az állatokat, növényeket is. És a hadiipar megnövekedett termelése is erősen igénybe veszi a környezetet (pl. nyersanyag- és energiaszükséglete, gyártási hulladékok keletkezése és a hulladékká vált harci eszközök, pl. roncs harckocsik, üres töltényhüvelyek, stb. keletkezése miatt).

November 8. Égetőellenes világnap [1] – Az égető elég ellentmondásos téma. A hulladékgazdálkodási piramis közepe felé, a piramis alsó részén helyezkedik el. Jobb, mint a lerakás, de nem jobb, mint a megelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás. De még ez is hasznosításnak minősül: ha már anyagában nem használható valami, akkor legalább energia lesz belőle. Viszont káros égéstermékek is keletkezhetnek. (Persze egy jól működő égetőben tisztítják a füstgázt, nem kerül belőle káros anyag a környezetbe…) Ezért nem igazán egyértelmű, hogy jó-e elégetni a hulladékot vagy nem. Energiatermelés szempontjából jobb, mint a fosszilis tüzelőanyagok használata, de rosszabb, mint az alternatív, zöld energia. Tehát ebből a szempontból is közepesnek számít. Az biztos, hogy jobb, mintha nem lenne égető (mert akkor az eddig elégetett hulladék is a lerakóba kerülne) és jobb, mint a házilagos hulladékégetés, de még jobb lenne, ha nem lenne rá szükség.

November harmadik szerdája (idén november 16.) Térinformatikai világnap [2] – Miért környezetvédelmi világnap ez? Azért, mert a környezetvédelemben gyakran van szükség időben változó folyamatok térképen való ábrázolására, és a várható hatások modellezésére. Ezt teszi lehetővé a térinformatika.

November harmadik csütörtökje (idén november 17.) Dohányzásmentes világnap [2] – Ez elsősorban egészségvédelmi világnap (és nem csak a dohányosok, hanem a környezetükben élők egészségét is védi ez a nap, mert a passzív dohányzás is veszélyes), de a dohányfüstben lévő káros anyagok miatt levegőtisztaság-védelmi szempontból környezetvédelmi napnak is tekinthető.

November utolsó (teljes) hete (idén november 21-27.) Európai hulladékcsökkentési hét [1] – Ennek a hétnek a neve is magáért beszél. A hulladékgazdálkodás az egyik legfontosabb környezetvédelmi feladat. Főleg a megelőzés, mert azzal vesszük legkevésbé igénybe a Föld erőforrásait. És a hulladékcsökkentéssel sokszor még a pénztárcánknak is jót teszünk.

November utolsó péntekje (idén november 25.) Ne vásárolj semmit! nap [1, 2] – Ez a nap látszólag gazdasági jellegű világnap, de ennek is van környezetvédelmi üzenete. Mert a nem vásárlással nem csak pénzt takarítunk meg, hanem a meg nem vett terméket megtermelni sem kell, így nem kell hozzá nyersanyagot és energiát használni, és hulladék sem keletkezik belőle. De az év többi napján is fontos, hogy minél kevésbé vegyük igénybe a Földet, és csak annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van. Ez ennek a napnak az igazi értelme.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.