Főoldal » Nyilatkozatot fogadtak el a fenntartható fejlődésről és a vízbiztonságról Budapesten

Nyilatkozatot fogadtak el a fenntartható fejlődésről és a vízbiztonságról Budapesten

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nemzetközi Budapesti Víz Világtalálkozón nyilatkozatot fogadtak el a fenntartható fejlődésről és a vízbiztonságról pénteken.  A dokumentumban kiemelik, hogy a fenntartható fejlődéshez garantálni kell a vízellátás biztonságát és összefoglalják, mi szükséges a vízellátás biztosításához a jövőben.

2013 a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve az ENSZ korábbi határozata szerint, amelynek keretében idén október 8-11 között Budapesten tartották a Víz Világtalálkozót, melynek fő témája a víz és szanitáció szerepe volt a globális fenntartható fejlődésben, a program pedig nemzetközi tanácskozásból, tudományos, civil és üzleti fórumokból állt. A találkozó végén a résztvevők elfogadták a fenntartható fejlődésről és a vízbiztonságról szóló nyilatkozatot „A SUSTAINABLE WORLD IS A WATER-SECURE WORLD – THE BUDAPEST WATER SUMMIT STATEMENT „címmel.

A dokumentumban a résztvevők megállapítják, hogy a vizet a természet és az emberiség nem nélkülözheti, a víz hozzájárult a múltbeli fejlődéshez, és kulcsa a jövőbeli fejlődésnek, valamint a környezetvédelemnek is, amelyet egyre nagyobb kihívások érnek a globális változások miatt. A víz egyenlőtlen eloszlása miatt a világon, valamint a demográfiai kihívások és az éghajlatváltozás miatt a megfelelő vízgazdálkodás létfontosságú a fenntartható fejlődés megteremtéséhez és a szegénység visszaszorításához. A vízgazdálkodásban nagy hangsúlyt kell helyezni az emberközpontú fejlődésre és az emberi jogok védelmére, párhuzamosan a környezetvédelemmel és a biodiverzitás megőrzésével.

A vízgazdálkodást a fenntarthatóságnak kell meghatároznia. Korábban a Millenniumi Fejlesztési Célokkal (MDGs) az ENSZ tagállamok 2015-ig tűztek ki célokat. A dokumentumot elfogadók szerint szükséges, hogy a 2015 utáni időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési célok között legyen olyan, amely kifejezetten a vízhez és a szanitációhoz, szennyvízkezeléshez kapcsolódik. Ennek a célnak a megfogalmazásával azt a feladatot határoznák meg maguknak az országok, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a tiszta ivóvizet és a megfelelő szanitációt. Továbbá átfogó vízgazdálkodási politikákat dolgoznak ki, amelyek lehetővé teszik a határokon átnyúló együttműködést, biztosítják a fenntartható vízellátást, garantálják az élelmiszer- és az energiabiztonságot, és óvják a környezetet. Kitérnek arra is, hogy gondoskodni kell a víz szennyezettségének csökkentéséről és az újrafelhasználásáról, és a megfogalmazandó cél nagy hangsúlyt helyezne a vízzel kapcsolatos természeti katasztrófák kezelésére és a védekezésre is.

Az elfogadott dokumentum kiemeli a tudomány és a vízgazdálkodással foglalkozó tudósok jelentőségét, valamint a résztvevők egy új mechanizmus kidolgozását sürgetik, amely a kormányok közötti együttműködést szolgálná a vízzel kapcsolatos kérdésekben.

A nyilatkozat teljes szövege letölthető a találkozó weboldaláról ezen a linken.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.