Főoldal » Ökovásár

Ökovásár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeptember 24-én ökovásár lesz Veszprémben. A vásárban vegyszermentesen termesztett zöldségek, gyümölcsök, ilyen zöldségekből készült savanyúságok, ilyen gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök, valamint vegyszermentesen termelt méz, és tápszerek nélkül élő, legelő tehenek tejéből készült sajt is kapható. Ezeknek a termékeknek a vásárlásával környezetünket és egészségünket is védjük.

A vásárt minden szeptember utolsó szombatján rendezik meg. Azért ilyenkor, mert most terem a legtöbb gyümölcs. Primőrt csak üvegházban lehet termelni, természetes úton nem. az ökológiai gazdálkodás (más néven: biogazdálkodás) lényege éppen az, hogy a növények a saját szezonjukban hoznak termést. A gazdálkodás vegyszermentes, és a különböző növény- és állatfajok közti kapcsolatokon alapul. (Pl. a növény táplálék az állatnak, de az állati trágya táplálék a növénynek.) Ezeknek az ősi természetes termesztési módoknak köszönhetően a növények és állatok egészségesebbek, a környezet tisztább marad (nem kerülnek bele szennyező anyagok, vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek), és az egészségünk is tovább megmarad, mert nem viszünk be különböző szermaradványokat a szervezetünkbe.

Ezeket a termesztési módszereket és az így termelt zöldséget, gyümölcsöt népszerűsíti ez a vásár, ami egyben kulturális esemény is, változatos programokkal. (A vezérkép a rendezvény plakátja, amelyen szív alakban látható a választék, a bal oldalán pedig a program olvasható.)

A vásár a helyi termékeket is népszerűsíti, amelyek semmivel sem rosszabbak, mint a messziről szállított áru, de a kisebb szállítási távolság miatt sok környezetszennyezést előzhetünk meg, ha ezeket vásároljuk. Ráadásul ezek helyben teremtenek munkahelyet, vásárlásukkal a magyar gazdaságot is élénkítjük.

Érdemes felkeresni a vásárt minden szeptember utolsó szombatján Veszprémben, az Óváros téren, de két vásár között is keressük inkább a vegyszermentes helyi termékeket, így egyszerre védhetjük a környezetet, egészségünket és a magyar gazdaságot. A rendezvény programja itt olvasható: http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirek/programajanlo/2543-oekovasart-rendez-a-csalan

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.