Főoldal » Október 12. – Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

Október 12. – Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját minden év októberének második szerdáján tartják meg. Ezt a Világnapot 1987-ben hívta létre az ENSZ, abból a célból, hogy megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól és mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira – figyelmeztetve arra, hogy a legtöbb természeti katasztrófa emberi behatások közvetett vagy közvetlen következményei, és a sokuk elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet Bolygónk sérülékenységére és a Mi felelősségünkre.

Természeti katasztrófák között megkülönböztetjük – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakat:

  • Geológiai katasztrófák (vulkánkitörés, lávafolyás, iszapár, jégkitörés, izzó felhő, vulkáni gáz, afrikai gyilkos tavak okozta fulladásos halál, vulkáni hamu, földrengés, földcsuszamlás, hegy- és partomlás, stb.)
  • Hidrológiai katasztrófák (szökőár, lavina, árvíz, éhinség, elsivatagodás, havazás, hóvihar, az Aral-tó kiszáradása, stb.)
  • Klimatikus/légköri katasztrófák (szélvész, tornádó, trópusi ciklon, hurrikán, a dinoszauruszok kihalás, jégkorszak, klímaváltozás, El Nino stb.)
  • Tűzkatasztrófák (erdőtűz)
  • Földönkívüli eredetű katasztrófák (a Föld összeütközése üstökössel, napszél erőssége vagy gyengesége, szupernova-kitörés, fekete lyuk keletkezése vagy sugárzása, stb.) 

Bioszféra katasztrófák:

  • Növények és/vagy kártevőik okozta katasztrófák (szilfavész, kávérozsda, a „kék penész” (dohányperonoszpóra), az Opuntia kaktusz kártétele Ausztráliában, stb.)
  • Állatok okozta katasztrófák (sáskajárás, krumplibogár kártétele, kukoricabogár kártétele, fehér szövőlepke, szőlő-filoxéra, stb.)

Ember által okozott katasztrófák:

  • Technikai eredetű (civilizációs) katasztrófák (bányatűz, gátszakadás, atombaleset, szmog (füstköd), savas eső, vízszennyezés, olajszennyeződés, tengerpartokon, talajszennyezés, stb.)
  • Ember okozta ökológiai katasztrófák (állatok átgondolatlan vadászata, patkány elterjedése, növények genetikai módosítása, stb.)

Nemzetközi segítség nélkül a katasztrófa sújtotta államok gyakran képtelenek úrrá lenni a nehézségeken. Természeti csapások mindig is lesznek, de nem feltétlenül válnak katasztrófává, ha megtesszük a szükséges lépéseket. Az ENSZ ezért egész világot átfogó rendszert szándékozik kiépíteni a természeti katasztrófák előrejelzésére. 

Az elmúlt évtizedben az árvizek, viharok, földrengések, szökőárak, a szárazság 600 ezer ember halálát okozták a világon. 2004 volt az egyik legsúlyosabb év az elmúlt évtized során a katasztrófák gyakoriságát illetően: ekkor 719 természeti katasztrófát jelentettek. Jelentősen nőtt és mintegy 250 ezerre emelkedett 2004-ben a természeti katasztrófák halálos áldozatainak száma a világon, döntően az Indiai-óceán térségében pusztító cunami következtében. A növekedés az előző évhez képest háromszoros volt, 2002-höz képest pedig tízszeres. Az idén a legsúlyosabb és legismertebb a Japánban történt földrengések – ami sok egyéb környezet- és természetvédelmi kérdést és vitát indított el és ezek sajnos csak néhány volt a 2011-es évi természeti katasztrófák közül…

Az ember felelőssége a technikai fejlődésével folyamatosan nő és ezt ideje felismerni és tenni – nemcsak a többi, katasztrófák súlytotta emberért, de az ottani honos- és háziállatokért, növényekért és egyéb, szavakban és javakban nem kifejezhető értékekért, ezzel együtt, a Földért.

Gaia már nem sokáig lesz kegyes hozzánk…

Egyéb forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_termeszeti_katasztrofak_csokkentesenek_vilagnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.