Főoldal » Október vége – TV kikapcsolási hét

Október vége – TV kikapcsolási hét

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amit most írok, az sok környezetvédőnek, pedagógusnak és társadalomtudósnak nem fog tetszeni. A TV önmagában nem káros. Az egy eszköz. Soha nem az eszköz káros, hanem amire használják. A TV valóban használható az emberek manipulálására is (pl. reklám), de hasznos ismeretterjesztésre is (pl. kulturális, vagy éppen környezetvédelmi műsorok). Használható néha tartalmas szórakoztatásként (pl. műveltségi vetélkedők), pihenésképpen (pl. vidám családi filmek), de tényleg vannak közízlésre veszélyes, személyiségromboló műsorok is (pl. valóságshow). Erről nem a TV tehet, nem a készülék hibája. a készülék csak egy eszköz. Nem dönt semmiről. Mindig az emberek döntenek. 2 ember. Az egyik, aki összeállítja a műsort. A másik a néző, aki kiválasztja, mit néz. És mindig a néző dönt jól vagy rosszul. Tudatosan, vagy mások által befolyásolva. Ezért lehet akár romboló hatású is a TV, amire sokan, sokszor felhívták már a figyelmet, de önmagában az csak egy eszköz. Nem a készülék káros, hanem a rossz döntések. Az is, ha rossz műsort választunk, és az is, ha nem ismerünk más szórakozást. Ezért kell néha kikapcsolni, és ezért van október végén TV kikapcsolási hét.

http://ocdn.eu/images/pulscms/NWI7MDA_/d4ed23239d28da187f7fe875c8c94158.jpg

És miért jó október végén a TV kikapcsolási hét? Azért, hogy észrevegyük: nem a TV az egyetlen kikapcsolódás. Ki lehet menni pl. a természetbe is, ahol ilyenkor, október végén a legszebbek talán a színes falevelek. (Ritkán teszek saját képet a Felsőfokon blogba, de most kivételt teszek. Ez a kép néhány napja készült Veszprémben a Barátság-parkban.)

photo5689

A modern embernek éppen az a legnagyobb problémája, hogy eltávolodtunk a természettől. Nem ismerjük a növényeket, állatokat. Általában bent vagyunk a fűtött épületben, és nézzük a TV-t. Pedig benti elfoglaltság is van bőven a TV nézésen kívül. Pl. akár egy jó társasjáték. Nem csak gyerekeknek való szórakozás, 36 évesen is lelkesen művelem. Van is itthon néhány. Pl. ez (saját kép):

photo2293

A TV-n kívüli időtöltés leginkább fantázia kérdése. Kinti elfoglaltságot is minden évszakban találhatunk (kirándulni minden évszakban lehet, ha éppen nincs nagy sár, ilyenkor meg még terméseket is gyűjthetünk, van belőlük bőven), de esős időben sokféle benti elfoglaltság is van. Vagy ha éppen nem csinálunk semmit, akár beszélgethetünk is a családdal.

De a TV kikapcsolási hét környezetvédelmi szempontból is hasznos. Mégpedig a TV áramfogyasztása miatt. És fontos, hogy tényleges kikapcsolásról van szó, nem készenléti üzemmódról, mert készenléti módban is fogyaszt áramot a készülék (a bekapcsolt állapotához képest 40%-ot), és ez nem csak a TV-re, hanem minden készenléti állapotban hagyott elektromos eszközre igaz! Ha csökkentjük az áramfogyasztásunkat, akkor annyival kevesebb áramot kell megtermelni, annyival kevesebb szennyezést bocsátanak ki az erőművek. És egy kis kikapcsolástól a TV is lassabban használódik el, kevesebb elektronikai hulladék keletkezik belőle. (Az elektronikai hulladékok veszélyes hulladéknak minősülnek, de nagyrészt újrahasznosíthatók, ezért külön törvény van rá, hogy a gyártó vagy forgalmazó köteles visszavenni az elhasznált elektronikai termékeket.) Környezetvédelmi szempontból tehát ezért hasznos ez a kezdeményezés. És ugyan a TV-ben is sok szép és jó dolgot láthatunk, de ha néha kikapcsoljuk és mást is kipróbálunk, sokkal színesebb lehet az életünk.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?