Főoldal » Októberi jeles napok

Októberi jeles napok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Októberben is vannak jeles környezetvédelmi napok. De nem a hónap végére sűrítve, mint szeptemberben. A hónap elején is van néhány világnap, ezekről még a héten pótlólag írok bejegyzést. Holnap (kedden) az Állatok Világnapjáról írok majd, aztán jön pótlólag szerdán az 1-jei Élőhely Világnap (mert az állatoknak élni is kell valahol), csütörtökön a Gyaloglók napja (ha már felkeressük az élőhelyeket, akkor gyalog tegyük), majd pénteken a Madármegfigyelési Világnap (jó program a gyalogláshoz). A két utóbbi nap most hétvégén volt, mindig október első hétvégéjén vannak. Aztán ezzel a pótlások végére érek, és jöhet a többi, jövő hétfőtől, a komposztálás napjától kezdve. Lássuk tehát az idei világnapokat a naptár szerint sorban! A világnapok listáját 3 helyről szedtem össze (1., 2., 3.), a róluk írt rövid ismertetők saját gondolataim.

Az első világnap október 1-jén az Élőhely (más néven: Habitat) Világnap. [1.] Természetvédelmi nap, amely az élőhelyek fontosságára hívja fel a figyelmet. Egyetlen állat vagy növény sem létezhet a neki megfelelő élőhely nélkül. Éppen ezért a természetvédelem, a fajok és egyedeik védelme az élőhelyek védelmével kezdődik.

Október első hétvégéjén (idén október 1-2.) 2 fontos esemény is van. Gyaloglók Világnapja [2., 3.] és Madármegfigyelési Világnap (más források szerint október 8.) [2., 3.]. A gyaloglók világnapja elsőre talán furcsán néz ki a zöld napok között, de k. ugyanazért zöld, mint az autómentes nap. Aki gyalogol, nem termel kipufogógázt. A madármegfigyelés pedig a természetvédelem fontos része. Leggyakoribb eszköze a gyűrűzés, amivel azonosítani lehet a madarakat, így követni lehet az útvonalukat és megfigyelhető az életmódjuk. Így könnyebb megvédeni őket.

Október 4. az Állatok Világnapja. [1., 2., 3.] Minden állatról szól ez a nap. Nem csak a védettekről. Akár az erdő, mező állatairól, akár a háziállatokról, vagy a városi galambokról, kóbor kutyákról, macskákról… Az állatok a természet fontos részei, és az ember miatt védelemre szorulnak. Ne bántsuk, ne irtsuk őket, ne veszélyeztessük az élőhelyüket, védjük meg őket magunktól!

Október 10. a Komposztálás Napja. [1.] Miért környezetvédelmi nap? Mert a komposztálás nagyon hasznos. Ha a kerti hulladékokat nem égetjük el, hanem komposztáljuk, akkor nem szennyezzük a levegőt, és nem kell talaj- és vízszennyező műtrágyákkal pótolni a talaj erejét. Elég a komposzt és a szerves trágya, ahogy régen is volt.

Október második szerdája, idén október 12. A természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja. [2., 3.] a katasztrófák nagy részét nem tudjuk megakadályozni, de egy részüket közvetlenül vagy közvetve az ember (is) okozta. És az ember tud leginkább védekezni ellenük. Megvédjük magunkat és a természetet. Ezért kell egy ilyen világnap.

Október 16. Élelmezési Világnap. [1., 3.] Az élelmezés szorosan összefügg a környezetvédelemmel. Az élelmiszerek előállítása lehet környezetbarát és lehet természetkárosító is. Lenne mindenkinek elég élelmiszer a világon, csak az elosztással, a termelés módjával és a pazarlással van a baj… Ezekre hívja fel a figyelmet ez a világnap. (A témában tudom ajánlani ezt a cikket is.)

Október 17. A szegénység felszámolásának világnapja. [3.] Ez fontos téma, de én sem értem egészen, miért sorolták a környezetvédelmi napok közé ott, ahonnan vettem a dátumot. Ez inkább gazdasági és politikai kérdés. Fontos lenne megvalósítani ezt a célt, de a módját én sem tudom…

Október 21. Földünkért Világnap. [1., 2., 3.] Általános környezetvédelmi világnap Földünkért. Mert csak egyetlen Föld van. Meg kell őriznünk, hogy utódaink is élhessenek ezen a bolygón.

Október 24. Éghajlatvédelmi Világnap [1.] Ahogy már tapasztaltuk, az éghajlat folyamatosan változik. Ennek vannak jó és rossz következményei is, de összességében azt mondhatjuk, hogy ez a folyamat felborítja a természet egyensúlyát. Most éppen geológiailag is felmelegedő korszakban vagyunk, de az ember ezt a melegedést viszonylag rövid idő alatt jelentősen felgyorsította. És ezt a felgyorsult melegedést egyre kevésbé viseli el a természet. Az éghajlatváltozás tehát nagyrészt az ember felelőssége. Erről szól ez a világnap.

Október végén (idén szerintem október 24-30.) TV kikapcsolási hét. [1.] Bevallom, ez nekem új. De talán kétféleképpen is összefügghet a környezetvédelemmel. Egyrészt a TV áramot fogyaszt, amit meg kell termelni az erőműben, és ebből a termelésből szén-dioxid jut a környezetbe. Egy-egy TV esetében ez még nem sok, de ha az egész országban mindenki kikapcsolja egy egész hétre, az már jelent valamit. Másrészt ha felállunk a TV elől, akkor akár a szabadba is kimehetünk. Október végén pedig még érdemes a természetben lenni, nézni a színes leveleket, sétálgatni a friss, puha, színes avarban… És mivel már kevés levél van a fákon, a még el nem bújt madarakat, mókusokat is könnyebben megfigyelhetjük.

Október utolsó munkanapja (idén október 31.) Takarékossági Világnap. [2., 3.] A takarékosság sokak számára pénzügyi fogalom. De takarékoskodni nem csak a pénzzel lehet. Létezik pl. anyag- energia- és víztakarékosság is. És ezek már környezetvédelmi cselekvések, ráadásul pénzt is megtakarítunk velük! Ezért környezetvédelmi nap a Takarékossági Világnap.

Mint láthatjuk, októberben is sokat tehetünk a környezetért, csak akarni kell! A természet ősszel aludni tér, de mi továbbra is vigyázzunk éberen a környezetre. Megéri!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.