Főoldal » Olcsóbb fűtés, halálos kockázatokkal

Olcsóbb fűtés, halálos kockázatokkal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már javában tart a fűtésszezon, azonban sok embernek fogalma sincs, mekkora kárt képes okozni magának, családjának, szomszédjainak és az egész környezetének azzal, ha nem megfelelő anyagokkal tüzel. Sajnos egyre több hazai településen válik egészségtelenné a levegő a téli fűtési szezonban.

Bár a fa- és papírhulladék kivételével tilos szeméttel fűteni, azonban a helyhatóságok nagyon nehezen tudják tetten érni a szabálytalankodókat, holott nagyon súlyosan mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe. Magyarország ellen még javában tart az uniós jogsértési eljárás is a határértéket meghaladó szállópor-légszennyezettség miatt.

A lakossági gázfelhasználás csökken, ezzel párhuzamosan természetesen nő a szilárd tüzelőanyag fogyasztás, a PM10 (kisméretű szálló por) szennyezettség emelkedésének fő okai pedig a lakossági fűtés és a közlekedés. A csökkenő tendencia 2009-ben fordult át növekedésbe. A tavalyi év magasabb szennyezettséggel járt azonban nemcsak hazánkban, hanem az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálata szerint a trendfordulat az EU átlagban is látható.

A legtöbb magyarországi mérőállomáson tavaly emelkedő szállópor-szennyezettséget mértek, sajnos a 2011-es összesített adatok szerint mind az 56 mérőállomáson előfordult, hogy az éves határértéket meghaladó volt a szennyezettség, és az állomások 80 százalékánál jogszabályok által megengedett 35 napnál is több alkalommal történt túllépésAz idei évről még nem lehet átfogó képet adni.

Halálosan mérgező

A jelenség mögött részben az állhat, hogy az egyre romló pénzügyi helyzet miatt a lakosság sok helyen a gáztüzelésről áttért a szénnel, fával történő fűtésre, de ez még nem lenne önmagában elég. Az is gond, hogy gyakran rossz minőségű fűtőanyagokat égetnek. Én is tanúja voltam már, hogy vannak, akik szemrebbenés nélkül és teljes megnyugvásban sokszor illegálisan égetnek, dobálják be a sok műanyagot. Csakhogy a legtöbb háztartásban nyilvánvalóan nem környezet- és levegőtisztaságvédelmi szakemberek laknak és fűtenek, így feltételezhetően nem tudják, a műanyag és egyéb illegális hulladékokkal mennyi halálosan mérgező vegyületet juttatnak a levegőbe. A másik oka a rossz levegőminőségnek, hogy késlekednek a közlekedéssel kapcsolatos lépések megtételével.

Könnyű mondani, hogy fűts gázzal

Az egészségtelen levegőminőség már jelentős akut egészségi hatásokat vált ki, különösen a légszennyezettségre érzékenyeknél. Ilyen rossz levegőminőségnél csak annyit tehetünk, hogy csökkentjük a szabad levegőn tartózkodási időnket, ehhez hozzátartozik a szabad levegőn eltöltött aktív testmozgásunk csökkentése is. Emellett javasolt még a gépjárművek, főleg a dízel üzeműek használatának kerülése, ehelyett érdemes főként tömegközlekedési járművekkel, kerékpárral (maszkkal együtt) elindulni. Szokták még ilyenkor azt is tanácsolni, hogy menjünk gyalog, azonban ennek maszk nélkül megintcsak nem vagyok a híve, hiszen maszk nélkül ekkor sokkal több káros anyagot szívnánk be a friss levegőn. A hatóságok természetesen a fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelés előnyben részesítését tanácsolják azonban ezt nehéz anyagi helyzetben lévő lakosságnak nem sokat ér tanácsolni. Azok, akik anyagilag nem engedhetik meg a gáztüzelést – horribilis árai miatt lassan már egyre kevesebben – azok nehezen tudnak bármit is tenni ez ellen. A PM10-szennyezés miatt mégis Magyarországon évente mintegy 16 000 ember hal meg idő előtt és több mint 10 millió napot töltenek el betegen. 

A lakosság fűtésével összefüggő levegőtisztaság-védelmi tilalmakat egyébként a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. §-a írja elő. A rendelet szerint a háztartási tüzelőberendezésben a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék kivételével tilos hulladékokat égetni. “A szabályok betartásának ellenőrzése a kormányrendelet alapján jegyzői feladat, aki a rendelkezés megsértése esetén bírságot szabhat ki. Az ellenőrzésre a Polgármesteri Hivatal jegyzői hatáskörben eljáró hatósági ügyintézője jogosult, az ellenőrzés helyszíni szemle tartásával valósul meg. Az ellenerőzések általában panaszbejelentések alapján zajlanak.” A létező jelenség ellenére azonban a tapasztalatok szerint a lakosság részéről nem jellemző ez a fajta panaszbejelentés.

Az időjárás is nagyon felelős a helyzetért

Természetesen önmagában nem elég az ilyen rossz levegőminőséghez a fafűtés és közlekedés, az időjárásnak is igen meghatározó szerepe van a légszennyezettségi helyzet alakulásában. A magas koncentráció értékek kialakulásáért az a felelős, hogy ősszel és a téli hónapokban jellemző úgynevezett inverziós időjárás helyzet. Kialakulásának feltétele a szélcsend és a derült, felhőtlen éjszaka. Az inverzió, illetve a nagy páratartalom sajnos általában kedvez a szennyezettség felhalmozódásának. Az utóbbi évek megfigyelései egyértelműen igazolni tudták, hogy a kedvezőtlen légszennyezettségi szituációkat az időjárás változása, a szél élénkülése vagy a csapadék szüntette meg.

Fontos tehát megérteni, hogy nem szabad felelőtlenül mindenfélét a tűzre rakni, és ha már elkerülhetetlen a légszennyezés, akkor betartani a közlekedésre fent leírt alapelveket, mert ha magunktól annyit nem is tehetünk, hogy átállunk gázra, legalább a fenti, ingyenes, egyértelműen tőlünk függő dolgokat megtehetjük és máris javítottunk saját, családunk és környezetünk helyzetén.

Vezérkép
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.