Főoldal » Önkéntesség a környezetvédelemben

Önkéntesség a környezetvédelemben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezetvédelemben a legfontosabb az összefogás, amelynek az egyik hasznos és fontos eszköze lehet az önkéntesség. Az önkéntesség és a környezetvédelem kapcsolatát akkor ismerhetjük meg igazán, ha előtte tisztázzuk az önkéntesség fogalmát.

Mi az önkéntesség?

A Wikipédia szerint ez:

Az önkéntes munka mások által ki nem kényszerített, el nem rendelt, nem kötelező, kifejezetten személyes akaratból született, közvetlen anyagi haszonnal nem járó (tevékenység), melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

Az onkentes.hu szerint:

Az önkéntesség…

.…olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek , vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

Látható, hogy az önkéntesség meghatározása viszonylag egységes, a kétféle definíció szinte csak a szavak sorrendjében különbözik egymástól, de a lényegük ugyanaz. Összefoglalva a következők jellemzők az önkéntességre:

  • Nem kötelező, az önkéntes saját, szabad akaratából végzi a munkát.
  • Az önkéntes számára a munkavégzés közvetlen anyagi haszonnal nem jár.
  • Az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt.
  • A fogadó szervezet számára a munka hozzáadott értéket jelent.

A környezetvédelemben is hasznos és fontos az önkéntesség. A környezetért ugyanis nem csak a környezetvédelmi cégek, intézmények, a nagyvállalatok környezetvédelmi felelősei és a környezetvédelmi szakemberek tehetnek, hanem akár egy hétköznapi ember is. Ebben a blogmagazinban már több blogban, számtalan cikkben foglalkoztunk azzal a témával, hogy egy hétköznapi ember hogyan zökdítheti otthonát, életmódját, hogyan csökkentheti ökológiai lábnyomát és hogyan védheti a környezetet. Aki ennél többre vágyik, és az átlagnál magasabb szinten érdekli a környezetvédelem, de mégsem környezetvédelmi szakember, annak ajánlott a környezetvédelmi önkéntesség. Így egy hétköznapi ember is szakszerű segítséget nyújthat szervezett kereetek között a környezetvédelmi problémák megoldásában.

Milyen önkéntes feladatokat vállalhat egy környezetvédő? Ez leginkább a fogadó szervezettől függ, lehet akár természetvédelmi feladat is (pl. békamentés), környezeti nevelés (pl. környezetvédelmi vetélkedő gyerekeknek), hulladékgazdálkodás (pl. önkéntes szemétszedő akciók), részvétel környezetvédelmi rendezvényeken, ilyen rendezvények megszervezésében, lebonyolításában, stb.

Kik várják az önkéntes környezetvédőket? A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány szervezettípust, ahol szívesen foglalkoznak önkéntesekkel:

Hasznos tippeket találunk a kornyezetvedelem.lap.hu és az onkentes.lap.hu oldalakon is.

Mindenkinek kellemes önkénteskedést és tiszta környezetet kívánok!

Források:

  1. http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96nk%C3%A9ntes_munka
  2. http://www.onkentes.hu/cikkek/mi-az-az-oenkentesseg

Vezérkép forrása (a Google képkeresőből): http://infocegled.supervoov.com/external/uploaded_images/4e03b6b944c73.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.