Főoldal » Önkéntesség zöldben

Önkéntesség zöldben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt a kérdést az élet más területein fel lehetne és érdemes feltenni, esetünkben zöld projektet vagy projekteket szeretnénk megvalósítani. Ezzel pedig jó példát mutatni az egyetemi polgárok és a társadalom számára. Például egyetemi zöld körünknek (SZTE TITOK Klub) ez az alapvető célunk. Így minden olyan környezettudatos ügy mellé szívesen odaállunk, amiben személyes meggyőződésünkből látjuk azt, hogy ez hasznos a társadalom számára és hacsak egy picit is, de jobb hely lesz a világ általa.

Mindez természetesnek vehető azonban, hogy minden így is működjön, ahhoz önkéntesek, aktív tagok kellenek rövid távon is. Hosszabb távon való működéshez ettől többre van szükség, mert az önkéntesek hamar szét tudnak széledni, ha csak egy-egy esemény tartja össze az embereket. Ahhoz, hogy ez jobb legyen folyamatosan fejlődő közösségre van szükség. A közösség viszonylag stabil lehet hosszú ideig, ugyanakkor az egyegyetemen az állandóság fogalma nem létezik. Ennek oka hallgatói lét és az élethelyzetek változása, ezzel folyamatosan félévről félévre küzdeni kell, miközben azt is elvárható, hogy ennyi időre mindig legyen valami terv  az aktuális félévre.

Mindeközben pedig a közösség is működjön. Ezt rendszeres találkozókkal és közösségi eseményekkel és közös zöld akciókkal lehet elérni. Tapasztalataim szerint szükséges legyalább egy vezető, vagy vezetői kör, ami keretet ad mindennek, ez a feladatmegosztás miatt is fontos. Továbbá részben szakmai feladatot is ellátunk, szervezetekkel kapcsolatot tartunk fenn, döntéseket kell hozni. Ez utóbbiba be lehet és jó esetben kell vonni a közösség minden tagját, hiszen róluk is szól a történet. Ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő kontrollra, mert mindenki tehet javaslatot képzettségi szintjétől függetlenül. Így a közös döntés nehézkes lehet, ezért érdemes lehet számot vetni arról, hogy ki szólhat bele szakmai döntésekbe, vagy szétválasztani a szakmai, szervezeti és a közösségi életet érintő ügyeket, ami nem mindig egyszerű. Természetesen arról sem érdemes mefeledkezni, hogy a közösség bármely tagjának lehet szuper ötlete, vagy ami tovább lendítheti a megoldási folyamatokat. Egy-egy helyzetben a szabadság foka és a közösség egészének mozgástere jelentősen függ attól, hogy egy saját projektről beszélünk vagy egy megbízási szerződésről, vagy egy megnyert pályázatról. Előbbiben nagy szabadágunk van hiszen mindenről mi döntünk és nem is nehéz. Utóbbiban vannak elvárások, feltételek amiknek meg kell felelni, viszont a saját ötlet nélkül gyakran nem működik, és források nélkül sem.

Mindemellet pedig célszerű egységet teremteni, tisztségeket, jutalmat osztani, mert az egész önkéntes és nonprofit alapokon nyugszik. Ezzel embereket megnyerni, hogy álljanak mellénk azért, hogy végülis a közjóért tevékenykedjenek személyes meggyőzödésük, motivációjuk, hivatástudatuk, vagy felelősségtudatuk által, ráadásul ingyen. Igazi kihívás ilyen fiatalokat találni.

Minderre vállalkozik egy önkéntes, amikor nálunk tevékenykedik. Ugyanakkor önkéntesség ide vagy oda, az önkéntesnek is léteznie kell. Dehát akkor miért érdemes önkéntesnek lenni?

Amiért nálunk érdemes:

– Tenni a környezet védelméért és a közjóért – Hasznosság érzése

– Új dolgokat tanulni, és a tettek mezejére lépni – Elméleti, gyakorlati tudás

– Tapasztalatot szerezni zöld és szervezeti ügyekben – Tapasztalat

– Ismeretségeket kötni a közösségben, ezen kívül szakmai szervezetekkel, partnerekkel – Hasznos kapcsolatok

– Közösségi eseményeken résztvenni  – Közösséghez tartozás

– Zöld akciók részesei lenni – Felelősségtudat

– Kedvezményes fénymásolás, nyomtatás stb. – Kedvezmény

Ami anyagi forrásoktól függ:

– Tevékenységekért, tisztségek időarányos vállalásáért: pontokat szerezni, alternatív pénzt Suskát kapni, (A pontok kedvezményre vagy hasznos dolgokra válthatók) – Alternatív megoldások

– Étel, ital, utatási hozzájárulás vagy az egész díj, szállás, – Ellátás

Előbbiek általában pénz nélkül is működnek, max. a kedvezményekhez megállapodás szükséges. Utóbbiak érték vagy pénz alapú dolgok, amihez megbízás vagy pályázat szükséges.

Egy biztos, ha kiartóak vagyunk akkor mindenki profitálhat ezekből, a környeztünket is beleértve. Természetesen az új ötletek révén bövülhet azon pozitívumok köre, amivel önkénteseinknek megháláljuk a közjóért végzett munkájukat.

Valamennyi egyetemen működik már rövidebb vagy hosszabb ideje zöld szervezet vagy ezután tervezik indítását. Biztos vagyok benne ezek a kérdések felszínre kerültek és jó esetben már megoldásra találtak vagy ha még nem akkor segítségül szolgáltam példánkkal, azoknak is akik önkéntesek szeretnének lenni ezen a terlületen. 

Forrás: SZTE TITOK Klub (MOSTart) – Vörös Sándor

Kép forrása: http://www.pluszportal.ro/kepek/2009/oktober/onkentes.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.