Főoldal » Óraátállítás

Óraátállítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vasárnap óraátállítás lesz! Hajnali 3-ról 2-re kell visszaállítani az órákat. Így 1 órával később lesz reggel, többet lehet aludni. Ez jó hír, de nem ezért írok az időszámításról egy környezetvédelmi blogban.

Magyarországon 1979-től van nyári időszámítás. Előtte is volt már, de évtizedekig szünetelt. Eredetileg március végétől szeptember végéig tartott (a tavaszi és az őszi napéjegyenlőséghez igazodva), de az utóbbi néhány évben március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

A nyári időszámításnak nem az az egyetlen következménye, hogy tavasszal kevesebbet, nyáron többet alszunk; nem is csak annyi, hogy aki 3 műszakban dolgozik, annak az éjszakás műszak tavasszal rövidebb, ősszel hosszabb; és nem is csak annyi, hogy nyáron 1 órával többet mutatnak az órák. A fő oka az energia-megtakarítás volt.

Ha nyári időszámítást vezetünk be, akkor a tavaszi napéjegyenlőségtől az őszi napéjegyenlőségig kevesebbet kell világítanunk. Ezzel csökken az áramfogyasztásunk, így kevesebb szennyezést termelnek az erőművek.

Ősztől tavaszig viszont nem lenne ilyen hatása a nyári időszámításnak, mert amennyivel kevesebbet kell világítani este, annyival többet kell világítani reggel. Éppen ezért nem érdemes Ukrajnát követni és egész évre a nyári időszámítást bevezetni, mert csak tavasztól őszig érvényesül a jótékony hatása.

Télre inkább a téli időszámítást ajánlom, mert az felel meg a természet ritmusának, a Nap járásának. (Téli időszámítás esetén délben delel a Nap, nyári időszámítás esetén viszont 13:00-kor éri el pályája csúcsát.)

Amikor a nyári időszámítást bevezették, akkor még a világítás volt a fő áramfogyasztó, de azóta megváltozott a helyzet, egyre több elektromos berendezést használunk, és ezek gyakran több áramot fogyasztanak, mint a világítás (főleg akkor, ha a hagyományos izzókat kompakt fénycsőre cseréljük). A légkondicionálók gyors terjedése miatt a nyári időszámítás jótékony hatása egyre kevésbé érezhető, mert hiába világítunk kevesebbet nyáron, a légkondicionálók működtetése több energiába kerül, mint amennyit a kevesebb világítással megtakarítunk. Éppen ezért több ország  (köztük Magyarország is) tervezi a nyári időszámítás eltörlését.

A nyári időszámítás bevezetésének eredeti okát (a világítás csökkentését) a mellékelt táblázat szemlélteti. (Open Office és Excel formátumban is letölthető.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.