Főoldal » Orbáncfű

Orbáncfű

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy érdekes gyógynövényre találtam a minap, csillogó sárga virágok, mintha szeplős lenne, kis sötét foltok díszítik szirmait. Könnyen észrevehető természeti kincsünk. Nem tudtam eljönni mellette néhány kattintás nélkül is láthatjátok a galériában.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) az orbáncfűfélék (Hypericaceae) családjába tartozik, a Kárpát-medence igen gyakori növénye. Napos, meleg réteken, lejtőkön fordul elő.

 

Juliustól – augusztusig virágzik. A virágok 20 – 25 mm átmérőjűek. Öt sárga, tojásdad sziromból állnak. A levelek lándzsásak, kihegyezettek, a levél szél épp vagy fogazott.

Köztudottan gyógynövény. Már a középkorban használták, nem is akármire, hiszen ördögűzési szertartások kelléke volt.

 

Rendkívül összetett hatású gyógynövény. Manapság tudományosan igazolt hatásos depresszió ellen, és idegi alapon működő betegségekre, gyomor panaszokra, gyomorfekélyre. Nyugtató hatású, ha teát készítünk belőle és esténként megiszunk egy csészével garantált jól fogunk tőle aludni. Alvás zavarokra kiválóan működik. Ezen kívül immunrendszert is erősíti, így szinte bárki ihat hetente egy két csészével.

 

Láthatjuk milyen értékes mindenki számára használható gyógynövény is ez az orbáncfű. Most lássuk néhány mellékhatását.

Állítólag teheneknél megfigyelték, hogy a világos szőrűek, ha sokat ettek a fűből felhólyagosodott a bőrük, ezt már olvastam néhány helyen, ha sokat fogyasztunk, belőle kellemetlen bőrgyulladáshoz vezethet, főleg ha napsugárzás ér minket.

 

Így ajánlatos fehér bőrűeknek este fogyasztani lefekvés előtt, vagy ha nappal van, kedvünk orbáncfű teára próbáljuk meg kerülni a fényt, és persze ilyenkor sem vigyük túlzásba.

 

M.János

 

forrás:

 http://bolthely.hu/arcanum/id/02346_Kozonseges_orbancfu_viragos_hajtas_40g_Herbaria_

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.