Főoldal » Ornitológiai csoda – A tündérmadár jelszót talált ki a kakukkfiókák ellen

Ornitológiai csoda – A tündérmadár jelszót talált ki a kakukkfiókák ellen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ausztrál tündérmadarak érdekes trükköt találtak ki a fészek biztonsága érdekében, jelszóval védik meg saját fiókáikat a kakukkfiókáktól. Mivel fészkükbe gyakran kerül kakukktojás, csak így tudnak védekezni ellene.

A kakukktojás ugyanúgy néz ki, mint a tündérmadár tojása, de a fióka sokkal korábban kel ki és kilöki a többi tojást a fészekből. 

A tündérmadár napokon belül is észre tudja venni, hogy idegen tojás kerül a sajátjai közé, mert egy nagyon érdekes megoldást alkalmaz, megtanít még ki nem kelt fiókáinak egy titkos jelszót. A jelszó az adott fészekre jellemző. A kutatók felfedezték, hogy minél többet énekelte a madár a hangsort még amikor a fiókák a tojásban voltak, annál biztosabban tudták a fiókák visszaadni azt a bizonyos hangot.A tündérmadár fiókáknál a keltetési idő öt nap. Mivel a kakukkfiókák két nap alatt kikelnek, sokkal kevesebb idejük van megtanulni a hangot. A kakukkok így nem tudják a jelszót és ez buktatja le őket. Ha nem jön a megfelelő jelszó, a madár otthagyja a fészket.

Sonia Kleindorfer, a Flinders University kutatója és kollégái a következő vizsgálatsorral jöttek rá erre a a különlegességre: rögzítették a madarak énekét, amikor a fészekhez visszatértek. Egy tizenegy elemből álló hangsort rögzítettek több esetben, melyek közül megfigyelésük szerint az egyik elem mindig az adott madárra volt csak jellemző. Amikor a fiókák ételt kértek, ezt az egy elemet ismételgették, mint egy jelszót. Ha nem jön a megfelelő jelszó, a madár otthagyja a fészket.

Eddig nem tudták, hogy ezek a hangok tanultak, azt hitték genetikailag jellemzőek a madarakra. A tanult képesség bizonyítékaként Kleindorfer ezért még a betanítási folyamat előtt kicserélte a tojásokat, egy másik tündérmadár fészkébe tette azokat. A tapasztalat az volt, hogy a fiókák az új fészek gazdájának az énekét tanulták meg, nem a biológiai anyjuk hangsorát ismerték.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.