Főoldal » Ötletpályázat 4. rész Zöld felületek a Városligetben

Ötletpályázat 4. rész Zöld felületek a Városligetben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„ Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent..”

Én itt „…Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom..” ( Radnóti: Nem tudhatom)

Aki múzeumot akar építeni az kivágandó fákat, hasznosítási számításokat (?) funkcionális szerkezeteket, szabad vonalvezetésű úthálózatot lát.  A zöldről elég annyi, hogy „Anyagi eszközök hiányában fenntartásuk nehézségekbe ütközik.”[token node title-raw]

Mennyivel könnyebb lesz, ha 160 milliárdért beépítjük. Bizonyára alacsonyabbak lesznek fenntartási költségei….annak a pár négyzetméternyi zöldnek, ami kimarad!
Az évszázad építkezése csak a felépítéssel számol. A fenntartást oldja meg, aki akarja. Így megy ez nálunk ( Lásd CET)
Szerencsére bemutatja az ötletpályázat a beépítendő Városliget zöld felületeit (5.4) és a Növényállományt (5.5). ( Szerintem innen hiányzik egy lap, ahol az állatvilággal, mókusokkal, sünökkel, gyíkokkal, tücskökkel, békákkal, madarakkal is foglalkoznak, meg még egy lap, amire felírják az itt élők helyzetének bemutatását is…de biztosan előkerül az is, mire szükség lesz rá.) Lesz itt majd Ökológiai Központ is….a mai életközösségek helyén. A préselt virágok és a kitömött állatok kevesebb bajjal járnak, kisebb helyen elférnek.

Zöld felületek. „Vegyes képet mutatnak és megújításra szorul”. Így igaz.

Tudjuk, hogy egy 2009-es tanulmány szolgált a dokumentum alapjául, érdemes ezért néhány kiigazítást tenni. A „zárványként megjelenő lakóház” –ban ma az Itató Nyereg nevű vendéglátó egység várja a látogatókat. 18 évre adta bérbe számára a Zuglói önkormányzat.
Remélem ez a zárvány lesz a Gasztrofalu centruma. Hogy ne kelljen végkielégítést fizetni nekik….még 15 évre.
A múzeumot építő, történelemmel, művészettörténettel, múlttal foglalkozók nem tudták átlépni a saját árnyékukat, a bemutatás a múlt bemutatásává válik: „ Határozott történelmi tengely volt a Városligetben, a Városligeti fasor meghosszabbításában folytatódó vonal, mely a nagy rondóba torkollik, ( helyesen előbb a kis, majd a nagy rondóba) és az egykori vásárváros területének is a tengelyét képezte.”

[token node title-raw]

Ma a Városligeti fasorból nézve az 56-os emlékmű veszi el a kilátást és akadályoz meg bármilyen vonalhúzást. (Mekkora tévedés volt ide építeni! Mint a Sztálin szobor!)
Már csak az idősebbek emlékeznek rá, hogy egykor nagy ötlet volt ide telepíteni a Budapesti Nemzetközi Vásárt. Kicsi volt, szűk volt, de dagadtunk a büszkeségtől.
Ma épületmaradványok emlékeztetnek a múltra, de itt is működik egy kerékpárosok számára is használható vendéglátó egység.
“Visszaállítandó a Városligeti fasor meghosszabbított vonalát az Iparcsarnok épületével összekötő gyalogos útvonal (16. o.)” Ez már a jövő víziója. Mert Az Iparcsarnok helyén a Petőfi Csarnok van, melyet néhány hónapja Petőfi Rendezvény központtá neveztek át és felújították 120 millióért. A Városligeti fasorból a vonalhúzást az ötvenhatos emlékmű akadályozza…( remélem megy a szobortemetőbe, vagy  más, méltó helyre), de a Petőfi Rendezvényközpontig le kell küzdeni még egy akadályt…ez a Hungexpo régi épülete. Út is lesz a helyén ( sétáló) és múzeum is…..megoldható.
120 millióért bizonyára könnyebben bontható lesz a PECSA, mert „átalakításával vagy bontásával” a helyére épül majd a 15 000.- m2-es alapterületű Gyermek- és  Ifjúsági Tudás és Élményközpont. Istenem…csak nem ablakon kidobott pénz az a 120 millió?

Minden változik! Nem lépünk kétszer ugyanabba a folyóba…. A bontás megkönnyítésére

( mert mi másért?) a közelmúltban kötöttek szerződést az épületet üzemeltető Cortinia Kft-vel, szintén 18 évre.

Aki elveszítette a fonalat íme az időszalag:
Kezdetben vala az Iparcsarnok….
majd Petőfi Csarnok….
átnevezve Petőfi Rendezvényközponttá ( 2013!)

felújítva 120 millióért,(2013.)

bérbeadva 18 évre…(2013)
majd a jövőre elbontva, átépítve

Gyermek- és  Ifjúsági Tudás és Élményközpontként támad fel.…

 [token node title-raw]

Hogy ennyi épület probléma hogy kerül a „zöld felület bemutatása” anyagrészbe? Ha átnevezzük őket sportolásra alkalmas területnek, máris zöld felület lesz. Vagy ha zöldre festjük az épületeket.

Csak itt motoszkál bennem újra és újra a kis ördög: Nem kellett volna mégis megnézni azt a Városligetet, mielőtt épületek elhelyezésére írunk ki pályázatot?

 

Következő rész: a Növényvilág bemutatása.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.