Főoldal » Pácin

Pácin

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

    A tanári munka egyik szépsége, hogy táboroztatni vihetjük a gyerkőcöket. Tavaly nyáron a Gólyafészek Gyermektábor (galéria 1.-3. kép) volt az egy hetes kikapcsolódásunk helyszíne. A tábor Pácinban található. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy látogasson el ide. Ehhez adnék most egy kis kedvcsinálót.

     Pácin Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a szlovákhatár mellett elhelyezkedő község. Autóval a 37-es és a 4-es út Salgótarján és Tuzsér közötti szakaszán érhető el. Vasúton Sárospatak vagy Sátoraljaújhely állomásig tudunk utazni, ahonnan rendszeres buszjáratok közlekednek a településre. A merészebbek kerékpárral vagy akár gyalog is felkereshetik Pácint. Utóbbi esetben az Alföldi Kéktúra Sátoraljaújhely-Alsóberecki-Karos-Karcsa-Pácin útvonalon célszerű haladni. Míg ha a kerékpár mellett döntünk, akkor több, zempléni kerékpár túraút közül választhatunk.
     Szlovák oldali testvér városa Nagykövesd (Velky Kamenec). Lakossága 1417 fő (2010. január 1-i adatok alapján), melyek 94%-a magyarnak, 6% pedig cigánynak vallja magát.
     Árpád-kori település, melynek nevét először 1247-es oklevelekben említik, mint Roland nádor birtokát. A történelem során „tulajdonosa” és neve is többször változott. Ezen név változatok között találjuk a következőket: Pachin, Pácsin, Paczén, Paczyn.
     Közigazgatását 1919-ig Nagykövesden, 1920 és 1950 között pedig Karcsán, a körjegyzőségben intézték. 1950-től kezdve azonban önálló tanácsot alapítottak a községben, bár 1977 és 1988 között Karcsával közös tanácsa volt. De 1990-től már önálló önkormányzati testülettel rendelkezik. Pácint az 1820-as tűzvész szinte teljesen porig égette.
      A település látnivalói között találjuk a XVI. századi Mágochy-Alaghy-várkastélyt, (galéria 4. kép) mely a késő reneszánsz építészet egyik ékes képviselője. Ebben a kastélyban működik a Bodrogközi Kastélymúzeum is.
     A Karcsa-tó partján – mely a Bodrog egyik holtágából alakult ki  (galéria 5.-8. kép)- lehetőség van a sokoldalú kikapcsolódásra. Csónakázás, fürdőzés mellett a tó a horgászatra is alkalmas, aminek alkalmával törpeharcsát, keszegeket, kárászokat, pontyot és amurt is lehet fogni.

(A kastély képéért köszönet a wikipédiának. A többit én magam készítettem :) )

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.