Főoldal » Papírmentes nap

Papírmentes nap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Április 22. nem csak a Föld napja, hanem idén tavasztól papírmentes nap is lesz. Eredetileg a Richpoi Hírek pozitív hírlevelében kaptam az információt erről a napról, aztán ellátogattam a rendezvény honlapjára is. Most ezt a napot mutatom be saját bevezető gondolataim után a rendezvény honlapját követve.

A papírmentes nap főleg az erdők megmaradásának érdekében fontos. Az erdők fái nem csak alapanyagként szolgálnak az embereknek (papír- és bútorgyártáshoz, fűtéshez, stb.), hanem tisztítják a levegőt, élőhelyet biztosítanak erdei moháknak, gombáknak, rovaroknak, de akár gerinceseknek is (madaraknak, mókusnak, stb.), és árnyékoló hatásukkal az erdő kellemes klímáját is megteremtik. Az erdőben nem csak fák élnek (hanem pl. bokrok, lágyszárú virágos növények, mohák, gombák, és különféle állatok is), de mégis a fák az erdő, mint éltközösség legfontosabb elemei. Ha nincs fa, akkor nincs erdő sem. És az erdőkben él a szárazföldi növény- és állatfajok többsége.

Éppen ezért talán érthető, hogy az erdőket minél jobban kímélni kell, hogy minél hosszabb távon megmaradjanak (lehetőleg természetes vagy ahhoz közeli állapotban). A kímélés egyik alapvető módja a fakitermelés csökkentése. Ez Magyarországon különösen fontos, mert az országnak csak 18%-át borítja erdő, és ahhoz, hogy önellátók legyünk fából legalább 25%-os erdősültség szükséges. És akkor még a természetvédelmi szempontokat nem is említettük… A kitermelt fa nagy része háromféleképpen hasznosul. Fűtésre, bútorgyártásra, és papírgyártásra. A papír legnagyobb részét pedig az irodai adminisztráció fogyasztja.

Pedig van más megoldás is. Az adminisztrációt már nem csak papíron intézhetjük. A postai levelezésnél gyorsabb is az e-mail, papírkímélőbb is, és biztosabban eljut a címzetthez. Biztosabb az is, hogy nem olvassa el más, csak a címzett! (Persze még nincs mindenkinek e-mail címe, de ilyenkor meg ott a telefon, azon is közölhetjük a mondandónkat.) A dokumentumokat számítógépen is nyilvántarthatjuk. (Az egyik legjobb példa talán a Felsőfokon főszerkesztősége: mindent e-mailben, vagy online élő kapcsolatban beszélnek meg, és minden dokumentumot számítógépes formában osztana meg egymással, így egyszerre többen is szerkeszthetik ugyanazt a dokumentumot, látják egymás szerkesztéseit, és nem kell újra és újra kinyomtatni a terveket minden apró változás után…)

Persze a számítógép is okoz környezeti károkat: a gyártásához műanyagra, nemesfémekre és más anyagokra is szükség van, elhasználódása után veszélyes hulladéknak minősül, de szerencsére nagyrészt újrahasznosítható, és ugyan az e-mail küldés is szén-dioxid kibocsátással jár (egy CO2-semleges e-maileket hirdető oldal szerint 4 gramm szén-dioxid szabadul fel egy e-mail elküldésekor), de egy fa élete során annyi szén-dioxidot köt meg, hogy ezt bőven kiegyenlíti, és még a természetet is védjük a papírhasználat mellőzésével. Ha valamiért mégis papírt kell használnunk, akkor lehetőleg eleve újrahasznosított papírt vegyünk, kétoldalasan és helytakarékosan nyomtassunk (ha mégsem, akkor az üresen maradt másik oldalt, vagy az oldalak üresen maradt felületeit használjuk fel firkapapírnak, ahogyan az pl. a veszprémi Csalán Egyesületben is szokás), és az elhasznált papírt gyűjtsük szelektíven, hogy újra papír legyen belőle, ne kelljen a papírfelhasználásunk miatt újabb fáknak meghalnia. Ezek a tanácsok a Richpoi oldalán is megtalálhatók:

1. Minden nyomtatás és másolás előtt gondoljuk át, hogy valóban szükséges-e.
2. 1 oldalas helyett 2 oldalas nyomtatást használjunk. Érdemes alapbeállításként is a 2 oldalas nyomtatást megadni.
3. Ha muszáj nyomtatni, használjunk újrahasznosított papírt.
4. Nyomtatás előtt csökkentsük le a betűméretet, így kevesebb lapot kell elhasználnunk!
5. Csak a szükséges oldalakat nyomtassuk ki. Ehhez a nyomtatási beállításoknál a Nyomtatási tartományban választhatjuk ki, hogy melyik oldalakat szeretnénk nyomtatni.
6. Az iratokat szkenneljük be, így egyszerűen (pl. e-mailben vagy dokumentumkezelő rendszerben) megoszthatjuk munkatársainkkal anélkül, hogy felesleges másolatokat készítenénk.
7. Minden olyan anyagot (szerződéseket, számlákat, brosúrákat, marketinganyagokat stb.), amivel folyamatosan vagy többen dolgoznak, tartsunk nyilván dokumentumkezelő szoftverben.
8. Ha van rá mód, vezessük be az elektronikus számlázást.
9. Minél több üzleti folyamatot tervezzünk és intézzünk elektronikusan.
10. A kinyomtatott anyagok hátoldalát használjuk fel jegyzetelésre.
11. Kinyomtatott anyagok helyett a számítógépünket vigyük magunkkal a különböző meetingekre, és a jegyzeteléshez is használjuk azt.
12. A sok helyi kisnyomtató helyett használjunk központi nyomtatókat, költségfigyelő szoftver bevezetése mellett.
13. A dokumentumoknál szimpla sortávot és keskeny margót állítsunk be.

Még több tanács a papírmentes nap honlapján olvasható.

Források (a szövegben is linkelt oldalak):

Kép: http://www.papirmentesnap.hu/sites/default/files/users/meszaros-andras-blogja-a-kornyezetrol/images/papirmentes-nap-36098.png (a papírmentes nap logója a rendezvény honlapjáról).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.